logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetestować sprawność układów 74HC14 i 74HC138?

DaCoPL 08 Sie 2008 09:58 8401 7
REKLAMA
  • #1 5419708
    DaCoPL
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam..

Mam dwa układy z serii 74HC...:

74HC14 (Schmitt inverter)
    74HC138 (3to8 line decoder/demultiplexer)

Potrzebuje sprawdzić czy są sprawne. Proszę o pomoc.. jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5419851
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jeśli nie masz odpowiedniego urządzenia i oprogramowania do sprawdzania i testowania takich układów, to musisz to zrobić ręcznie "na piechotę". Tzn. sprawdzić czy wszystkie możliwe stany logoczne na wejsiach wymuszają odpowiednie stany na wyjściach układów. Jeśli chodzi o układ 74HC14, to sprawa jest prosta, bo tam jest tylko 6 inverterów. Wystarczy podać zero logiczne po kolei na każde wejście i sprawdzić, czy na wyjścu pojawia się "jedynka".
    Natomiast 74HC138 ma więcej możliwych kombinacji na wejściach. Dlatego musisz zapoznać się z aplikacją tego ukłądu i zgodnie z tabelą sprawdić wszystkie możliwe stany logiczne..
    http://www.iele.polsl.pl/elenota/STMicroelectronics/1899.pdf
  • REKLAMA
  • #3 5420141
    DaCoPL
    Poziom 12  
    Czyli w wypadku HC14 zasilam układ, biorę multimetr i dokonuje pomiaru napięcia na poszczególnych inverterach? Jeśli tak to jak to napięcie powinno wyglądać?

Ech... raczej nie tak :/ Jak podac 0 logiczne? Czym? Skąd? Qrcze w szkole sie tego uczyłem ale niestety nie pamiętam już cyfrówki tak bardzo.

Ok.. już wiem. Po prostu na wejście podaję napięcie zasilania i na wyjściu musze mieć "0" i na odwrót. Czyli moja czternastka działa. Gorzej ze 138 :/ Dużo zabawy.

A czym sprawdziłbym układ 74HC138 najszybciej? Żeby się nie męczyć ręcznie.
  • #4 5420169
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Przy pomiarach woltomierzem:

0 logiczne -> ≈0V

1 logiczna -> ≈Vcc

Vcc napięcie zasilania

seria HC ma poziomy wejściowe CMOS ale HC14 ma przerzutnik Schmitta na wejściu więc napięcia przejścia 0 -> 1 i 1-> 0 będa miały miejsce przy różnych napięciach.

http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/74HC_HCT14_3.pdf

W powyższym układzie możesz określić napięcia przełączania inwertera.
    Samo ogólne sprawdzenie dokonujesz zwierając konkretne wejście bezpośrednio do masy (0 na wejściu) lub zasilania (1 na wejściu).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 5420196
    DaCoPL
    Poziom 12  
    Ok.. już wiem. Po prostu na wejście podaję napięcie zasilania i na wyjściu musze mieć "0" i na odwrót. Czyli moja czternastka działa. Poradziłem sobie już przed przeczytaniem tych kolejnych postów :D Gorzej ze 138 :/ Dużo zabawy.

A czym sprawdziłbym układ 74HC138 najszybciej? Żeby się nie męczyć ręcznie.
  • Pomocny post
    #7 5420306
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Podstawowe stany HC138 (LS138)

Wybrane wejściami binarnymi wyjście jest ustawiane w stan 0 a pozostałę w stan 1.

Przełącznik na wejściu przyłącza dane wejście adresowe A do 5V (jedynka) lub masy (zero).

Dekoder działa jak wyżej jeżeli na wejściach zezwalających E są stany:

E3=1, E2=0, E3=0

Dla pozostałych kombinacji stanów wejść E, dekoder jest zablokowany i ma na wszystkich wyjściach stan 1

Wyjście można sprawdzać woltomierzem albo diodą świecącą z szeregowym rezystorem 620 Ω.

Rezystor łączymy do +5V, do jego drugiego końca anodę (+) diody LED, druki koniec diody LED łączymy z badanym wyjściem.

Dioda świeci gdy na wybranym wyjściu jest 0.

Najlepiej to zainwestować w tester do układów logicznych pokazujący stany wyjściowe

• #8 5420524
    DaCoPL
    Poziom 12  
    Problem rozwiazany, mimo że nie sprawdzałem stanów logicznych HC138.

Razem z HC138 miałem połączone 3xHC574 (taktowanie zegara). Zauważyłem, że na dwóch 574 na zegarze miałem napięcie 5V a na tym jednym co mi nie działało ok. 1V. Wymieniłem HC138 i zaczęło działać. Wina była po stronie 15 pinu HC138 - nie przenosiło dostatecznie wysokiego napięcia na tym pinie.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Aby przetestować układy 74HC14 (inwerter Schmitta) i 74HC138 (dekoder 3 do 8 linii), należy sprawdzić poprawność stanów logicznych na wejściach i wyjściach. Dla 74HC14 wystarczy podać na wejście napięcie zasilania (logiczne 1) lub masę (logiczne 0) i zmierzyć napięcie na wyjściu, które powinno być odwrotnością stanu wejściowego. Poziomy logiczne to około 0 V dla 0 i Vcc (np. 5 V) dla 1. Układ 74HC14 posiada przerzutnik Schmitta, co wpływa na napięcia przełączania. W przypadku 74HC138 należy ustawić odpowiednie kombinacje wejść adresowych i sygnałów zezwalających (E1, E2, E3) zgodnie z tabelą funkcji, aby na wyjściu pojawił się stan niski (0) na wybranej linii, a pozostałe były w stanie wysokim (1). Szybszym sposobem testu 74HC138 jest użycie diody LED z rezystorem podłączonej do wyjścia, która zaświeci się przy stanie niskim. W praktyce problem z 74HC138 może wynikać z uszkodzenia pinu wyjściowego, co powoduje niewłaściwe napięcie na podłączonych układach. Zaleca się także stosowanie testerów układów logicznych do szybkiej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA