Dziękuję za zainteresowanie. Po podkręceniu na trafo ekran rozjaśnia się i widać linie powrotu. Co do tych pasków to są to trzy lub cztery różnej szerokości, podobne do zakłuceń na obrazie.
Zacznij od wymiany elektrolitów w przetwornicy - 1 i 47µF- C 613, 615, , potem w B+ C 619, 620 i przy odchylaniu pionowym- C 705, D 701.. S2 lekko zmniejszaj może pojawi się obraz normalny bez powrotów.
Elektrolity wymienione w pierwszej kolejności. Przy regulacji S2 linie powrotów zanikaja, brak treści obrazu, przy dalszym podkręcaniu ekran robi się ciemny.
Faktem jest ,że jeszcze takiego uszkodzenia nie widziałem. To co na obecną chwilę mogę napisać. Może jakieś kondki w pionie lub rezystory.
Co z diodą o której pisałem? Podstawiana?
Wielkie dzięki LeDy. Faktycznie przeoczyłem ten kondensator C705, po wymianie TV zaświecił poprawnie. Jeszcze jeden problem wystąpił, nie działa funkcja strojenia P/C na klawiaturze i na pilocie. Jest możliwe zablokowanie funkcji strojenia?
Dodano po 6 [minuty]:
Już jest wszystko ok. Było jednak zablokowane. Wszystkim dziękuję za pomoc.
Temat zamykam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Telewizor Trilux TAP2511 TS-X po włączeniu wyświetla ciemny ekran z pasami u góry zajmującymi około 1/4 powierzchni, natomiast dźwięk działa poprawnie. Po podkręceniu napięcia na transformatorze ekran rozjaśnia się i pojawiają się linie powrotu. Zalecano sprawdzenie poprawności odchylania pionowego oraz wymianę elektrolitów w przetwornicy (kondensatory C613, C615), w zasilaniu B+ (C619, C620) oraz przy odchylaniu pionowym (C705, D701). Po wymianie kondensatora C705 obraz telewizora zaświecił poprawnie. Dodatkowo wystąpił problem z funkcją strojenia P/C na klawiaturze i pilocie, który okazał się być zablokowany i po odblokowaniu działał prawidłowo. Sugerowano także kontrolę przełącznika TV/AV oraz elementów półprzewodnikowych i rezystorów w układzie pionowym. Ostatecznie problem z obrazem został rozwiązany przez wymianę kondensatora C705 i odblokowanie funkcji strojenia. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.