logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieciowanie komputerów z Windows XP oraz z Windows ME.

Zeboa 14 Sie 2008 20:48 1319 4
REKLAMA
  • #1 5439382
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Jak w temacie, próbuję połączyć XP (który na codzień jest podłączony do Internetu) z komputerkiem na którym jest tylko ME. Oczywiście robię to przez kabel cross (który działa, bo był już sprawdzany w PC-PC) i dwie karty sieciowe.

1. [opis kompa nr 1] Tam gdzie jest XP (i gdzie na co dzień działa net) mam oczywiście wpisane na sztywno IP i maskę pod sieci, dla porządku wpisałem na sztywno taką konfigurację jaka jest potrzebna dla działanie netu, stąd adres IP na tym komie zostawiłem 192.168.7.26, maska 255.255.255.0

2. [opis kompa nr 2] Tam gdzie jest ME komp już był podłaczany przez crossa i działał, ale z kompem z ME i działało wszystko fajnie; tutaj (czyli na drugim kompie gdzie jest ME) mam IP 192.168.0.2 i maskę oczywiście 255.255.255.0

Nie wiem czemu kompy sie nie widzą - ping nie przełazi -, nie mam pomysłów ? Help !

DODATKOWO: tam gdzie jest ME w SIEĆ jest oczywiście to co ma być (zresztą jak pisałem komp ten już działał w sieci i był właśnie sprawdziany z innym ME):
    klient sieci microsoft, NetBEUI, TCP IP, IPX/SPX, udostępnianie

tam gdzie jest XP w POŁĄCZENIA SIECIOWE: TCP/IP, klent sieci micro., udostępnianie, harmonogram pakietów QoS, dodatkowo zainstalowałem: NETbios NWlink, protokół transportowy. - Choć wszakże nie jest to wymagane dla działania/widzenia sie dwóch kompów, mam na myśli te ostatnie elementy
  • REKLAMA
  • #2 5439447
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Myślę, że problem leży w tym:
    192.168.7.26, maska 255.255.255.0
    192.168.0.2 i maskę oczywiście 255.255.255.0
    Proszę dla lepszej jasności sytuacji narysować w jaki sposób są komputery ze sobą połączone i jak jest zrealizowane połączenie do Internetu. Przede wszystkim, czy komputer 1 ma tylko jedną kartę sieciową?
  • REKLAMA
  • #3 5439490
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    komp z kompem przez kabel skrosowany (dokładniej: cross, przelotka, kabel prosty), który już pracował i działał przy takim połączeniu. Więc kabel ok. Oczywiście każdy komp ma jedną kartę, dlatego na kompie z XP wpisałem konfigurację na sztywno, żeby tylko przez przekładnia kabla realizować albo Internet, albo PC-PC.

Połączenie do Internetu, na kompie z XP, oczywiście przez kartę. Na sztywno jest sobie IP, maska, brama i DNS'y. Bo wcześniej miałem ustawione na automatyczne pobieranie.

Dlaczego sugerujesz, że problem może leżeć po IP ? Są dwa różne IP, więc kompy muszą sie widzieć
  • REKLAMA
  • #4 5439593
    pawel4325
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Pamiętam że i ja miałem problemy z tym. Ja tak zrobiłem. Po prostu w XP zaznacza się że się łączy z starszym systemem, a on przygotowuje dyskietkę, którą odpalasz na millennium i po restarcie powinno wszystko działać. Pamiętam że jak tak kilka razy robiłem to nie działało, ale po roku jak zrobiłem to samo to zadziałało.
  • #5 5439637
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Proszę postąpić tak, jak mówi pawel4325.
    W razie braków w teorii najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z kreatorów konfiguracji sieci.
REKLAMA