logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcje i możliwości radia Alan 87 - jak działa mikrofon i ECHO?

dominik_85 11 Lip 2008 23:00 6072 27
REKLAMA
  • #1 5334625
    dominik_85
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam. Zakupiłem alana 87 lecz moja wiedza kończy się na rf-gain i zmianie kanałów. Bardzo prosiłbym o objaśnienie mi możliwości tego radia, dostępnych funkcji. Co do czego służy... Jaka gałka za co jest odpowiedzialna.
    Dlaczego mikrofon od unidena 520 nie działa na alanie?
    Dlaczego przełącznik ECHO po włączeniu nie "robi" echa mojej modulacji?
    Bardzo proszę o linki do jakiś konkretnych źródeł, materiałów. Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o możliwościach tego radia.
    Dowiedzieć się i móc później wyjaśnić co to np. SWR albo USB , bo to się kojarzy z usb ale np. w komputerze... :D
    Za wszelkie informacje bardzo dziękuje...
  • REKLAMA
  • #2 5334657
    SQ4JER
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witaj Dominiku...

1 - "echo" jest opcją (jeśli chcesz mieć je wbudowane musisz sobie załatwić właśnie opcjonalna płytkę)

2 - mikrofon od UNIDEN'a nie będzie działał z prostego powodu: inne połączenie we wtyczce (inne opinowanie)

3 - SWR: dzięki tej funkcji masz możliwość dokonania pomiaru jak jest zestrojona twoja antena

4 - USB to "górna wstęga" przyda Ci się do dalekich łączności

5 - LSB to "dolna wstęga" przyda Ci się do dalekich łączności

6 - CW to praca telegrafią (alfabet Morse'a)
  • REKLAMA
  • #3 5334686
    dominik_85
    Poziom 17  
    OK. Znajomy kupił z allegro 2 płytki ze wzmocnieniem do mikrofonu. Czy to się sprawdzi w Orginalnym mikrofonie alana? Nie chodzi mi teraz o echo tylko o wzmocnienie. W unidenie po podkręceniu potencjometra na płytce sprzęgało się i nie było efektu...

Dodano po 5 [minuty]:

Mikrofon alana Działał w Unidenie. Podobno lepiej byłem słyszalny z unidenowskiego mikrofonu niż z mikrofonu alana. W mik.uniden zamienić odpowiednio przewody i będzie działało?
  • #4 5334734
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    W alanie jest mikrofon dynamiczny a w unidenie elektretowy, który wymaga zasilania.
    Nie wiem jakie to wzmocnienia 'znajomy' kupił, ale się domyślam. Będą one pracować z jednym i drugim mikrofonem po dokonaniu pewnych korekt - instrukcje prawdopodobnie dostarczone przez sprzedawcę.
  • #5 5335651
    fcyogi
    Poziom 11  
    jesli chodzi o te wzomcniena z allegro, prawdopodobnie w cenie ok. 10zł roznie z nimi bywa zazwyczaj nie spelniaja swojej roli. Lepiej zainwestowac w pozadny mikrofon np. do 87 swietnie pasuje sadelta.

Co do galkologi:
    roger beep - sygnal na koncu nadawania (urzywa sie glownie przy dalekich lacznosciach)
    +10KHz - Czyli ominiecie dziury przeskakujesz w czestotliwosci + 10KHz.
    RF PWR - plynny skrot mocy
    A B C D E F - sa to bandy tzw. 40. czyli na kazdej z band jest 40 kanalow czestotliwosci znajdziesz w kazdej tabelce.
    Ostatnie potencjiometry sa do wstrojenia sie w czestotliwosc. cienki tylko do odsluchu.
    Pozdrawiam
  • #6 5335681
    szpara
    Poziom 28  
    fcyogi napisał:
    jesli chodzi o te wzomcniena z allegro, prawdopodobnie w cenie ok. 10zł roznie z nimi bywa zazwyczaj nie spelniaja swojej roli.

Dlaczego? Tych z zestawów głośnomówiących(ok 8zł cena) zamontowałem kilka i efekt był całkiem ok.
    Ten z LF356 tylko słyszałem i napiszę, że jak za te pieniądze to jest bardzo dobrze.
  • #7 5335701
    dominik_85
    Poziom 17  
    Z tego co teraz słysze na radiu to lepiej mnie słychać z mikrofonu unidena.
  • REKLAMA
  • #8 5338053
    SQ4JER
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Co do porządnego mikrofonu... Polecam: CB-COMPACT, SADELTA ME-3, FD-2060 odpowiednik KM-2020 :)
  • #9 5338376
    dominik_85
    Poziom 17  
    A czy podłączenie tego wzmacniacza mikrofonowego jest możliwe i da lepszy efekt niż sam orginalny mikrofon? Funkcje i możliwości radia Alan 87 - jak działa mikrofon i ECHO?
  • #10 5338776
    szpara
    Poziom 28  
    SQ4JER napisał:
    Co do porządnego mikrofonu... ... FD-2060 odpowiednik KM-2020 :)

Szmelc, tylko tak to można określić. Bajer z kamerą pogłosową (i tandetnym wzmocnieniem) aspirujący do rangi porządnego mikrofonu. W warunkach mobilnych trudny do ustawienia - często się wzbudza. Co innego jego 'brat' km2018 - ma duże 'kopyto' i dość przyjemne echo. Łatwy do wyregulowania.
    Cytat:
    A czy podłączenie tego wzmacniacza mikrofonowego jest możliwe i da lepszy efekt niż sam orginalny mikrofon?

Tak. O tym wzmacniaczu pisałem, wymaga doprowadzenia zasilania - wszystko jest opisane w aukcji. Słyszałem jak on pracuje z alanem 87 i mogę go polecić.
  • #11 5339877
    dominik_85
    Poziom 17  
    OK fajnie. Nie wiem za bardzo co oznacza stwierdzenie " idziemy w piątki". Co to oznacza? Co to jest dokładnie USB, LSB? Są to jakieś skróty? Bardzo bym prosił o jakąś lekture... link z informacjami dotyczącymi CB. Co oznacza ze ktoś przechodzi na pasmo 27,(......). Skąd ja mam to wiedzieć i ustawić na alanie 87? Czy mierniki (z wyświetlaczem cyfrowym) z allegro ułatwią mi to?
  • #12 5341063
    fcyogi
    Poziom 11  
    W Polsce pracujemy w tzw zerach czyli np. czestotliwosc kanalu 19 to 27,180 w piatkach bedzie to 27,185. W alanie 87 piatki masz ustawiajac ostatni potencjometr(gruby)w okolicach dolka w ktory wskakuje w pozycji godziny dwunaste, natomiast zera trzeba znalesc w lewo od tej pozycji. USB jest to gorna wstega, a LSB dolna- Tam przeprowadza sie dalsze lacznosci radio ma tam wieksza moc, najczesciej wlasnie w "piatkach". Jesli chodzi o przejscie na dana czestotliwosc musisz znalesc sobie ja w tabeli. Kazdemu kanalowi odpowiada dana czestotliwosc.
  • #13 5341546
    dominik_85
    Poziom 17  
    OK. Jeśli na wstęgach słyszę rozmowę ale nie wyraźną to musze kręcić gałką fine, tak? To podobno jest od odbioru a coarse to moje nadawanie? Tak przynajmniej jakiś rozmówca mi powiedział, ale szczegółów nie wiedział... Jak to dokładnie jest? Jak skutecznie wystroić te parametry?
  • #14 5343102
    fcyogi
    Poziom 11  
    tak mniej wiecej:
    fine jest tylko do odsluchu, a coarse odsluch i nadawanie.
    Jak najlepiej sie wstroic? tylko i wylacznie na sluch.
  • #15 5344340
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Poszukaj w necie tabeli czestotliwści, każdy kanał ma swoja wartość określona w czestotliwość dla przykladu 27.180 to częstość kanału "19", 27.185 to będzie ten sam kanał tyle, że w piątkach

http://www.radio.org.pl/poradnik/ - poczytaj sobie z tej stronki może coś Ci się przyda:)

W 87(fine/coars) grube pokretło godzina 8-9 tu są zera godzina 12- piątki to tak na oko(to chłop umarł w szpitalu;), bo stan faktyczy trzeba by na mierniku częstości sprawdzić, cienka gałka to dostrajanie odbiornika do jak najczystszej modulacji korespondenta (da się przerobić, żeby stroiła nadajnik i odbiornik razem, wtedy nikt nie powie że radio masz odstrojone)

27.555 USB- gruba galka na 12- jest to kanał 12 bandy E, monitor międzynarodowy, zobacz też 26.425 monitor Polski

spr SWR- ustawiasz przełącznik na Cal, naciskasz PTT(mikrofon) pokretłem SWR cal ustawiasz tak, żeby wskazówka zgrała się z takim małym czerwonym trójkątem na skali, teraz przełączasz przełącznik na swr i masz podaną wartość

pozdrawiam
  • #16 5344902
    dominik_85
    Poziom 17  
    OK bardzo się przyda... znajdę chwilę to odwiedzę stronkę głębiej...

Dodano po 32 [minuty]:

Wrócę do tej płytki wzmacniającej do mikrofonu... Który jest przewód od "mikrofonu" w gniazdku? Który mam przeciąć by podłączyć pod "wejście" na płytce? A zasilanie mam wziąść z włącznika radia, ale jak to będzie wyglądać,jeszcze tego nie rozbierałem. Gdzie będzie odpowiednie miejsce na włączniku by podłączyć zasilanie płytki?
  • #17 5382300
    dominik_85
    Poziom 17  
    do tematu płytki nie będę wracał bo niema sensu... interesuje mnie inna kwestia... Znajomy z CB powiedział że usunięcie przewodu z płyty radia może odblokować łączność na "wstęgach". Że niby jest to jakiś ogranicznik... Co o tym sądzicie? Proszę o podpowiedź. To zdjęcie przedstawia omawiany przewód...
  • #19 5382392
    dominik_85
    Poziom 17  
    OK. Wylutować go w całości? z obu stron? Tam też jest czarny przewód. Mniemam że to jakieś ekranowanie... Czyli wszystko wyżucić...

Dodano po 3 [minuty]:

wyrzucić :)

Dodano po 13 [minuty]:

czy samemu na "oko" mogę sprawdzić czy radio jest orginalne, że nic nie było robione?
  • #21 5382516
    dominik_85
    Poziom 17  
    A chciałbym dorzucić do tego radia Miernik częstotliwości chociażby taki z aukcji " REWELACYJNY MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI CB " Czy dużo jest zachodu z podłączeniem takiego urządzenia? Na aukcji jest napisane że... " podłącza się pod VCO poprzez sondę separującą " Czy to tylko tak strasznie brzmi?

Dodano po 4 [minuty]:

Dalej spotkałem jeszcze kilka mierników częstotliwości... Następny jest trochę dokładniej opisany... Co wybrać? Cena do 180 zł zakładam. Jest sens za takie pieniądze kupować taki miernik?
  • REKLAMA
  • #23 5382564
    dominik_85
    Poziom 17  
    są try miejsca na jacky, oznaczone cw. key, ext.sp i s-meter
  • #25 5382594
    dominik_85
    Poziom 17  
    znalazłem mc66 od MJM

Dodano po 3 [minuty]:

Interesuje mnie kwestia wzmacniaczy lampowych... Jeśli wybierać to można zacząć od rozpatrzenia takich...?
  • #27 5382696
    dominik_85
    Poziom 17  
    Wiem wiem. Antena na razie futura 5/8 będzie na maszcie 18 metrów.Teraz na 6 metrach. Na razie łączność na 35 km w prostej lini z mobilem jego antena ml 145, Radio uniden 520 bez wzmacniacza... ze stacją bazową 50 km w AM no i na USB z Włochami... a o wzmacniacze pytam czy takie jak wyżej są godne uwagii?

Podsumowanie tematu

✨ Radio Alan 87 posiada funkcje takie jak pomiar SWR do strojenia anteny, tryby pracy USB (górna wstęga), LSB (dolna wstęga) oraz CW (telegrafia). Mikrofon w Alan 87 jest dynamiczny, natomiast mikrofon Uniden 520 to elektretowy wymagający zasilania, co powoduje brak kompatybilności bez modyfikacji okablowania. Opcja ECHO wymaga dokupienia i instalacji dodatkowej płytki, standardowo nie jest aktywna. Wzmacniacze mikrofonowe z tanich zestawów często nie spełniają oczekiwań, lepiej zainwestować w dedykowane mikrofony, np. Sadelta ME-3, CB-COMPACT, FD-2060 (odpowiednik KM-2020). Usunięcie przewodu odpowiedzialnego za pseudo skrót mocy na wstęgach w Alan 87 poprawia jakość modulacji i odblokowuje łączność na tych pasmach. Strojenie radia odbywa się za pomocą potencjometrów coarse (nadawanie i odbiór) i fine (tylko odbiór), a częstotliwości kanałów można znaleźć w tabelach częstotliwości CB. Mierniki częstotliwości, np. MJM MC66, można podłączyć do specjalnie oznaczonych punktów na PCB radia, co ułatwia precyzyjne ustawienie częstotliwości. Wzmacniacze mocy lampowe nie są zalecane na CB, lepsze efekty daje poprawa anteny, np. zastosowanie anteny Yagi. Przełącznik ECHO w Alan 87 bez dodatkowej płytki nie generuje efektu echa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA