logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AKAI VS-G767 error3 - wyrzuca i często nie przyjmuje kaset.

VALENTINE 27 Lut 2004 21:45 2237 3
REKLAMA
  • #1 522471
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Był uszkodzony rezystor bezpiecznikowy na +5V.Po wymianie wyświetlacz zaświecił .Przy próbach włozenia kasety wyświetlał Error 2,a potem Error 3.Po regeneracji przełącznika funkcji nie wyświetla juz error 2,ale ciągle rzadko przyjmuje kasetę i od razu wyrzuca (bez opasania głowicy).Ciągle pokazuje error 3 ,nawet przy braku kasety. Potrzebuje info co to jest za error 3 ,myślę ze moze to być błąd druma ,bo po ręcznym opasaniu bębna i włączeniu do sieci ,drum się nie kręci ,natomiast capstan zwija tasmę i jest wyrzucana przez silnik Load.Druga sprawa dlaczego rzadko przyjmuje kasetę ,podejrzewałem prawy fototranzystor ,nasyca się tylko do 0.8 V (może za mało),ale zamiana miejscami z lewym nic nie dała.Może jakieś sugestie?.Przydałby się schemat.

Zmieniono tytuł tematu. (ob)
  • REKLAMA
  • #2 522523
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Err 2 - dotyczy przełącznika funkcyjnego oraz silnika LOAD
    Err 3 - dotyczy napędu DRUM
    Możesz posiłkować się schematem podobnego modelu VS-G757 zamieszczonym w S E. Sprawdź czy DRUM ma zasilanie 12V i napięcie sterujące ok.2,5V.
  • REKLAMA
  • #3 528026
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Dzięki ,wszystko wskazuje na uszkodzenie drumu .Pomiary na jego złączu wykazały:
    1. 5.3V
    2. masa
    3. 2.2V -po załadowaniu kasety
    4. 14V
    5. 2V -po załadowaniu kasety
    6. masa
    7. 2,9V -po załadowaniu kasety
    Z tego wynika ,że napięcie zasilania jest i sterujące tez jest ,ale silnik się nie kręci ,więc uszkodzenie statora .
  • #4 534824
    air07
    Poziom 12  
    W moim własnym Akai (model 735 o ile dobrze pamiętam), też czasami zdarza się err3. Szczególenie jeżeli magnetowid znajduje się w trybie zaprogramowanego nagrywania za pomocą timera i taśma nie jest zwinięta, tylko częściowo opasana na bębnie w celu szybszego rozpoczęcia nagrywania. Przeglądałem mechanizm, ale niestety nic niepokojącego nie znalazłem. Zdarza się to sporadycznie, ale od tego czasu już nigdny nie jestem pewien, czy film, który zamierzałem nagrać rzeczywiście się nagra :(
REKLAMA