logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić kamerę CCTV 12V i przesyłać sygnał jednym koncentrykiem?

SP5ANJ 22 Sie 2008 07:49 3378 6
  • #1 5461884
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    Z powodu trwałego uszkodzenia kabla zasilającego kamerę przemysłową 12V , jestem zmuszony do wykorzystania samego koncentryka.
    W obecnej (uszkodzonej) instalacji mam do dyspozycji tylko koncentryk.

I tu moje pytanie :

Czy ktoś próbował już - przesyłać sygnał wizyjny - przez kabel koncentryczny i jednocześnie podać napięcie zasilania +12V (tym koncentrykiem) do tej kamery. ???

Od dwóch dni siedzę nad sposobem odfiltrowania składowej zmiennej od stałej i jakoś (przy bardzo dużych indukcyjnościach szeregowych) mi nie wychodzi.

Pomocy , Pomocy , Pomocy . :cry:

Pozdrawiam.
  • #2 5462045
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    a tak normalnie przez kondensator stały 330nF,470 nF lub wiecej po obu stronach .Kiedyś zastanawiałem sie nad tym ale nie stosowałem ( myslałem o czym w stylu zasilania wzm. antenowego )
  • #3 5465370
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    pkhenr napisał:
    a tak normalnie przez kondensator stały 330nF,470 nF lub wiecej po obu stronach .Kiedyś zastanawiałem sie nad tym ale nie stosowałem ( myslałem o czym w stylu zasilania wzm. antenowego )

Odfiltrowanie sygnałów w.cz. NIE stanowi żadnego problemu (dla mnie).

W moim przypadku muszę odfiltrować sygnał ramki 50Hz. Jestem na etapie "opanowania" tej niedogodnej sytuacji. Kondensatory 470nF są za małe dla "zwarcia" 50Hz.

Myślę , że jutro pokonam problem i będę mógł tylko przez kabel koncentryczny , doprowadzić napięcie stałe i sygnał video do i z kamery.

Pozdrawiam.
  • #4 5469948
    tadekmar
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam
    w ofercie monacora sa zestawy kamer ktore wykozystuja jeden kabel wiaze sie to jednak z wymiana kamery i dolozeniem jakiegos pudelka z zasilaczem szczegoly Link
  • #5 5479907
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    zasilaj stałym stabilizowanym ,kamerka nawet jak jewst na zmienne to podanie stałego ją zasili (przelezie przez mostek )
  • #6 5482405
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    pkhenr napisał:
    zasilaj stałym stabilizowanym ,kamerka nawet jak jewst na zmienne to podanie stałego ją zasili (przelezie przez mostek )

Dzięki za odpisanie , ale problem NIE jest w sposobie zasilania (zmienne czy stałe napięcie) , tylko :
    Czy ktoś próbował już - przesyłać sygnał wizyjny - przez kabel koncentryczny i jednocześnie podać napięcie zasilania +12V
    Innaczej napięciem zmiennym jest sygnał ramki i "wizji" przesyłany kablem koncentrycznym a i również możliwość przesłania tym samym kablem napięcia stałego do zasilania tej kamery.

Pozdrawiam.
  • #7 5695113
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Bardzo dziekuję za podpowiedzi. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu przesyłania sygnału wizyjnego z kamery CCTV 12V oraz jednoczesnego zasilania tej kamery tym samym kablem koncentrycznym. Autor poszukuje metody odfiltrowania składowej zmiennej (sygnału wideo) od stałej (napięcia zasilania +12V) w celu przesłania obu sygnałów jednym przewodem. Wskazano możliwość użycia kondensatorów o pojemności 330nF lub 470nF do separacji sygnału zmiennego, jednak kondensatory te okazały się niewystarczające do skutecznego odfiltrowania sygnału ramki 50Hz. Podkreślono, że problemem nie jest rodzaj napięcia zasilającego (stałe czy zmienne), lecz jednoczesne przesłanie napięcia stałego i sygnału wideo po jednym koncentryku. Wspomniano również o gotowych zestawach kamer firmy Monacor, które umożliwiają przesyłanie sygnału i zasilania jednym kablem, jednak wymaga to wymiany kamery i zastosowania dodatkowego modułu zasilającego. Ostatecznie autor zamknął temat, dziękując za podpowiedzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA