logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E50 uszkodzony włącznik i element obok niego

tomex17 02 Sie 2008 13:15 3765 6
REKLAMA
  • #1 5401169
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam

Natknąłem na problem z E50, ma wyrwany włącznik (pola lutownicze całe), oraz jeden element obok niego (tu już gorzej).
    Problem mam zapewne banalny, ale czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czym jest ten brakujący element, który zaznaczyłem na poniższym schemacie ?
    Rozumiem, że pełni on tutaj funkcję szczególnego dzielnika napięcia?
    Szukałem czegoś na podmiankę ale niestety nie mam akurat jakiś nowszych dawców narządów, a w telefonach typu 6610 / 6100 etc sa inne elementy.

Nokia E50 uszkodzony włącznik i element obok niego

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5401217
    matezzz
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    bez tego elemerntu też będzie działać
  • REKLAMA
  • #3 5401456
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Choć nie jestem zwolennikiem rozwiązywania problemów w stylu "to na pewno nie było potrzebne " to jednak działa:)
    A tak już na marginesie, czy wiesz co to za elementem i czy nosi jakąś szczególną nazwę ? ponieważ w literaturze nie spotkałem się z tym symbolem "rezystora" ani razu.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5401518
    tmb85
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Nas w technikum uczyli że to warystor.
    Warystor to element, którego rezystancja zależy od napięcia na warystorze.
    Warystory stosuje się jako elementy zabezpieczające układy przed nagłymi wzrostami napięcia.
  • #5 8583224
    conway87
    Poziom 10  
    Mam taki problem iż nokia ktora posiadam ma wyrwany włacznik , udało mi się ją włączyć ale po włączeniu na ekranie są rózne paski, które przeskakują, widacć częściowo godzine, pole ładowania, później jakies paski itp. Czy możliwe że ktos próbował włączyc jakimś srubokrętem i zarysował płytke i dlatego tak sie dzieje?? Wyswietlacz nie jest rozlany
  • #6 8583341
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Możliwe. Podaj jaki po model będzie łatwiej a najlepiej foto.
  • REKLAMA
  • #7 8583406
    conway87
    Poziom 10  
    Jwest to nokia e50, i teraz sie zastanawiam czy oddac do naprawy czy kupic jakas uszkadzona

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

Mam uszkadzana nokie e50 do kupienia za 40zl , nie dzialaja w niej klawisze 1,,3,0. Czy jak bym przełożyl z niej do tamtej tą całą płytke to bedzie chodziło??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego włącznika w telefonie Nokia E50 oraz brakującego elementu obok niego na schemacie. Element ten, nieznany autorowi, został zidentyfikowany jako warystor – komponent o rezystancji zależnej od napięcia, stosowany do ochrony układów przed przepięciami. Usunięcie tego elementu nie uniemożliwia działania telefonu. Dodatkowo pojawiły się pytania dotyczące uszkodzeń wyświetlacza i możliwości wymiany płytek między uszkodzonymi egzemplarzami Nokia E50, a także porównania z innymi modelami, takimi jak Nokia 6610 i 6100, gdzie elementy różnią się konstrukcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA