logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiś program do rozmowy głosowej w sieci, ale bez internetu

DRPP 02 Mar 2004 07:32 2997 21
REKLAMA
  • #1 527274
    DRPP
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Czy jest jakiś program umożliwiający rozmowę głosową (mikrofon + słuchawki) w sieci na skrętce lub WiFi, w której nie ma internetu?
    Gadu-gadu i Skype chyba odpadają (nawet jak ustawi się połączenie peer2peer) bo one najpierw łączą się z serwerem poprzez internet.
  • REKLAMA
  • #2 527696
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    NetMeeting.
  • REKLAMA
  • #3 528044
    Janek 75
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Powinieneś spróbować NEt Metting. Pozdr.
  • #4 528047
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Netmeeting jest do **** (powoduje problemy - np. pixeloze na filmach - gdy dziala w tle...)

Ja polecam Roger Wilco - jest super!
  • #5 528092
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Zdecydowanie polecam TeamSpeak2 RC2.
  • #6 528750
    DRPP
    Poziom 16  
    Kondzior napisał:
    Netmeeting jest do **** (powoduje problemy - np. pixeloze na filmach - gdy dziala w tle...)

Ja polecam Roger Wilco - jest super!

A czy RogerWilco będzie działał w przypadku bezpośredniego (WiFi) połączenia tylko 2 kompów - bez serwera (routera) i jakie musi mieć ustawienia we właściwościach sieci?

To samo pytanie odnośnie TeamSpeak'a, ale w nim chyba robi się serwer na jednym z kompów, a na drugim trzeba zainstalować klienta?
  • REKLAMA
  • #7 528753
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Kiedyś bardzo dawno temu był taki mały programi Winpopup tylko nie wiem czy będzie działał z wyższymi systemami niż win98.

Pozdrawiam
  • #8 528756
    DRPP
    Poziom 16  
    gregoryi napisał:
    Kiedyś bardzo dawno temu był taki mały programi Winpopup tylko nie wiem czy będzie działał z wyższymi systemami niż win98.

Pozdrawiam

Ale Winpopup nie ma opcji komunikacji głosowej.
  • REKLAMA
  • #9 529434
    kiddy
    Poziom 12  
    speak freely spelnia wszystkie Twoje kryteria - jest ver pod win i lin - z szyfrowaniem i bez - dziala bez problemow tak samo w sieci lokalnej (zwlaszcza w lokalnej) obsluguje tez konferencje broadcast i inne. wpisujesz nazwe hosta albo IP i masz polaczenie
  • #11 530167
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    :arrow: DRPP

Działa na pewno bo używałem.
  • #12 530765
    DRPP
    Poziom 16  
    gregoryi napisał:
    :arrow: DRPP

Działa na pewno bo używałem.

Ale co..., Winpopup? Nie możliwe!
  • #13 532901
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Sam dokladnie nie wiem czy chcesz rozmawiac tylko z jedną osobą jednocześnie czy z kilkoma. Jak jedną to polecam LapLink-służy rownież do wymiany plików oraz na zdalną kontrole nad innym kompem.

PS jeśli ktoś zna program, który pozwala na jenoczesną rozmowe np trzech lub czterech osob przez Sieć Lokalną to chętnie bym prosił o nazwę tego programu (oczywiście bez Net Meeting-coś mi nie odpowiada...)

Pozdrawiam.
  • #14 533185
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    netmeeting też ma podobne parametry - wiele osó w rozmowie :D, i przesyłanie plików :D
    Pozdrawiam
  • #15 535336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 535631
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja polecam Ventrilo tez calkim fajny programik i bardzo prosty :)
  • #17 535829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 21523906
    MarekJanuszewski1
    Poziom 6  
    @DRPP
    "Czy jest jakiś program umożliwiający rozmowę głosową (mikrofon, słuchawki) w sieci na skrętce lub WiFi, w której nie ma internetu?
    Gadu-Gadu i Skype chyba odpadają (nawet jak ustawi się połączenie peer2peer), bo one najpierw łączą się z serwerem poprzez internet."
    Wiem, że temat sprzed lat.
    Czy znalazłaś jakieś rozwiązanie? Szukam podobnego :)
  • #19 21523924
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    @MarekJanuszewski1 watpie zeby autor nadal sie tym interesowal po tylu latach. Lepiej skorzystac z wyszukiwarki lub nawet spytac AI, od razu widac, ze mozna np. postawic serwer TeamSpeak lub cos prostego jak np. https://sourceforge.net/projects/mumble/ itp.
  • #20 21524052
    MarekJanuszewski1
    Poziom 6  
    >>21523924

Dzięki, sprawdzam, ale chyba nie działa to bez dostępu do internetu, jeśli się nie mylę. Muszę mieć dostęp do serwera.
  • #21 21524056
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    TS dziala, stawiasz serwer u siebie, ten drugi tez.
  • #22 21525265
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Ja mam ciekawostkę. Aby pogadać w sieci lokalnej można też użyć np. VLC. Po obu stronach trzeba strumieniować mikrofon np. po HTTP, a w drugiej instancji programu odtwarzamy strumień. W przykładzie PC1 ma IP 192.168.0.5

• najpierw w ustawieniach programu zezwalasz na wiele instancji programu bo domyślnie jest tylko jedna - trzeba odznaczyć opcję:

Zrzut ekranu z ustawień VLC z opcją „Allow only one instance” odznaczoną w sekcji Playlist and Instances.
    • następnie w mikserze Windows w urządzeniach nagrywania wybierz Mikrofon
    • uruchamiasz VLC, wybierasz z menu Media > Stream > Capture device i ustawiasz Video None Audio karta dźwiękowa, która ma mikrofon:

Okno programu VLC z ustawieniami przechwytywania urządzenia audio przez DirectShow.
    • klikasz Stream i w następnym oknie Next, a w kolejnym wybierz z listy HTTP i kliknij Add i kliknij Next.

Okno konfiguracji VLC do ustawienia strumieniowania przez HTTP na porcie 8080.
    • w oknie Transcoding wybieramy profil np. Audio (MP3) i Next
    • klikasz Stream i VLC powinien rozpocząć strumieniowanie z mikrofonu przez HTTP na porcie jaki ustawiliśmy - domyślnie 8080

Na innym PC w sieci lokalnej odpalasz VLC i wybierasz menu Media > Open Network Stream... I wpisujesz http://IP_komputera, który nadaje:numer portu, który ustawiony jest na serwerze, czyli w naszym przypadku http://192.168.0.5:8080 i klikamy Play
    W tym momencie powinniśmy słyszeć to, co rejestruje mikrofon na PC numer 1. :-)

Na drugim PC robisz to samo, co na pierwszym, tylko wybierz inny numer portu HTTP.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu umożliwiającego rozmowę głosową (mikrofon + słuchawki) w sieci lokalnej (skrętka lub WiFi) bez dostępu do internetu, wykluczając rozwiązania wymagające połączenia z serwerem internetowym, takie jak Gadu-Gadu czy Skype. Wskazano kilka aplikacji działających w sieci lokalnej bez konieczności internetu: NetMeeting (choć oceniany jako problematyczny), Roger Wilco, TeamSpeak2 RC2 (wymaga postawienia serwera lokalnego na jednym z komputerów), Speak Freely (działa w LAN, obsługuje konferencje i szyfrowanie), DRPP, LapLink (głównie do rozmów 1:1 i zdalnej kontroli), Ventrilo oraz Winpopup (bez obsługi głosu). Dyskutowano o konfiguracji połączeń WiFi bez routera oraz o możliwości uruchomienia serwera lokalnego. Wspomniano także o alternatywnym rozwiązaniu wykorzystującym VLC do strumieniowania dźwięku w sieci lokalnej poprzez HTTP, co pozwala na dwukierunkową komunikację głosową bez internetu. W nowszych wpisach zasugerowano użycie Mumble lub lokalnego serwera TeamSpeak jako nowoczesnych rozwiązań działających w sieci LAN bez dostępu do internetu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA