logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD LG 27LC2R - pionowe linie i ślady po nagrzaniu ekranu

Voycek 02 Wrz 2008 09:44 2967 6
REKLAMA
  • #1 5498643
    Voycek
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    witam
    posiadam ten TV od roku i 10 miesięcy. ostatnio zauważyłem, że jak telewizor jest włączony dłuższy czas i ekran się nagrzeje, to po obu stronach ekranu w odległości około 5 cm od krawędzi pojawiają się pionowe, cieniutkie linie. dodatkowo przy linii z lewej strony ekranu pojawia się szeroki ślad i wygląda, jakby ktoś przejechał po ekranie brudną ścierką, ale ekran jest czyściutki, bez żadnych śladów i zarysowań.
    wszystkie te efekty są widoczne wtedy, gday obraz jest jasny. na ciemnym tle tego nie widać.
    czy ktoś z Was wie, co to może być i czy jest szansa na reklamację?

z góry thx za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5498657
    Jj1961
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Z tego co piszesz to jest na gwarancji.Szybko zgłoś się do serwisu to wymienią panel w ramach gwarancji w ty będziesz miał problem z głowy.
  • REKLAMA
  • #3 5498679
    Voycek
    Poziom 11  
    Jj1961 napisał:
    Z tego co piszesz to jest na gwarancji.Szybko zgłoś się do serwisu to wymienią panel w ramach gwarancji w ty będziesz miał problem z głowy.

tyle to wiem.
    chodzi o to, czy serwis nie uzna tego na zasadzie, "tak ma być". musze wiedzieć, co to jest, żeby mnie w balona nie zrobili. bo że w konia ludzi robią , to wiem.
  • REKLAMA
  • #4 5499424
    autonomiczny6
    Użytkownik obserwowany
    To czy serwis uzna reklamację czy też nie, nie zależy od tego co tu napiszemy. Być może te ślady to uszkodzenie mechaniczne wewnętrzne, odcisk lub jakieś czynniki chemiczne i wtedy zapomnij o naprawie gwarancyjnej. Ale to trzeba widzieć i wtedy zostanie podjęta decyzja.
  • REKLAMA
  • #5 5499755
    modny
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    A często oglądasz TV w formacie 4:3?
  • #6 5500324
    Voycek
    Poziom 11  
    modny napisał:
    A często oglądasz TV w formacie 4:3?

wogóle
  • #7 5500968
    modny
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Często jest tak, że od oglądania w formacie 4:3 na krawędziach wyświetlanego obrazu tworzą się paski właśnie takie jak opisałeś (doskonale widać je na szarym tle). Nie wiem jak inne firmy ale LG uznaje coś takiego na gwarancji. Tak czy inaczej jeżeli sam czegoś nie nawywijałeś z TV to nie masz powodu aby się obawiać odmowy naprawy czy czegoś takiego. Bierz go na serwis bo i tak nie masz innego wyjścia tak na prawdę.
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor LCD LG 27LC2R od około dwóch lat i zauważył pojawienie się pionowych, cienkich linii po obu stronach ekranu oraz szerokiego śladu przypominającego zabrudzenie, które pojawiają się po dłuższym nagrzaniu ekranu i są widoczne na jasnym tle. Problem nie występuje na ciemnym tle. Dyskusja wskazuje, że takie objawy mogą być związane z uszkodzeniem mechanicznym lub chemicznym panelu, co może wpłynąć na uznanie reklamacji. Jednakże, często oglądanie w formacie 4:3 może powodować powstawanie podobnych pionowych pasków na krawędziach obrazu, co jest znane i w przypadku LG może być uznane w ramach gwarancji. Ostateczna decyzja o naprawie zależy od oceny serwisu, ale jeśli użytkownik nie uszkodził telewizora mechanicznie, istnieje szansa na wymianę panelu w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA