logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursor zatrzymuje się na pulpicie w Windows XP Pro SP3 - co może być przyczyną?

zasaniak 02 Sie 2008 12:38 2582 11
REKLAMA
  • #1 5401053
    zasaniak
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Pracuję na Win_XP_Pro SP3. Niby wszystko gra, a nieraz, ostatnio coraz częściej, ni z tego, ni z owego kursor staje gdziekolwiek na pulpicie.
    No i po robocie. O co tu może chodzić?
  • REKLAMA
  • #2 5401113
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Kolego zasaniak , to jeszcze podaj info o myszce , czy jest na PS2 czy na USB, (kulka czy optyczna). Ale sądzę że będzie to na USB.

A klawiatura dalej działa? Czy może cały system się "zawiesza"?
  • #3 5401323
    zasaniak
    Poziom 14  
    Myszka na pewno na USB A4 Tech Battery Free, ale klawiatura działa, bo np. mogę nacisnąć ctrl-alt-del i wyświetla mi się menager zadań windows.
    klawiaturę też mam bezprzewodową.
  • REKLAMA
  • #4 5401348
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10462
    Sprobuj podmienic myszke na inna najlepiej jakas przewodowa.
  • REKLAMA
  • #5 5401371
    zasaniak
    Poziom 14  
    Faktycznie! Mogłem o tym pomyśleć. Spróbuję podłączyć do PC kabelek kulki na klawiaturze ( kullera), a odłączyć tę myszkę z gniazda USB.
  • #6 5401381
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Miałem podobny problem i rozwiązałem go wymieniając aku w myszce. Okazało się, że akumulatorki w myszce nie trzymały napięca (zestarzały się).
  • #7 5401400
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Macha, czytaj WSZYSTKO, a nie tylko temat wątku. Autor napisał, że
    zasaniak napisał:
    Myszka na pewno na USB A4 Tech Battery Free

Gdzie w tej myszy masz akumulatory?
  • REKLAMA
  • #8 5401431
    zasaniak
    Poziom 14  
    Słusznie JANKOLO, mysz jest zasilana z maty, a ona z USB.
  • #9 5401664
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    W takim razie sprawdź napięcie na porcie USB.
  • #10 5401739
    zasaniak
    Poziom 14  
    Na razie korzystam z kulki na klawiaturze i jest OK!
    Co do napięcia USB, to pozostałe urządzenia pracujące z portu USB pracują prawidłowo (m.in. klawiatura, skaner, 2 drukarki, kamerka).
  • #11 5401808
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    zasaniak napisał:
    Co do napięcia USB, to pozostałe urządzenia pracujące z portu USB pracują prawidłowo (m.in. klawiatura, skaner, 2 drukarki, kamerka).
    Zapewne nie zauważyłeś, że np. skaner i te dwie drukarki posiadają własne (osobne, dodatkowe zasilacze) zasilanie, i im nie przeszkadza za niskie napięcie na porcie USB... więc jednak sprawdź te napięcia (miernikiem, i uważaj żeby nie zrobić zwarcia).
  • #12 5401900
    zasaniak
    Poziom 14  
    Faktycznie, tego nie wziąłem pod uwagę, ale klawiatura bezprzewodowa na USB i kamerka działają dobrze. Co do zmierzenia napięcia to już nie dla mnie ( jestem prawnikiem).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na systemie Windows XP Pro SP3 kursor myszy na pulpicie zatrzymuje się losowo, mimo że klawiatura bezprzewodowa działa poprawnie. Mysz jest podłączona przez USB i jest to model A4 Tech Battery Free zasilany z maty, która pobiera energię z portu USB. Sugerowano wymianę myszy na przewodową lub sprawdzenie stanu baterii, jednak w tym przypadku mysz nie posiada akumulatorów, a zasilanie pochodzi z maty USB. Zalecane jest zmierzenie napięcia na porcie USB, ponieważ inne urządzenia zasilane z USB mogą mieć własne zasilacze i nie odczuwać ewentualnych spadków napięcia. Problem może wynikać z niewystarczającego napięcia na porcie USB, co powoduje przerywanie działania myszy. Autor korzysta tymczasowo z kulkowej myszy przewodowej, która działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA