logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować diodą LED przez port COM w Visual Basic, C++ lub Turbo Pascal?

mcd 29 Lut 2004 15:33 5456 12
REKLAMA
  • #1 524888
    mcd
    Poziom 12  
    Chciałbym nauczyć się obsługiwać port COM np w Visual Basic, C++, ADA 95, Turbo Pascal, czy innym. Chodzi mi o bardziej sprzętowe zastosowania. Dokładniej. Ponieważ jestem naprawdę początkujący - to np. chcę mieć program i urządzonko (proste) pod coma które zapala i gasi diodkę LED. Program by to miał realizować. Zadanie pewnie proste.
    Gdzie mogę znaleźć informacje ( schemat urządzenia + program)?

Temat zamykam. - arnoldziq.
  • REKLAMA
  • #2 525146
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    Chcesz tego leda bezposrednio pod coma podlaczyc czy mikrokontroler ktoremu dawalo by sie komende do zapalania za pomoca portu szeregowego ?
  • #3 525161
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    poszukaj ebook może nawet na elektrodzie
    rs232c Praktyczne programowanie
    urządzenie jest proste, wystarczy dowolny procesor z rs np 89c2051 oraz max232 jako konwerter napięć
    proponuję poczytać inne posty na elektrodzie i zastanowić się jaki procesor (czy masz programator) itp

ps z tą diodką pomyliło Ci się z LPT, w łączu szeregowym raczej bezsensowne działanie
  • #4 525177
    fantom
    Poziom 31  
    Dokldanie raczej bezsensowne ale jakby ktos sie bardzo uparl to zrobic sie da dolaczjac ja do np DCE lub RTS :lol:
  • REKLAMA
  • #5 525189
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    www.4programmers.net
    jak chcesz to moge Cie w Delphi nauczyć programowac port com bo swego czasu to robiłem i działało... 8)
  • #6 525196
    fantom
    Poziom 31  
    No czyli wlasnie RS232 praktyczne programowanie,do zassania z elektrody.Niewazne w czym wazne ze w API.
  • REKLAMA
  • #7 525200
    LIZARD
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam nastepujęcy problem. Poszukuję informacji odnośnie orpogramowania portu RS232 z poziomu C++. Gdyby ktoś miał przykładowe źródła programu wykorzystującego transmisję ,albo by wiedział gdzie można znaleźć informacje na temat programowania portu w C++, to dędę bardzo wdzięczny.
    Ps. Chcę napisać program który będzie wysyłał do mikrokontrolera (89c2051) dane a procek to sobie odbierze i przerobi :). Pomoc bardzo mile widziana.
  • REKLAMA
  • #8 525292
    Krzychuu
    Poziom 11  
    a ja przy okazji tematu spytam czy ktos moze posiada gotowe procedury napisane w jezyku c ktore mozna zastosowac w sofcie na komputerze, ktory ma odbierac dane i je wyswietlac, dokladnie chodzi o termometr z max'em232. Kiedys byla czeska strona z tymi procedurami ale teraz jak potrzebuje to okazuje sie ze jej juz nie ma... ktos pomoze?
  • #9 525301
    fantom
    Poziom 31  
    To jest program ktory wysyla dowolne 40 bajtow do coma a nastepnie zczytuje to co przyszlo po nacisnieciu przycisku.Jak sie wczytasz w uzywane funkcje bedziesz mogl go sobie dowolnie przerobic.W razie czego sluze pomoca na tym forum.
    Załączniki:
    • serial.cpp (4.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 526400
    mcd
    Poziom 12  
    dobra - poniewaz jestem w tym na prawde zielony ( chodzi o sprzetowa strone szczegolnie) to tak. moze być LPT. Czy mozna zrobic tak zeby wczaczac i wylaczac NAPIECIE w takim porcie - czy to jest juz mozliwe na bardzo niskim poziomie (przy assemblerze). Truje tak dlatego - ze gdy czytam o tych procesorach, ukladach scalonych - bladne. dzieki.
  • #11 526415
    fantom
    Poziom 31  
    Jasne ze mozna.Z LPT-em mozna robic prawie wszystko.Wpisz w szukaj LPT i znajdziesz bardzo wiele na ten temat lacznie z przykladami w asemblerze.Nie ma po prostu sensu pisac tutaj jeszcze raz o tym samym.Jako przyklad podaje ci link

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic96492.html
  • #12 553640
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Proponuje Ci na początek Turbo Pascala. Ściągnij sobie opis wyjść np. LPT, gdzie jego wyjścia będą oznaczone D0-D7. Polecenia w Pascalu do nadawania stanu to Port. Np.
    Port[$378]:=8;
    Gdzie $378 jest adresem bazowym portu LPT. Zapalanie kolejnych pinów polega na nadawaniu poszczególnych wartości na adres bazowy za pomocą funkcji port, tutaj mamy 8,16,32,64,128 itd.
    Acha musisz wiedziec ze na niektorych pinach sa juz napiecia a nadanie im jakiejsc wartosci powoduje ich wylaczenie. Odczyt z portu realizuje procedura portw. NP.
    a:=portw[378+1], gdzie a jest zmienna typu bajt, a adres bazowy przesuwamy o 1 segm.
    Możesz tesz sie pobawic z RS232, to jest prawie jeden grzyb.
    Jeżeli zachaczysz kiedys o Delphi to juz nie mam tam takich funkcji i musisz uzyc wstawek assemblerowych albo komponentow.
    Powodzenia,
    zachacz o stronke:
    www.4programmers.net i www.binboy.org
  • #13 557004
    mcd
    Poziom 12  
    dobrze. dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. od strony programowej mam juz wszystko co potrzebne. znalazlem schemat sterownika 8-mioma urzadzeniami (chyba na polecanych przez was stronach, nawet link w powyzszych odpowiedziach- ale jakos do mnie nie przemawia (np. brak jasno opisanych wyjsc - sterowania przekaznikiem - tzn chyba sa ale ja jestem zbyt tepy) .ale mysle ze dam jush sobie rade. wielkie dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania diodą LED za pomocą portu COM (RS232) w językach programowania takich jak Visual Basic, C++, Turbo Pascal czy ADA 95, z naciskiem na aspekty sprzętowe dla początkujących. Zwrócono uwagę, że bezpośrednie podłączenie diody LED do portu COM jest mało praktyczne, lepszym rozwiązaniem jest użycie mikrokontrolera (np. 89c2051) z konwerterem napięć MAX232 do komunikacji szeregowej. Wskazano na konieczność poznania programowania portu RS232 na poziomie API oraz wykorzystania gotowych przykładów i procedur, dostępnych m.in. na forach takich jak elektroda.pl i 4programmers.net. Poruszono również alternatywę w postaci portu LPT, który umożliwia bezpośrednie sterowanie napięciem na wyjściach (D0-D7) i jest łatwiejszy do opanowania na niskim poziomie, np. w asemblerze lub Turbo Pascalu. Podano przykłady adresów portów (np. $378 dla LPT) i metod programowania stanów pinów. Autor potwierdził, że od strony programowej ma już potrzebne informacje, a obecnie poszukuje jasnych schematów sterowników do sterowania przekaźnikami. Wskazano na dostępność materiałów edukacyjnych i przykładowych kodów do nauki programowania portów szeregowych i równoległych oraz integracji z mikrokontrolerami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA