logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T42 - Jak usunąć błąd 176 System has been tampered with?

domonik26 21 Lip 2008 17:46 5783 7
REKLAMA
  • #1 5363926
    domonik26
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam , wczoraj pojawil mi sie problem z laptopem T42 mianowice podczas uruchamiana komputera wyskakuje bład , "176 Error - System has been tampered with" wchodze do biosu zeby rozwiazac problem ale niektóre funkcje biosu mam zablokowane np. przywracanie ustawien fabrycznych , jak rozwiazac ten problem ? gg:1711291 , za pomoc w rozwiazaniu problemu "duza" nagroda .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5364111
    domonik26
    Poziom 13  
    tak , tez to znalazlem ale nasuwaja sie dwa pytania czy ta metoda ma zastosowanie w T42 i gdzie znajduje sie jumper do przelaczania ?
  • REKLAMA
  • #4 5364166
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Tutaj znajdziesz instrukcję do Twojego laptopa: ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mobiles_pdf/39t6192_01.pdf
  • #5 5370357
    domonik26
    Poziom 13  
    ... kurcze nie moge znalezc przelacznika na plycie , moze ktos wie gdzie jest ?

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

teraz to juz calkiem namieszane , dwa bledy - ERROR 0271 (check day and time settings) and ERROR 0176 (the system has been tampered with) ale laptop juz sie nie odpala chce haslo do biosu a ja go niemam . Kto poratuje w takiej sytuacji ? GG:1711291
  • REKLAMA
  • #6 5371719
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    ERROR 0271 (check day and time settings) - Tym się nie martw, jest to błąd informujący, że Czas i Data w Twoim komputerze nie jest ustawiona (To normalne po resecie biosu). Hasło spróbuj wpisać takie : KPBIOS Wyczytałem tutaj na forum, ktoś miał taki problem jak Ty, może u Ciebie to hasło zadziała. Pozdrawiam
  • #7 5371773
    domonik26
    Poziom 13  
    ... niestety ale to haslo nie dziala , jakies inne sugestie ?

Dodano po 2 [minuty]:

... tak naprawde to ja go nie zresetowalem , tylko bateryjka zostala odlaczona , nie znalalem jumpera do przelaczenia
  • #8 5376622
    domonik26
    Poziom 13  
    ... nikt nie mial takiego przypadku ?

Podsumowanie tematu

✨ Laptop IBM T42 wyświetla błąd 176 "System has been tampered with" podczas uruchamiania, co blokuje dostęp do niektórych funkcji BIOS, w tym przywracania ustawień fabrycznych. Próba resetu BIOS poprzez odłączenie baterii CMOS nie rozwiązała problemu, a brak znajomości lokalizacji zworki (jumpera) do resetu na płycie głównej utrudnia dalsze działania. Dodatkowo pojawia się błąd 0271 związany z nieustawioną datą i godziną, co jest normalne po resecie BIOS. Proponowano wpisanie hasła BIOS "KPBIOS", jednak nie przyniosło to efektu. Dostarczono link do instrukcji serwisowej IBM T42, jednak lokalizacja zworki pozostaje nieznana. Problem z hasłem BIOS i błędem 176 pozostaje nierozwiązany, a użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących resetu zabezpieczeń BIOS i usunięcia błędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA