Witam
Mam środowisko MPlab 7.5, napisałem w nim prosty program mający na celu ustawienie wartości 0x55 na porcieB. Programator to Winpic. Myślę że problemów pomiędzy Winpic a programatorem sprzętowym nie ma, ponieważ gdy w Winpic w zakładce "Device, Config" wybiorę typ uC "unknown" a następnie wybiorę z menu: "Device->Read" na dole pojawia się komunikat
Program który kompiluje się bez błędów (nie ma żadnego "include" bo wykorzystuje tylko trzy SFRy):
Wydaje mi się że program realizuje założenie, czyli ustawia PortB jako Output, i ustawia stan 0x55, po zaprogramowaniu w Winpic pojawia się komunikat "Programming finished, no errors". Ale diody podłączone do portuB wogóle nie świecą, więc już nie mam pojęcia w czym tkwi problem :/
Poprawiłem tytuł:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1015361.html
[c_p]
A tak, wiem, zapomniałem, przepraszam. BTW... hmm nie wiem, może program jest zły, bo PonyProg2k też rozpoznaje proca, kasuje i programuje bez problemów. A szczerze mówiąc to jest to mój pierwszy program pod PIC i właśnie chciałem takim prostym programikiem sprawdzić, czy cały ten programator, połączenie itd są pewne, ale teraz to już nie wiem :/
Mam środowisko MPlab 7.5, napisałem w nim prosty program mający na celu ustawienie wartości 0x55 na porcieB. Programator to Winpic. Myślę że problemów pomiędzy Winpic a programatorem sprzętowym nie ma, ponieważ gdy w Winpic w zakładce "Device, Config" wybiorę typ uC "unknown" a następnie wybiorę z menu: "Device->Read" na dole pojawia się komunikat
"Reading done, Conflict: selected device = unknown, read = PIC16F84A"Program który kompiluje się bez błędów (nie ma żadnego "include" bo wykorzystuje tylko trzy SFRy):
status equ 3
trisb equ 86
portb equ 6
#define bank1 bsf status,5
#define bank0 bcf status,5
bsf status,5
movlw 0
movwf trisb
START:
bcf status,5
movlw 55h
movwf portb
ENDWydaje mi się że program realizuje założenie, czyli ustawia PortB jako Output, i ustawia stan 0x55, po zaprogramowaniu w Winpic pojawia się komunikat "Programming finished, no errors". Ale diody podłączone do portuB wogóle nie świecą, więc już nie mam pojęcia w czym tkwi problem :/
Poprawiłem tytuł:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1015361.html
[c_p]
A tak, wiem, zapomniałem, przepraszam. BTW... hmm nie wiem, może program jest zły, bo PonyProg2k też rozpoznaje proca, kasuje i programuje bez problemów. A szczerze mówiąc to jest to mój pierwszy program pod PIC i właśnie chciałem takim prostym programikiem sprawdzić, czy cały ten programator, połączenie itd są pewne, ale teraz to już nie wiem :/