logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować system na laptopie Optimus 486DX2-66 MONO?

marcin_rys 26 Lip 2008 11:22 3033 8
REKLAMA
  • #1 5379534
    marcin_rys
    Poziom 11  
    Jestem posiadaczem ww laptopa :). Chciałbym z niego zrobić jakiś użytek i zainstalować na nim jakiś system. Może ktoś, kto miał w ręku tego lapka mógłby zaproponować jakieś rozwiązanie?

O jego specyfikacji mało wiem :/... Nie jestem pewien czy ma dysk (osoba od której go dostałem coś o tym wspominała).

// Chciałem napisać w tym topiku, ale był za stary:
    Link
  • REKLAMA
  • #2 5379560
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Jezeli ma stacje dyskietek to utworz dyskietke z aida (w zalaczniku) i uruchom z niej komputer.
    Załączniki:
    • AIDA_DOS.rar (816 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 5379972
    Griz
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam

Procesor 486DX2 - 66MHz mieści się akurat w minimalnych wymaganiach dla Windows 98, teoretycznie potrzeba 16MB RAM-u ale wiadomo im więcej tym lepiej. Jakbyś miał tam jakiś dysk twardy ok 1 GB to wystarczy w zupełności bo sam system potrzebuje max 300MB a filmów i muzyki przecież na dysku trzymać nie będziesz :) do tego Office 97 i masz... maszynę do pisania.

No ale ja nie widzę innego zastosowania dla takiego sprzętu.

Może ktoś bardziej obeznany z Linux'em zaproponuje ci jakąś ciekawą dystrybucję?
  • REKLAMA
  • #4 5379979
    marcin_rys
    Poziom 11  
    O Linuxa właśnie najbardziej mi chodzi :). Właśnie teraz instaluje 98 na ciut nowszym kompie od tego optimusa, żeby zgrać ten plik od Kolobosa na dyskietke ;). W laptopie nie mam FDD i muszę sie meczyć :P

// jakby wszeddł tam 98 to by było pięknie;:)

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

W tym podsumowaniu na stronie 47 w tym programie od Kolobosa jest napisane:

CPU Type................................: Intel 486DX2 Mobile, 66 Mhz
    Motherboard Name...................: Unknown
    L1 Cache.................................: 8KB
    L2 Cache.................................: 256 KB (Asynchronous)
    System Memory.......................: 4096 MB ( <- o dziwo jest napisane MB :?)
    BIOS Type...............................: Phoenix (04/19/90) (<- staruszek :P)
    Commenication Port.................: 1 serial, 1 parallel
    Video Adapter..........................: Chips&Tech 82c451 (512 KB)
    Audio Adapter..........................: Old SB, ESS AudioDrive (SB? Czyżby Sound Blaster :P heh?)
    Floppy Drive............................: 1440 KB

I chyba najwazniejsze!!

Hard Disk Capacity (BIOS)........: 25 MB (tylko dlaczego jest napisane BIOS?)

Co mi pozostało na nim zainstalować? Ten 98 odpada, bo gdzie ja znajde go na dyskietkach :P...
  • #5 5380806
    cinek2107
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    No to może dann small linux?? Można go uruchomić z pena. Ale wydaje mi się że to zabytek i raczej nie ma boot owania z USB (o ile ma takie). A z dyskietki to Floppix Linux. Tu masz opis jak zrobić:
    http://www.cybertech.net.pl/online/system/linuxzin/pliki/instal.htm

A tu już masz link do przeglądu Linuksów, które działają z FDD:
    http://www.pcworld.pl/artykuly/4798.html

A jeśli być miał CD którego nie masz to Gentoo Live CD
  • REKLAMA
  • #7 5451243
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    Jeżeli jest pcmcia to da rady włozyć dysk 5gb na pcmcia.Może też bedzie z niego botowało kiedys sie bawiłem staruszkiem lepszym i na pcmcia mi botowało.
  • REKLAMA
  • #9 5453502
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    Coś takiego wlasnie miałem nie przejmuj sie ten dysk pcmcia też jest 16bit.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu operacyjnego na laptopie Optimus 486DX2-66 MONO, wyposażonym w procesor Intel 486DX2 66 MHz, 4 MB RAM oraz BIOS Phoenix z 1990 roku. Użytkownik nie jest pewien, czy laptop posiada dysk twardy, a urządzenie nie ma portów USB ani napędu CD-ROM, co ogranicza metody instalacji systemu. Proponowane rozwiązania obejmują uruchomienie systemu z dyskietki, np. z narzędziem AIDA lub dystrybucją Linuxa przystosowaną do pracy z dyskietek, taką jak Floppix lub Damn Small Linux. Dyskusja wskazuje, że Windows 98 może działać na tym sprzęcie przy minimum 16 MB RAM i dysku twardym około 1 GB, jednak Linux jest preferowanym systemem ze względu na lepszą kompatybilność z ograniczonymi zasobami. Laptop posiada porty PCMCIA 16-bit, co umożliwia podłączenie zewnętrznego dysku twardego PCMCIA (np. 5 GB), który może posłużyć jako nośnik systemu lub rozszerzenie pamięci masowej. Brak portów USB i CD-ROM wymusza korzystanie z dyskietek lub kart PCMCIA do instalacji i uruchamiania systemu. Wskazano także na ograniczenia sprzętowe i potencjalne zastosowania laptopa jako maszyny do pisania lub prostego serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA