logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz różnicowy? Dodatnia i ujemna połówka półokresu?

XaFFaX 27 Lip 2008 11:43 2054 7
REKLAMA
  • #1 5382289
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam!
    Od razu na wstępie zaznaczam, ze korzystałem z opcji 'szukaj', niestety nie znalazłem nic, co by mi pomogło :(. Problemem może być to, że nie wiem do końca jak się nazywa układ, który bym potrzebował :oops:.

Potrzebuję bowiem układ (zbudowany najlepiej na wzmacniaczach operacyjnych), który (pod podaniu sygnału zmiennego na wejście) będzie miał na jednym z dwóch wyjść dodatnią połówkę półokresu (w stosunku do masy oczywiście), a na drugim wyjściu - ujemną polówkę półokresu (zakładam zasilanie z pojedynczego źródła napięcia).

Dodatkowo chciałbym, żeby była możliwość niesymetrycznego wzmacniania każdej z połówek sygnału (jeżeli jest to możliwe w prosty sposób) oraz, żeby masa układu była przesunięta o 2.5V w górę. Innymi słowy, żeby masa sygnałową był punkt +2.5V. Albo bardziej ogólnie - żeby masa sygnału wypadała w połowie napięcia zasilania.

Jeżeli pytam o rzecz oczywistą, albo jeżeli temat był juz poruszany to mam nadzieje ze zostanie mi to wybaczone :).

[Proszę poprawić pisownię. Obowiązuje polska czcionka. Mariusz Ch.]

EDIT: Wszystko zostało poprawione na polską czcionkę, skoro takie są teraz zasady ;).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5382865
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Witam,

Prawdopodobnie szukasz czegoś w stylu podwójnego precyzyjnego układu prostowniczego (czy jak to się po polsku nazywa...).

Pojedynczy układ jest opisany na stronie Wikipedii. Stosując inwerter i dwa takie układy uzyskasz dwa prostowniki, dla dodatnich i ujemnych części przebiegu. Przeanalizuj przesunięcia fazowe sygnałów, bo może się okazać, że będziesz je musiał jakoś skompensować.

Co do umieszczenia masy sygnałowej na poziomie VCC/2 to przy pojedynczym zasilaniu na poziomie 5V możesz mieć problem z uzyskaniem odpowiedniej dynamiki sygnału. Zastosowanie wzmacniaczy rail-rail i diod Schottky'ego może pomóc, ale i tak musisz uważać.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • REKLAMA
  • #3 5383009
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Dzięki za odpowiedź! To chyba jest to :). Poniżej zamieszczam schemat jaki zrobiłem oraz przebiegi wyjściowe z symulacji. Prosiłbym jeszcze o informację czy schemat jest dobry i mogę się spodziewać po układzie jakichś 'dziwnych' ;) rzeczy (znieksztalcenia, zmiany fazy itp).

EDIT: Poprawiłem schemat - nogi zasilające były zamienione (ciekawe jak to się mogło symulować ;) ). Poprawka, bo może się to jeszcze komuś przydać.
  • REKLAMA
  • #4 5383053
    prezeswal
    Ocena: 176
    Na razie zauważyłem, że jakoś "dziwnie" jest zasilany wzmacniacz (k.4 to -Vcc, k.8 to +Vcc, czy tak ?).

Zniekształceń można spodziewać się przy małych amplitudach - dla przykładu - ±50mV:

No i nie wiem dla jak dużych częstotliwości ma być stosowany ten układ.
  • REKLAMA
  • #5 5383146
    Dr.Vee
    Ocena: 76
    Witam,

Rzeczywiście, przy "odwróceniu" diod masz prostownik dla drugiej połówki, gratuluję pomysłu :) - to eliminuje problem przesunięć fazowych.

Sprawdź zasilanie opampów, 8 to VCC, 4 to VEE.

Jeśli chcesz uzyskać zasilanie pojedyńczym napięciem, to możesz połączyć wejścia nieodwracające wzmacniaczy z VCC/2.

Aha, no i teraz możesz już zmienić temat postu, bo wzmacniacz różnicowy to na pewno nie jest ;)

Edit - gramatyka.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • #6 5383340
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Układ ma być stosowany do niedużych częstotliwości (+/- pasmo audio), więc to nie powinno (chyba) być żadnych problemów. Co do zasilania z jednego źródła i przesunięciu sygnału o 1/2 napięcia zasilania - to już sobie poradzę :). Jak temat nie zostanie zamknięty to dodam schematy razem z przesunięciem i zasilaniem z pojedyńczego źródła.

No i jeszcze jeden 'problem' ma ktoś jakiś pomysł jak zmienić temat postu :) ?
  • #7 5383387
    prezeswal
    Ocena: 176
    Proponuję :"Jednopołówkowy prostownik na wzmacniaczu operacyjnym".
    Na ten temat chyba piszemy :?::D
  • #8 5383394
    XaFFaX
    Poziom 20  
    No nie wiem :P, w sumie wg. tego jak miałby być używany to na wejściu jest (dajmy na to) sinus i na wyjściu jest sinus :D. Chyba, że dwukrotny jednopołówkowy prostownik ;) ?

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

Ok, dla zainteresowanych (o ile są tacy :P no ale a nuż sie ktoś znajdzie ;) ) tu jest schemat z pojedynczym zasilaniem + przesunięciem sygnału o 1/2 napięcia zasilania. Jak sie komuś przyda to się cieszę ;). Symulacji już nie dodaję, bo układ działa :P. Jak ktoś nie wierzy może sobie sam przesymulować ;).

Aha i po raz kolejny dzięki wielkie za pomoc forumowiczów, zwłaszcza Dr.Vee.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania układu na wzmacniaczach operacyjnych, który przy sygnale zmiennym na wejściu generuje na dwóch wyjściach odpowiednio dodatnią i ujemną połówkę półokresu względem masy sygnałowej przesuniętej o połowę napięcia zasilania (np. 2,5 V przy zasilaniu 5 V). Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie podwójnego precyzyjnego prostownika z wykorzystaniem wzmacniaczy operacyjnych i diod Schottky’ego, co pozwala na rozdzielenie dodatnich i ujemnych połów fal. Wskazano konieczność uwzględnienia przesunięć fazowych i potencjalnych zniekształceń sygnału, zwłaszcza przy małych amplitudach. Zasugerowano zasilanie wzmacniaczy z pojedynczego źródła z przesunięciem masy sygnałowej do VCC/2, co umożliwia pracę w układzie jednokierunkowym. Autor przedstawił schematy i wyniki symulacji potwierdzające poprawność działania układu w paśmie audio. W dyskusji podkreślono, że układ nie jest wzmacniaczem różnicowym, lecz dwukrotnym jednopołówkowym prostownikiem na wzmacniaczach operacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA