logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal-lux TV 7190 - pilot sprawny, ale telewizor nie reaguje na sygnał

Kierlan 11 Paź 2002 09:39 2241 9
REKLAMA
  • #1 54119
    Kierlan
    Poziom 12  
    Mam problem z pilotem, nie mogę nim zmieniać kanałów, zachowuje sie tak jakby nie działał. Mam możliwość sprawdzic pilota i wiem że jest sprawny, więc to pewnie coś w telewizorze. Wymieniłem element odbiorczy ale bez efektu. Nie mam schematu a w ciemno nie wiem gdzie szukać. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 54123
    ANDY
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Sprawdż oscyloskopem czy sygnał z odbiornika zdalnego sterowania wchodzi na procesor?
  • REKLAMA
  • #3 54208
    swoy
    Poziom 11  
    upewnij się jeszcze raz czy pilot jest ok.(najlepiej na innym OTV ROYAL- miałem przypadki, że pilot był naprawiany przez klienta i nie chce nadal działać -wsta :x wiony był zły kwarc
  • REKLAMA
  • #4 54263
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Hej ,

najprosciej i najtaniej sprawdzisz KAZDEGO pilota ,

podlaczajac dowolna diode odbiorcza do oscyloskopu.
  • #5 54276
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Tak na szybko, czy w ogóle działa można również sprawdzić pilota zbliżając go do radia ustawionego na średnie lub długie fale w miejscu na skali gdzie nie nadaje żadna stacja. Jeśli słychać wyraźny czysty dźwięczny ton, to znak że wszystko OK. jeśli cisza lub dźwięk jest słaby lub „matowy” to znak że coś jest nie tak. Ja używam starej tranzystorowej „Moniki”. Tym sposobem w prosty sposób i bez zbędnych nakładów można sprawdzić, np. które klawisze są zanieczyszczone.
    Pozdrawiam.
  • #6 54317
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    wina jest pilota sprawdzisz to na jakiej kolwiek fotokomórce przemysłowej (odbiornik)
  • #7 54350
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Sprawdź czy działa klawiatura lokalna, może tam coś przywiera.
  • #8 54357
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Może być zablokowany tv .
    Jeżeli nie masz instrukcji spróbuj na dole pilota chyba trzeba przycisnąc 2 przyciski.
  • REKLAMA
  • #9 54413
    Kierlan
    Poziom 12  
    wielkie dzięki wszystkim, sprawdziłem pilota na kilka sposobów i jest sprawny. Pozostaje mi procesor. Mam nadzieję że go dostanę. Na wolumenie nie mieli
  • #10 54419
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Przed procem to jeszcze do sprawdzenia jest kwarc, pamiątka i test przy odpiętej magistrali -zdziwko będzie wielkie jak po podmiance dalej będzie to samo, bo innych trzeba czasami posłuchać.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Royal-lux TV 7190, który nie reaguje na sygnał z pilota mimo że pilot jest sprawny. Użytkownik wymienił element odbiorczy, ale problem pozostał. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie sygnału z odbiornika IR za pomocą oscyloskopu oraz potwierdzenie poprawności pilota na innym telewizorze Royal. Proponowano także test pilota przez diodę odbiorczą podłączoną do oscyloskopu lub przez radio na falach średnich/długich w celu wykrycia sygnału podczerwieni. Wskazano możliwość uszkodzenia kwarcu, pamięci lub procesora telewizora. Zalecano również sprawdzenie działania klawiatury lokalnej oraz ewentualnego zablokowania telewizora przez kombinację przycisków na pilocie. Ostatecznie problem może leżeć w procesorze, którego wymiana jest rozważana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA