logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana oprogramowania w telefonie Nokia N73 - marty telefon.

gryfon 01 Wrz 2008 16:48 2046 7
REKLAMA
  • #1 5496604
    gryfon
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, znajomy próbował przez nsu zrobić sobie music edition, nagle telefon się wyłaczył i od tamtej chwili martwy. Przeflashowałem go jafem różnymi wersjami, niższymi i wyższymi z zaznaczonym downgrade i cały czas pojawia sie tylko niepodświetlony napis nokia(po kilku kliknięciach włącznika). Samo flashowanie przebiega bez żadnych problemów oczywiście kabelkiem Sfbus Team Odeon. Mam też hwk ale po fleshowaniu również bez zmian. Jakieś rady....?!
    Z góry dzięki:)
  • REKLAMA
  • #2 5496644
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Robi factory settings? Wgrałeś pm-a?
  • REKLAMA
  • #3 5496690
    gryfon
    Poziom 13  
    Resety wszystkie robiłem jakie były możliwe. Pm-a nie wgrywałem.

Dodano po 38 [minuty]:

Jak poprawnie wgrać pm-a do n73 i skąd moge go wziąść..?
  • REKLAMA
  • #4 5497474
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    erase a pozniej flash
  • #5 5498100
    adrian846
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Pewnie uwaliłeś certyfikaty przelicz aska na rpl
  • REKLAMA
  • #6 5499254
    gryfon
    Poziom 13  
    Certfikaty nie uwalone, zreszta mam kopie i nic liczyć nie musze, telefon wstal na sofcie 4.0736.3.2.1 z tym że nie z polskim językiem. Jakikolwiek inny wsadze to znów ciemność.
  • #7 5499429
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    To jaki masz problem wrzucic Polaka w tej wersji ??
    Nie raz w tej wersji wrzucalem i niema problemu
  • #8 5499634
    gryfon
    Poziom 13  
    Wrzuciłem najwyższ soft w wersji ME i telefon działa, ale co jest najlepsze, ze najprawdopodobniej wcześniej też by sie uruchomił tylko bateria nie chciała sie ładować , choć gość twierdził że przed aktualizacją przez NSU ładował ją na maksa. Też troszke dziwi mnie fakt że podpinałem oryginalna ładowarke i inne oryginalne i dopiero na jakiejś podrubie zalapała i jak narazie się ładuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N73, który po próbie zmiany oprogramowania na wersję Music Edition za pomocą NSU wyłączył się i pozostał nieaktywny. Próby flashowania różnymi wersjami oprogramowania, zarówno niższymi, jak i wyższymi, z użyciem kabla Sfbus Team Odeon oraz urządzenia HWK, nie przyniosły efektu – telefon wyświetla jedynie niepodświetlony napis Nokia po kilku próbach włączenia. Wykonano wszystkie możliwe resetowania, jednak nie wgrano pliku PM. Sugerowano wykonanie factory reset oraz wgranie PM, a także wyczyszczenie pamięci (erase) przed flashowaniem. Podejrzewano uszkodzenie certyfikatów, jednak autor posiada ich kopię i nie wymaga przeliczania RPL. Telefon uruchomił się na oprogramowaniu 4.0736.3.2.1 bez polskiego języka, a próby wgrania innego softu kończyły się brakiem podświetlenia. Wgranie najwyższej wersji Music Edition przywróciło działanie telefonu, choć wcześniej bateria nie ładowała się prawidłowo, co mogło być przyczyną problemu. Użycie oryginalnych i zamiennych ładowarek wykazało, że tylko niektóre z nich umożliwiają ładowanie baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA