logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1.6 1995r - Wysokie spalanie gazu 17l/100km, instalacja Landi Renzo 2005

simon44 03 Wrz 2008 10:31 6920 10
REKLAMA
  • #1 5501833
    simon44
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z moim audi.
    Problem polega na wysokim spalaniu gazu a mianowicie 17l gazu na 100KM.Jeżdziłem na komputery wszystko wporządku i niewiem co ztym robić bo 17l gazu na silnik n1.6 to jest bardzo dużo a co lepsza to pale na benzynie i zanim sie nie zagrzeje jade na benzynie. Prosze o pomoc jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć co to może być byłbym wdzięczny a instalacja jest Landi renzo z 2005r.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 5517514
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Hm, 17 l gazu na 100 to trochę dużo. Jak to się ma do spalania benzyny? Czy na gazie pomimo dużego przepału silnik dobrze pracuje, ma dobrą dynamikę? Jaka to jest instalacja? Same pytania..
  • REKLAMA
  • #3 5517803
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Też mam autko z gazownią i zauwazyłem, że jak kupuję gaz w tańszych stacjach to pali mi wiecej ale nigdy tyle.Musisz pomęczyć jeszcze gazowników.Koledze w Astrze F też tyle wychodziło.On miał gaz z regulacją ręczną.Sam go na macajewa kręcił i próbował i teraz jest OK.Pozdrawiam.
  • #4 5579885
    Cobra24
    Poziom 2  
    Simon jedź do gazownika i poproś o wstawienie mniejszych zaworków w listwie bo te które masz w tej chwili najprawdopodobniej są za wielkie i przy odpowiedniej regulacji twoje audi chodzi pewnie tak samo jak na benzynie po wstawieniu mniejszych zaworków spalanie na pewno się zmieni ale i dynamika też ,moje audi teraz pali na trasie 9l ale wcześniej paliło jeszcze mniej tylko było nieco zamulone aha i pamiętaj mniejsze zaworki to i regulacja gazu też zaowocuje 100%
  • #5 5581952
    rumun-r32
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    ja bym proponował na twoim miejscu sprawdzi sonde labda i zrobic pomiar spalin na analizatorze i porównac z sondą jeżeli bedzie wszystko ok to wtedy można regulowac.
  • REKLAMA
  • #6 5583641
    Cobra24
    Poziom 2  
    hmm sonda ja myślę że sonda jest ok bo simon pisze że był na kompie i jest ok a gdyby sonda poszła silnik chodził by nierówno i by kichał a przy okazji pójdzie przepływomierz a taka regulacja + wymiana zaworków to koszt około 50 ...80 zł ale to się opłaci
  • #7 5583918
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Od kiedy występuje problem z tak nadmiernym spalaniem, i ile jest przejechane na gazie?
    Czy koledze Cobra24 z tymi "zaworkami" to chodzi o wtryskiwacze gazowe? Oczywiście w tej instalacji nic się nie rozwierca tylko dobiera odpowiednie wtryskiwacze oznaczane odpowiednim kolorem.
  • REKLAMA
  • #8 5584103
    Cobra24
    Poziom 2  
    oczywiście że się nie rozwierca tylko wymienia na mniejszą średnicę i samemu tego raczej nie zrobisz bo zmienią sie dawki i trzeba koniecznie regulować a wiem o tym bo jakieś 3 mc temu zakładałem instalacje i okazalo się że moje audi ma sporego muła więc pojechałem do firmy która mi zakładała tą instalację i na miejscu przymnie wymieniał koleś te zaworki (przynajmniej on tak na to mówił) po wymianie auto chodzi prawie jak na benzynie ale spalanie sie podnioslo ale jak wspominałem wcześniej 9l na 100km to itak nieźle fakt jest to jazda na trasie bo codziennie jadę do pracy 60 km
  • #9 5603067
    Cobra24
    Poziom 2  
    Teraz ja mam problem niewielki ale jest podczas jazdy na wprost załóżmy na 5 biegu kiedy ujmuje gazu jest odczuwalne szarpnięcie tak jakby silnik miał natychmiastowo odcięty dopływ paliwa może mieliście styczność z takim czymś ja myślę że to może być błąd w kompie ale to tylko przypuszczenie
  • #10 5616502
    Moondeck
    Poziom 2  
    Kolego wszystko zalezy ile jest przejechane na tych wtryskiwaczach oraz jakiego sa koloru. Do tego silnika najlepiej nadaja sie w kolorze zielonym jesli chodzi o charakterystyke ich pracy. Oprocz sondy proponuje: sprawdzic stan swiec, kabli, wyczyscic przeplywomierz, wyczyscic przepustnice i pozniej ja zaadaptowac.
  • #11 5648350
    simon44
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Przepraszam że sie nieodzywałem ale powiem tak:
    Sonda sprawdzona i jest ok .
    Przepływomierz sprawdzony, nawet wyjąłem i przeczyściłem przepustnice tak jak mi radzono , a teraz dzięki waszym radom poszukam nowych zaworków bo auto na gazie chodzi "mam wrażenie że lepiej niż na benzynie".
    Wszystkim wielkie dzięki za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Audi A4 1.6 z 1995 roku z instalacją gazową Landi Renzo z 2005 roku zgłasza problem wysokiego spalania gazu na poziomie 17 l/100 km, co jest znacznie powyżej normy dla tego silnika. Pomimo prawidłowej pracy silnika i diagnostyki komputerowej, spalanie pozostaje wysokie. W dyskusji sugerowano kilka możliwych przyczyn i rozwiązań: wymianę wtryskiwaczy gazowych (tzw. zaworków) na mniejsze średnice, co wymaga ponownej regulacji instalacji; sprawdzenie i ewentualną wymianę sondy lambda oraz pomiar spalin na analizatorze; kontrolę i czyszczenie przepływomierza oraz przepustnicy wraz z jej adaptacją; sprawdzenie stanu świec zapłonowych i kabli. Wtryskiwacze gazowe o odpowiedniej charakterystyce (np. zielone) są rekomendowane dla tego silnika. Po zastosowaniu się do rad dotyczących wymiany zaworków i czyszczenia elementów układu, użytkownik zauważył poprawę pracy silnika na gazie, choć spalanie nadal wymaga optymalizacji. Dyskusja podkreśla znaczenie precyzyjnej regulacji instalacji LPG oraz dobór właściwych komponentów dla efektywnej pracy silnika i redukcji zużycia paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA