logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 600x - Możliwości rozbudowy procesora, RAM i grafiki?

Piti_88 02 Lip 2008 19:45 1407 10
REKLAMA
  • #1 5306157
    Piti_88
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Po wielkich bitwach z IBM-em (problemy z matrycą) w mojej głowie zagnieździło się pytanie:
    Ile jeszcze z tego szmelcu można wycisnąć?

http://www.aranet.pl/sklep/specyfikacja/ibm_thinkpad_600x_p3_500.html - Specyfikacja.

Zastanawia mnie, jaki mogę zastosować procesor i czy w ogóle mogę jakiś inny zastosować.
    Z tego co widzę, mogę wsadzić do niego max 512Mb RAM.
    No i grafika.... Da się coś z nią zrobić?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 5307170
    diagsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Grafika na płycie, więc zapomnij o jakichkolwiek zmianach - to nie jest zwykły blaszak co stoi pod biurkiem... Podkręcanie (o ile możliwe, ale w to wątpię) też bezsensowne, ponieważ tam praktycznie nie ma chłodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 5309153
    xzeus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Procesor maksymalnie 850MHz (FSB 100Mhz, złącze MMC2), pamięć - 64MB jest już wlutowane na płycie, oprócz tego dwa wolne gniazda, do których można włożyć moduły PC-100, dysku obsługuje bez problemów do 120GB, grafika niestety jest najsłabszą stroną tego tego lapka, ale filmy bez żadnego problemu da się oglądać płynnie na pełnym ekranie(DVD i DivX'y), można się pokusić o wymianę matrycy na większą (14" niestety z całą klapą), napęd można wymienić nawet na DVD-RW. Po takim dozbrojeniu jest to zupełnie przyzwoity sprzęt do pracy (pytanie tylko ile będzie to razem kosztowało i czy w ogóle warto).
  • REKLAMA
  • #4 5309205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5310336
    Piti_88
    Poziom 14  
    Matryce właśnie wymieniłem. Następny w kolejce będzie procesor i napęd.
    W tej chwili, są ta minimalne koszta.
    Procesor Intel Pentium Mobile 1,7Ghz, można we Wrocławiu kupić za 70zł.
    Słabsze będą pewnie tańsze.
    Matrycę kupiłem za 65zł - Nowa i sprawna w 100%.
    Napęd to koszt ok. 35zł.
  • #6 5672503
    ksicinski
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Czesc!
    Procek 1,7GHz? Ja to mozliwe?

Myslalem ze najszybszy procek do tego kompa to 850MHz MMC-2.
  • #7 5672542
    Piti_88
    Poziom 14  
    Proszę lepiej czytać ;)

"Procesor Intel Pentium Mobile 1,7Ghz, można we Wrocławiu kupić za 70zł.
    Słabsze będą pewnie tańsze. "

Czyli chodzi w tym o to, że tego laptopa bardzo niskimi kosztami da się jeszcze troszkę unowocześnić.
    Oczywistą rzeczą jest. że w tym komputerze 1,7 Ghz to sfera nawet nie marzeń, ale fantasy ;)
  • REKLAMA
  • #8 5890269
    MroX
    Poziom 11  
    Co do mocniejszej grafiki to jest „myk” przez stację dokującą gdzie na złączu PCI można zastosować nawet jakiegoś GeForce z 64MB i ładnie to śmiga.
  • #9 5892151
    Piti_88
    Poziom 14  
    PCi i GeeForce 64Mb?? Chyba nie bardzo... Taki GeeForce to można znaleźć pod AGP ale PCI? Panel LCD musiał by posiadać złącze typu "SVGA IN" a czegoś takiego chyba nie ma. Przecież sygnał z karty Video musi docierać do ekranu. W karcie graficznej służy do tego port np. SVGA. Wątpię, aby istniała możliwość przesłania obrazu do laptopa poprzez stację dokującą..
  • #10 6035787
    ksicinski
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    W moim IBM ThinkPad 600x zmienilem istniejący napęd DVD na Combo typ SD-R2312 . To juz znaczna modernizacja, bo zyskałem nagrywarke CD. Mozna by tez wrzucic nagrywarke DVD, ale co ja na nia nagram gdy HDD ma 12 GB. Ale jak sie ktos uprze, to czemu nie. Generalnie chyba wszystkie napedy sa takie same, wiec obojetnie jakie napedy kupicie, powinny do IBM pasowac. Ja z TOSHIBY wyjąłem, przełożylem ramki i smiga.
    By the way, rozwiazal mi sie cały czas nurtujacy problem-dlaczego filmy DVD odtwarzany z płyty mi sie ciął. A no dlatego ze ten stry odwarzacz DVD miał prędkość 2x. A ten ktory włożyłem ma 8x.

Mozna zmodyfikowac naszego staruszka pamieciami, ale trzeba pamietac, ze w przypadku 256MB kosci musza byc w ilości 16szt. Inaczej nie beda dzialac. A taka kosc kosztuje okolo 80zł.
    Pozdrawiam
  • #11 6036349
    Piti_88
    Poziom 14  
    Ja jestem przywiązany do tego laptopa, ale modernizacje tego sprzętu nie mają już sensu. Jest on bądź-co-bądź przestarzały...

Podsumowanie tematu

✨ IBM ThinkPad 600x posiada zintegrowaną grafikę na płycie głównej, co uniemożliwia jej wymianę lub modernizację. Maksymalny procesor zgodny z tym modelem to Intel Pentium Mobile o taktowaniu do 850 MHz z magistralą FSB 100 MHz i złączem MMC2. Pamięć RAM można rozbudować do maksymalnie 512 MB, przy czym 64 MB jest wlutowane na płycie, a dodatkowo dostępne są dwa sloty na moduły PC-100. Dysk twardy obsługuje pojemność do 120 GB. Możliwa jest wymiana matrycy na większą 14-calową, a także modernizacja napędu optycznego, np. na DVD-RW lub Combo z nagrywarką CD/DVD, co znacząco poprawia funkcjonalność. Próby podkręcania procesora są niezalecane ze względu na ograniczone chłodzenie. Pomysł podłączenia zewnętrznej karty graficznej przez stację dokującą z interfejsem PCI jest wątpliwy ze względu na brak odpowiedniego sygnału w laptopie. Modernizacja jest możliwa, ale często nieopłacalna ze względu na wiek sprzętu i koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA