logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach

shido5 06 Lip 2008 13:02 1801 7
REKLAMA
  • #1 5316639
    shido5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam. dostałem od znajomego zasilacz trochę wielki....i nie mam pojęcia z czego to jest...do czego służyło....i jak sie tym sterowało.po podłączeniu świecą sie wszystkie diody i kreci sie wentylator. ma przednim panelu ma port. na zdjęciach wszystko widać. piszcie co wiecie na temat tego zasilacza.
    Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach Identyfikacja dużego zasilacza z portem na panelu przednim - zdjęcia w linkach
  • REKLAMA
  • #2 5317121
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Wygląda mi to na zasilacz do centralek dyspozytorsko-telefonicznych.
  • REKLAMA
  • #3 5317159
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Masz tam pare ciekawych napięć, któreś zabezpieczone 15A bezpiecznikeim więc może Ci się do czegoś przydać :D wystarczy sprawdzić na których pinach masz jakie napięcia i gotowe:)
  • REKLAMA
  • #4 5318109
    shido5
    Poziom 14  
    no więc wyprowadzenia są na boku zasilacza. i są tam napięcia kiedyś miernikiem sprawdzałem to działało. ale ciekawe jakiej może to być mocy i jakie obciążenie można podłączyć. mam też same trafo od takiego zasilacza.to przerobiłem żeby miało około 12V na tym najgrubszym drucie. służył mi jako prostownik do aku samochodowego....jak macie jakieś schematy to bym prosił :) albo propozycje może przeróbki takiego zasilacza. na cokolwiek....
  • REKLAMA
  • #5 5318199
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Na oko - po średnicy drutu na pierwotnym sądząc - trafo ma jakieś 200-250VA mocy. Poszukaj na forum o obliczaniu transformatorków to sobie policzysz przynajmniej jakie natężenie z którego uzwojenia wydusisz. Bo napięcia to zmierzysz - przy tej mocy trafo napięcia wtórne na biegu jałowym są o jakieś 2-3% wyższe niż znamionowe.
  • #6 5318560
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Te zasilacze nie dość że mają dużą moc - to jeszcze napięcia dość stabilne. Niestety poraża tylko jego wielkość. Możesz zastosować jako zasilacz warsztatowy.
  • #7 5320651
    shido5
    Poziom 14  
    no tak moc ma sporą, ale i pewnie sporo ciągnie z sieci. :)szkoda ze te 48V nie ma takiego grubego drutu. to do jakiegoś wzmaka można byłoby zastosować.

Przypominam że zdania zaczynamy z wielkiej litery a kończymy kropką. Proszę poprawić swoje posty. Regulamin pkt.15. [dzimi]
  • #8 5320935
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Do porządnego wzmaka w klasie AB potrzebowałbyś drugiego takiego napięcia, na dodatek oba musza być symetryczne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dużego zasilacza z portem na panelu przednim, którego użytkownik otrzymał od znajomego i nie zna jego przeznaczenia ani sposobu sterowania. Zasilacz po podłączeniu zasila diody i uruchamia wentylator. Uczestnicy sugerują, że może to być zasilacz do centralek dyspozytorsko-telefonicznych. Wskazano obecność kilku napięć zabezpieczonych bezpiecznikami 15A oraz możliwość wykorzystania zasilacza jako źródła napięcia warsztatowego. Moc transformatora oszacowano na około 200-250 VA na podstawie średnicy drutu uzwojenia pierwotnego. Zasilacz charakteryzuje się stabilnymi napięciami, jednak duże rozmiary i pobór mocy z sieci mogą być wadą. Autor posiada także same transformatory, które przerobił na prostownik do akumulatora samochodowego z napięciem około 12 V. Wskazano, że do zastosowań audio, np. wzmacniaczy klasy AB, potrzebne byłyby symetryczne napięcia o podobnej mocy, co w tym zasilaczu nie jest spełnione. Prośba o schematy i propozycje przeróbek pozostaje otwarta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA