logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 3015 po burzy - wymiana PHC2300, brak wybierania numeru, co sprawdzić?

skali 02 Mar 2004 10:12 1436 3
REKLAMA
  • #1 527427
    skali
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Telefon ten blokował linię, wymieniłem PHC2300 ponieważ zwarty był dren źródło n.3 i n.5,6. Po wymianie telefon nie blokuje już linii ale nie wybiera numeru.
    Nie mam schematu do tej bazy i porównywałem z G100 ale jest nieco inaczej.
    Pomiędzy drenem a masą jest zenerka 18V(sprawna), jest również zenerka pomiędzy plusem a bramką ale nie wiem czy jest OK bo zaczyna przewodzić przy 3,3V (w G100 jest 7,5V), jest jeszcze dioda pomiędzy bramką a drenem ale też wygląda na sprawną.
    Mostek gretza też jest sprawny i mam na nim ciągle 29V (linia wewnątrzna zakładu).
    Rezystorki wszystki OK.
    Czy ktos może coś mi zasugerować?
  • REKLAMA
  • #2 528735
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 529207
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    A tego PHC to masz pewnego? Bo jak kupowałeś np. w Cybor-Techu, to jest prawie pewne, że jest uszkodzony. Sprawdź na sucho oba tranzystory w tym scalaczku. Jeden jest N-mos, a drugi P-mos! Pomierz też napięcia na jego nogach.
    Zenerki obowiązkowo wymień! Zwykle padała ta 7V5 między plusem a bramką P-mosa.
  • #4 530441
    skali
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Wymiana zenerki z plusa do bramki na 7,5V nie przyniosła efektu ale bardzo dziwne wydaje mi się to że zauważyłem brak rezystorka pomiędzy kolektorem tranzystora (sterowanego sygnałem NSI) a bramką wspominanego MOS-feta. Po wlutowaniu w to puste miejsce rezystora 47k telefon zaczął częściowo działać tzn słychać już sygnał w słuchawce i zaczyna wybierać numer (słychać modulację wybierania tonowego) jednak niestety faktycznie nie wybiera. Po podniesieniu słuchawki napięcie na drenie lub na plusie mostka wynosi 11V.
    Bardzo mnie to zastanawia dlaczego nie było tam tego rezystorka, może go tam nie ma być?. Po druku ciężko dojść gdzie by to mogło jeszcze iść.
    Pozdrawiam.
    Acha, PHC kupiony rzeczywiście w cybortechu :)
REKLAMA