logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mam sterowników do dysku SATA 80GB płyta MSI PT880 Neo !

ahilles11 18 Lip 2008 18:35 2898 14
  • #1 5355261
    ahilles11
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam
    Ostatnio zaklinował mi się komputer.
    Zrestartowałem go i pojawiło mi się coś z biosu niestety nie pamiętam co mogłem kliknąć na F1 lub F2.F1 znaczyło chyba aby uruchomić komputer z poprzednią konfiguracją . A F2 z konfiguracją zalecaną przez bios(pisało po angielsku).Kliknołem na F2.
    I teraz komputer nie wykrywa mi dysku.
    Gdy włączyłem boot disc windowsa xp.I włączyłem konsole odzykiwania pojawiło się: instalator nie znalazł żadnych stacji dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze.
    Sprawdz, czy wszystkie stacje dysków twardych sa zasilane i własciwie podłączone do komputera, a takze czy konfiguracja urządzeń związanych z dyskami jest poprawna.W tym celu moze byc konieczne uruchomienie dostarczonego przez producenta oprogramowania diagnostycznego lub instalacyjnego.
    Mój sprzęt : Dysk SATA 80GB,512 Ram , Randeom 9600,MSI PT880 Neo(więciej niepamiętam.
    Nie mam płytki od sterowników.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
  • #2 5355282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5355299
    ahilles11
    Poziom 19  
    Nie wiem jak mam podać ci nazwe płyty bo nie moge windowsa włączyć.Wiem że jest to płyta MSI.Masz może gg Marcin230.To powiesz mi jak i gdzie kliknąć w biosie

Dodano po 2 [minuty]:

Płyta główna to MSI PT880 Neo .

Dodano po 9 [minuty]:
    Ja nie chce resetować biosu.Bo ja klikając na F2 go prawdopodobnie przywróciłem do ustawień fabrycznych.Ja chce tylko jakimś sposobem uruchomić system.

Dodano po 14 [minuty]:

Jak w biosie znaleść opcję z trybem pracy kontrolera.Bo mam biosa po angielsku jak się to nazywa.
  • #5 5355383
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5355453
    ahilles11
    Poziom 19  
    W zakładce Integrated Peripherals niema Internal SATA Controller jest:
    USB Controller =Enable
    USB Device Legay Support =Disable
    Na zółto z strzałeczką na pisane jest :
    On Chips IDE Configuration
    Potem normalnie
    Ac'97 Audio = nie zapisałem co tu pisało
    Znowu na żółto z strzałeczką
    Set Super I\(O albo 0)
  • #7 5355464
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5355490
    ahilles11
    Poziom 19  
    Zdjęcie z biosu może pomożę
    Nie mam sterowników do dysku SATA 80GB płyta MSI PT880 Neo !
  • #9 5355504
    ahilles11
    Poziom 19  
    Tak w ogóle, to należało zacząć od pytania czy ten dysk w ogóle działa i co się działo przed tym jak komputer nie chciał się uruchomić. Zatem ...
    Zmieniłem rozdzielczość w komputerze programem ccc i na ekranie pojawiło się poza częstotliwością więc zreseowałem kompa potem jak już pisałem z F1 i F2.
  • #10 5355562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5355706
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego ahilles11, proszę niezwłocznie poprawić błędy w postach.
  • #12 5357381
    ahilles11
    Poziom 19  
    Po restarcie bios dysku nie widzi moim zdanie jest to wina sterowników dysku.Tylko nie wiem jak wgrać te sterowaniki.Potrzebuje dyskietki z tymi sterownikami bo przy uruchamianiu boot disc windowsa xp pojawia się aby zaistalować sterowniki RAID i... nacisnij F6 a potem prosi o dyskietke dołączoną do sprzętu a ja jej nie mam .Proszę o pomoc skąd ją mam wziąść.
  • #13 5357404
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ahilles11 napisał:
    Proszę o pomoc skąd ją mam wziąść.

Z serwera producenta płyty głównej.
  • #14 5357750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5359484
    ahilles11
    Poziom 19  
    Dobra dzięki za pomoc.Komputer oddam do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną MSI PT880 Neo oraz dyskiem SATA 80GB, który po restarcie BIOS-u przestał być wykrywany. Po wybraniu opcji F2 w BIOS-ie (przywrócenie ustawień fabrycznych) system nie widzi dysku, a instalator Windows XP podczas uruchamiania z płyty prosi o sterowniki RAID na dyskietce, której użytkownik nie posiada. W BIOS-ie brak jest wyraźnej opcji „Internal SATA Controller”, natomiast dostępna jest sekcja „On Chips IDE Configuration”. Zalecane jest sprawdzenie, czy kontroler SATA jest włączony (Enabled) w BIOS-ie, a także zmiana trybu pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE lub odwrotnie. Sterowniki kontrolera SATA można pobrać ze strony producenta płyty MSI. Jednakże BIOS powinien wykrywać dysk niezależnie od sterowników systemowych, więc problem może leżeć także w uszkodzeniu taśmy lub płyty głównej. Ostatecznie użytkownik zdecydował się oddać komputer do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA