logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować uTorrent, by nie spowalniał innych aplikacji?

spider_net 13 Lip 2008 10:23 3707 11
REKLAMA
  • #1 5337746
    spider_net
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Mam problemik z użytkowaniem programu utorrent. Otóż po włączeniu programu wszystkie inne programy które korzystają z łącza (IE, Outlook Express, Mozilla i inne) po prostu nie ładują stron, nie ściągają poczty itd. A jeśli nawet ściągają to otwarcie np. strony trwa kilkanaście jak nie kilkadziesiąt minut lub też ładowanie zatrzymuje się w pewnym momencie. Po wyłączeniu utorrenta wszystko powraca do normy. I nie ma znaczenia ile ściągam w danym czasie pozycji za pomoca owego programu - czasami jest to jedna a czasami więcej. Co mogę zrobić aby w czasie działania utorrenta móc korzystać z innych programów wykorzystujących połączenie internetowe? Tak drogą okrężną - może jest jakiś programik który nada priorytety udostępniania łącza odpowiednim programom? A może w utorrent jest jakaś szczególna opcja która po włączeniu wyeliminuje problem? Moje łącze w tej chwili to sieć 512kb/s zauważyłem jednak, że podobny problem tylko w mniejszym stopniu dotyczy łącza Neo 2mb/s z którego również korzystam. Włączenie programu utorrent znacznie ogranicza inne programy które korzystają z połączenia internetowego. Dzieje się tak nawet w przypadku gdy ściąganie plików jest na poziomie ok. 1KB/s. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 5337753
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Przecież w uTorrencie można w opcjach ograniczyć przepustowość wykorzystywaną do ściągania, żeby starczyło jeszcze na np. przeglądane stron.
  • #3 5337772
    spider_net
    Poziom 19  
    Jak wyżej napisałem, że dzieje się tak nawet w przypadku gdy na liście w programie jest pobierany jeden plik a jego prędkość ściągania kształtuje się na poziomie 1KB/s. Ograniczanie łącza nic nie da. Mam wrażenie, że któraś z tych opcji będzie odpowiedzialna za ten problem ale mogę się mylić...

Jak skonfigurować uTorrent, by nie spowalniał innych aplikacji?
  • REKLAMA
  • #4 5337790
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Możesz w tym oknie ograniczyć maksymalna liczbę połączeń, może to coś da.
  • REKLAMA
  • #5 5337861
    spider_net
    Poziom 19  
    Klikam, zmieniam i obniżyłem liczbę połączeń z 375-100-4 na 30-15-4 i widać, że trochę lepiej już jest. Jednak te ustawienia wpisuje się pewnie z określoną specyfiką łącza z jakiego korzystamy. Jak więc ustalić jakie dane powinny być rzeczywiście w w/w oknie ustawień?
  • #6 5338093
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Ogranicz prędkość wysyłania i pobierania. Ustaw te wartości na jakieś 90% możliwości łącza (nawet mniej).
  • REKLAMA
  • #8 5338572
    Borygo123
    Poziom 29  
    OS tu nie ma znaczenia. Jeśli autor ustawił prędkości domyślne i nie dostosował ich do możliwości łącza to uTorrent będzie wysyłał ile da rady zapychając tym samym kanał wysyłania, co skutkuje tym, że nie można ściągać. Wystarczy pozostawić trochę wolnego pasma i wszystko będzie śmigać.
  • #9 5338655
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Jak sie wielokrotnie okazało OS i wersja SP ma znaczenie a to czy uTorrent będzie szalał zapychając upload zależy od ilości ciągnących peerów i od wiatru :wink:
  • #10 5339218
    spider_net
    Poziom 19  
    Borygo123 napisał:
    Wystarczy pozostawić trochę wolnego pasma i wszystko będzie śmigać.

No własnie... tylko jak mam sprawdzić ile tego wolnego pasma powinienem zostawić? I jak się to ma do danych z okna podanego powyżej? Btw. mój OS to Windows XP.
  • #11 5339302
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Czy uTorrent zapycha upload można ocenić patrząc w prawy dolny róg okna -> U: x.x kB/s T: x.x GB

Można go ograniczyć w -> Ustawienia/Preferencje -> Połączenie

Warto też zajrzeć do linku, który wcześniej podałem
  • #12 5339432
    Borygo123
    Poziom 29  
    Parametry swojego łącza sprawdzisz np TU (tylko wyłącz wcześniej uTorrenta aby ci nie fałszował wyników)
    Potem ustawiasz pomniejszone wartości tak jak wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na tym, że uTorrent podczas działania znacząco spowalnia inne aplikacje korzystające z łącza internetowego, nawet przy niskiej prędkości pobierania. Główną przyczyną jest zbyt duża liczba jednoczesnych połączeń oraz brak ograniczenia przepustowości uploadu i downloadu, co powoduje zapchanie kanału wysyłania i odbierania danych. Rozwiązaniem jest ręczne ograniczenie prędkości pobierania i wysyłania do około 90% możliwości łącza oraz zmniejszenie maksymalnej liczby połączeń w ustawieniach uTorrenta. Ważne jest także pozostawienie wolnego pasma uploadu, aby nie blokować innych aplikacji. Parametry łącza można zweryfikować za pomocą testów prędkości wykonywanych przy wyłączonym uTorrent. System operacyjny (np. Windows XP) ma mniejsze znaczenie niż właściwe dostosowanie ustawień programu do specyfiki łącza (np. 512 kb/s lub Neo 2 Mb/s).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA