logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX PR500F - Włącza się po kilkunastu próbach, co może być przyczyną?

Marekszukal 21 Lut 2004 10:04 1371 6
REKLAMA
  • #1 512439
    Marekszukal
    Poziom 2  
    [font=Microsoft Sans Serif:b2a5a85d79] [/font:b2a5a85d79] Witajcie!
    Czy może ktoś rozwiązał już temat "włacza się po kilkunastu próbach włączania, a jak zaskoczy to już chodzi", mam dwa takie monitory i ani kroku dalej, wymieniłęm tafopowielacz, procesor, różne ceweczki a monitor milczy jak zaklęty :( , będę wdzięczny za każdą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 513228
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    W twoim przypadku należy poszukiwać tzw. zimnych lutów i je po prostu poprawić. Lutownica w rękę, 1h cierpliwości i monitor bedzie chodził jak nowy. :)
  • REKLAMA
  • #3 513352
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    elki po stroni wturnej zasilacza widac dokładnie sprawdz
  • #4 513660
    Marekszukal
    Poziom 2  
    podstawiłem elki, sprawdziłem zimne luty i dalej cisza, na dodatek nie mogę znaleźć odpowiedniego schematu znalazłem, że powinno być chassis 1569 pf, a ja mam tylko 1569ua , a to niestety co innego
  • REKLAMA
  • #5 513741
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    elki na głonej gałezi przy trafie 100 lub 47 na 160v
  • REKLAMA
  • #6 513761
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    A sprawdziłeś dokładnie zasilacz - konkretnie stronę pierwotną. Może masz uszkodzony włącznik sieciowy lub układ startowy przetwornicy na 3842. Jeśli jest włącznik sieciowy załączający 220V, to najczęściej za układ startowy robi rezystor wpięty między nużkę 7 wspomnianego układu 3842, a druga storna do ~220V przed prostownikiem lub do + na kondensatorze filtrującym. Wielkość tego rezystora to 56 - 150 kOhm. Jeśli jest to włącznik chwilowy to załącza zasilanie na 3842 przez kawałek układu z tranzystorem. Zrób test - postaw monitor na boku Podłącz kabel sieciowy i sprawdź czy do 3842 na końcówkę 7 dochodzi napięcie. Powinno być nie mniej jak 16 V.
  • #7 514332
    mizapol
    Poziom 12  
    sprawdz kondensator c 34 (lubi padać)oraz rezystor r 12

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX PR500F uruchamia się dopiero po kilkunastu próbach, a po załączeniu działa poprawnie. Wymieniono tafopowielacz, procesor oraz różne cewki, jednak problem nadal występuje. Wskazano konieczność sprawdzenia i poprawienia zimnych lutów na płytce, co często rozwiązuje podobne usterki. Zalecane jest także dokładne sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych (elki) po stronie wtórnej i głównej zasilacza, szczególnie kondensatora C34 oraz rezystora R12, które często ulegają uszkodzeniu. Problem może leżeć również po stronie pierwotnej zasilacza, włącznika sieciowego lub układu startowego przetwornicy opartej na układzie scalonym 3842. Należy zmierzyć napięcie na nóżce 7 układu 3842, które powinno wynosić co najmniej 16 V. Brak odpowiedniego schematu dla modelu 1569UA utrudnia diagnozę, gdyż znaleziony schemat dotyczy innego chassis 1569 PF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA