logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer KEH-P8200RDS - słabe podświetlenie wyświetlacza w dzień, co zrobić?

peikman 30 Sie 2008 13:18 1850 6
REKLAMA
  • #1 5489997
    peikman
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Pioneer KEH-P8200RDS Podświetlenie wyświetlacza jest słabo widoczne (niewidoczne) w dzień (słoneczny). W nocy (garażu) jest OK. Przetwornica do podświetlenie wisi na zewnątrz i daje napięcie 130VAC. Za mało? Nie wiem czy może być jakaś usterka czy te modele tak mają. Może jakaś funkcja programowa regulacja jasności? Oczywiście kabelek "light" odłączony.
  • REKLAMA
  • #2 5490741
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Napięcie trochę małe - bez obciążenia powinno być ok. 200-230V przy częstotliwości ok. 400Hz. Ciekawe czy na folii nie masz czarnych, zwierających punktów.
  • REKLAMA
  • #3 5491300
    peikman
    Poziom 12  
    Napięcie 130VAC mam pod obciążeniem wyświetlacza. Bez obciążenia jest ~230V

Rzeczywiście na początku miałem "zwarcie" na folii (tasiemce do panela) która obciążała przetwornice rezystancją 20k Ohmów. Nie wiem czy mówimy o tej samej folii...
  • #4 5492619
    djlj24
    Spec od car audio
    Folia to jest to co świeci pod wyświetlaczem. Skoro napięcie spada aż tak bardzo to ma upływy - pewnie słychać już dosyć mocno piszczenie. Trzeba rozebrać panel, zdjąć wyświetlacz i zobaczyć czy nie ma nieświecących, czarnych punktów na samej folii.
  • REKLAMA
  • #5 5495359
    peikman
    Poziom 12  
    Rzeczywiście przetwornica piszczy dość wyraźnie. Rozebrałem panel ale nie widzę żadnych czarnych punków. Dodaje zdjęcie folii...

Pioneer KEH-P8200RDS - słabe podświetlenie wyświetlacza w dzień, co zrobić?
  • #6 5495463
    djlj24
    Spec od car audio
    Patrz na folię na włączonym zasilaniu czy nie świeci z kropkami. Ja już na fotce widzę 2 podejrzane miejsca obok wyprowadzeń.
  • REKLAMA
  • #7 5495656
    peikman
    Poziom 12  
    Folia świeci na całej powierzchni jednakowym światłem... Jedyne co mógłbym nazwać kropkami to na całej powierzchni jest mnóstwo malutkich punkcików wielkości włosa ale jest ich tyle i są równomiernie rozłożone, że wyglądają naturalnie. Nie widziałem nigdy innej folii, ciężko mi to ocenić.

Dodatkowo zrobiłem pomiar napięcia i wykazało, że napięcie na wyprowadzeniach taśmy wynosi 227VAC. Natomiast napięcie 130VAC które podawałem wcześniej jest napięciem na dwóch przewodach wyjściowych z przetwornicy...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pioneer KEH-P8200RDS ma problem ze słabym podświetleniem wyświetlacza w dzień, podczas gdy w nocy działa poprawnie. Podświetlenie jest zasilane przez zewnętrzną przetwornicę, która pod obciążeniem wyświetlacza dostarcza napięcie około 130VAC, a bez obciążenia około 230VAC przy częstotliwości około 400Hz. Spadek napięcia pod obciążeniem wskazuje na możliwe upływy lub uszkodzenia folii podświetlającej, która jest elementem świecącym pod wyświetlaczem. Folia może mieć czarne, zwierające punkty powodujące obciążenie przetwornicy i spadek napięcia. Po rozebraniu panelu i zdjęciu wyświetlacza nie stwierdzono jednak widocznych czarnych punktów, a folia świeci równomiernie na całej powierzchni z naturalnie rozłożonymi drobnymi punktami. Przetwornica wydaje charakterystyczne piszczenie, co potwierdza jej przeciążenie. Pomiar napięcia na wyprowadzeniach taśmy folii wykazał 227VAC, co jest prawidłowe. Problem może wynikać z upływów lub niewłaściwej pracy przetwornicy pod obciążeniem, jednak brak jednoznacznej usterki na folii. Nie stwierdzono programowej regulacji jasności ani wpływu odłączonego kabla "light".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA