logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT 10620 - piszczenie bębna przy wolnych obrotach, co robić?

bahamas 26 Lip 2008 12:47 4270 12
REKLAMA
  • #1 5379724
    bahamas
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Pozdrawiam, mam tę pralkę 3 miesiące i dotąd rewelacja, lecz dziś zaczęła sobie popiskiwać przy praktycznie kazdym obrocie bębna...

Jak obraca się wolno popiskuje, przy wirowaniu w zasadzie tego nie słychać, ale jak schodzi z obrotów znowu.

Wyczyściłem filtr, jakiś wielkich zabrudzeń nie było, oprócz kilku kłaczków psiej sierści.

Co może być przyczyną ???
    Wróciliśmy znad morza , czy przyczyną może być jakiś piasek, który gdzieś się dostał ?

Pewnie serwis konieczny będzie...

PS. Kolega serwisant stwierdził że ten typ tak ma ... Jakiś uszczelniacz krzyżaka albo pasek.... I to minie... Sam nie wiem co o tym myśleć.
  • REKLAMA
  • #2 5379811
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Ale co konkretnie piszczy? łożysko,pasek.Może poprzez uszkodzony siemmering dostały się zanieczyszczenia do łożyska.pozdr.mon
  • #3 5380445
    bahamas
    Poziom 13  
    monjan5 napisał:
    Ale co konkretnie piszczy? łożysko,pasek.Może poprzez uszkodzony siemmering dostały się zanieczyszczenia do łożyska.pozdr.mon

Żebym ja to wiedział... :) Laik jestem , piszczy tak raczej nie na boku tylko ze środka bębna, chociaż nie wiem.
  • #4 5381039
    yrmark
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    kolega serwisant miał dużo racji - piszczy w momencie pewnego zakresu obrotów - silniki w obecnych pralkach są komutatorowe i szczotki i wieloklin na płaskim pasku nakładają na siebie taki dźwięk odrzutowca - ja nazwałbym to dźwiękami eksploatacyjnymi, serwis tu nic nie pomoże
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5381053
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    yrmark napisał:
    wieloklin na płaskim pasku

I tu jest pies pogrzebany :wink:
  • #6 5381360
    bahamas
    Poziom 13  
    yrmark napisał:
    kolega serwisant miał dużo racji - piszczy w momencie pewnego zakresu obrotów - silniki w obecnych pralkach są komutatorowe i szczotki i wieloklin na płaskim pasku nakładają na siebie taki dźwięk odrzutowca - ja nazwałbym to dźwiękami eksploatacyjnymi, serwis tu nic nie pomoże
    pozdrawiam

dźwięk szczotek poznaję to jednak jest piśnięcie w pewnym momencie obrotu bębna. Pralka ma 3 miesiące , niech się serwis męczy.

A i jeszcze jedno jak wyschła to przestało...
  • #7 5381372
    nares
    Specjalista AGD
    bahamas napisał:
    Pralka ma 3 miesiące , niech się serwis męczy.

Za nieuzasadnione wezwanie płaci się.
  • #8 5381388
    bahamas
    Poziom 13  
    nares napisał:
    bahamas napisał:
    Pralka ma 3 miesiące , niech się serwis męczy.

Za nieuzasadnione wezwanie płaci się.

No ale przez 3 miesiące było cichutko i nagle dziś przy praniu - kwik, kwik . No to coś musi być nie tak.
  • REKLAMA
  • #9 5381399
    nares
    Specjalista AGD
    Jakoś dziwnie nie chcesz przyjąć do wiadomości tego, że to pasek może popiskiwać, co jest rzeczą zupełnie naturalną.
  • #10 5381406
    bahamas
    Poziom 13  
    nares napisał:
    Jakoś dziwnie nie chcesz przyjąć do wiadomości tego, że to pasek może popiskiwać, co jest rzeczą zupełnie naturalną.

ja mogę przyjąc do wiadomości , ale moja żona :)...
    Pozdrawiam

Dziś rano pranie i cisza...

Holender niby miała być superjakość Electroluxa jak zachwalał sprzedający a tu takie niespodzianki.
  • #11 5382473
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Uszczelniacz piszczy na ułożyskowaniu bębna,silnik i pasek swoją drogą ... Miałem klijenta z podobnym objawem jak opisujesz w prace witl 85 ( górnowsad,indesit )... demontaż ułożyskowania ,usuniecie starego smarowidła z powierzchni współpracujących , nałożenie nowej warstwy smarującej zlikwidowało problem.
  • REKLAMA
  • #12 5382593
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    bahamas napisał:

Wróciliśmy znad morza ,

No właśnie, pralka jakiś czas stała i się zastała :D Piszczał simmering na wele bębna.
  • #13 5423970
    bahamas
    Poziom 13  
    schnauzerman napisał:
    bahamas napisał:

Wróciliśmy znad morza ,

No właśnie, pralka jakiś czas stała i się zastała :D Piszczał simmering na wele bębna.

Tak jak powiedział serwisant piszczenie samo ustąpiło... Podobno ten typ tak ma, chociiaż nie lubię tego zwrotu.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWT 10620 po trzech miesiącach użytkowania zaczęła wydawać piszczące dźwięki przy wolnych obrotach bębna, które ustępują podczas wirowania. Przyczyną może być naturalne piszczenie paska napędowego lub szczotek silnika komutatorowego, co jest typowe dla tego typu urządzeń i nie wymaga interwencji serwisu. Inna możliwa przyczyna to uszkodzony uszczelniacz (siemmering) lub łożysko bębna, do którego mogły dostać się zanieczyszczenia, np. piasek po powrocie znad morza. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana smaru na łożyskach oraz kontrola stanu uszczelniacza. Po wyschnięciu pralki piszczenie ustąpiło, co sugeruje problem związany z wilgocią lub zastałym smarem. Koszty serwisu mogą być naliczane, dlatego warto rozważyć, czy dźwięk jest faktycznie symptomem awarii, czy normalnym efektem eksploatacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA