logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX GDN 22-120-8-SC za 80 zł – czy warto do subwoofera DIY, czy są lepsze opcje?

CoOcaiNe 07 Lip 2008 21:08 1502 6
REKLAMA
  • #1 5321281
    CoOcaiNe
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam okazje kupić DWA ! STX GDN 22-120-8-SC za 80 zł.
    Więc mam pytanie czy w tej cenie jest coś w miarę godne uwagi ?
    Głośnik może kosztować 80-90 zł
    Słucham HH , house i czasami mam zamiar wykorzystać go w filmach.
    Podkreślam że to będzie moje pierwsze DIY od 3 lat słucham wszystkiego na Creative'ach 2.1 - i jak dla mnie gra to nieźle nawet gdy głośnik w subie ma 8 cm.
    Więc myśle ze te STX'y na pewno mnie zadowolą jeszcze gdy jest okazja kupić dwa w tej cenie.
    Ale możliwe że jest coś lepszego więc chcę Was poprosić o opinie.
    Licze na szybkie odp.

Pzdr.
    CoOcaiNe
  • REKLAMA
  • #2 5323450
    CoOcaiNe
    Poziom 15  
    Trochę szkoda że ludzie sie wypowiadają tylko w konstrukcjach za cenę 1000 zł.. i nie mogą nic poradzić początkującemu w DIY.. Mam tylko 15 lat i chciałbym zacząć zabawę z DIY wiadomo że nie bedę mieć nie wiadomo jakiej kasy. Nie chcę kupowac głośników komputerowych jak Logitech , Creative itd. Bo wolę zrobić coś samemu dla własnej satysfakcji i już wole składać sprzęt pół roku ( ze względu na pieniądze ) bo wiem ze nie będzie to zmarnowana kasa , a dźwięk przy tym na pewno będzie zadowalający...
  • REKLAMA
  • #3 5323505
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Kiedyś to te głośniki kosztowały po 40zł za sztukę, i to nowe, niestety nastała takie czasy, że stx podnosił 2 razy cenę i tak już zostało...
    A za 100zł to bym kupił inny głośnik, a mianowicie tonsila gdn 20/100/3, jak dla mnie, za bardzo mułowate są te gdn22/120.
  • #4 5323741
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Dokładnie STX na początku miał dobre ceny i w stosunku cena/jakość wypadał doskonale dziś już niestety jak wybił się z tłumu podniósł ceny i wg mnie stał się mało atrakcyjny względem konkurencji bo dokładając niekiedy 10zł można kupić coś dużo lepszego. Tak jak kolega wyżej GDN 20/100/3 spisze się zdecydowanie lepiej
  • REKLAMA
  • #5 5323771
    CoOcaiNe
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję za odp.
    Ale na Elce nie ma żadnych konstrukcji które można by naśladować , znalazłem tylko BP na 20/80.
    Jaką obudowę polecacie do tego 20/100/3 ?
    W ok. ilu litrach go zabudować ?
    Wyczytałem też że wzmacniacz Holton 200 będzie sie nadawał czy ma ktoś o nim jakieś informacje , schematy , gdzie zakupić części ?

Pzdr.
    CoOcaiNe
  • REKLAMA
  • #6 5323983
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    To faktycznie stosunkowo nowy głośnik ale zapewne już jakieś projekty powstały jeżeli nie to obudowę policzysz programem WinISD pełny opis też jest w dziale Nagłośnienie i Akustyka. Schematów i projektów holtonów pełno wszędzie elementy kupujesz w zwykłym elektroniku PCB możesz kupić też gotowe na allegro.
  • #7 5324446
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Tak wstępnie to proponuje obudowę 35l strojoną na jakieś 35-40Hz.
    Wzmacniacz, jeżeli sam nie dasz rady złożyć to proponuję coś ze strony matronixa:
    http://matronix.pl/?cmd=Antares250
    Dołożysz zasilacz, filtr aktywny, złożysz cały panel, i subwoofer jak się patrzy :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu dwóch głośników STX GDN 22-120-8-SC za 80 zł do subwoofera DIY, z uwzględnieniem alternatyw w podobnym przedziale cenowym. Użytkownicy wskazują, że choć STX oferowało kiedyś korzystny stosunek cena/jakość, obecnie ceny są wyższe, a w tej kwocie lepszym wyborem może być Tonsil GDN 20/100/3, który charakteryzuje się lepszą dynamiką i mniejszą "mułowatością" dźwięku. Wskazano również na brak gotowych projektów obudów dla GDN 20/100/3 na popularnym forum, ale zalecane jest użycie programu WinISD do obliczenia parametrów obudowy, sugerując objętość około 35 litrów i strojenie na 35-40 Hz. Co do wzmacniacza, polecono model Holton 200, dostępny w formie schematów i gotowych PCB, a także alternatywnie wzmacniacz Antares 250 z serwisu matronix.pl, który można rozbudować o zasilacz i filtr aktywny, co pozwoli na zbudowanie kompletnego i efektywnego subwoofera DIY. Dyskusja podkreśla również motywację początkującego do samodzielnego budowania sprzętu audio zamiast kupowania gotowych rozwiązań komputerowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA