logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell C400 - niebieskie pasy na matrycy po usunięciu rezystora SMD

stasiugw 14 Wrz 2008 14:24 1226 3
REKLAMA
  • #1 5534356
    stasiugw
    Poziom 2  
    Witam mam nadzieję że mnie ktoś poratuje.

Wziąłem się ostatnio za wlutowanie usb do mojego dell'a. Niestety mimo wlutowania i tak do końca nie śmigało jak trzeba, postanowiłem je całkowicie wyjąć, gdyż i tak mam do niego stację dokującą ale przypadkowo urwałem mały rezystor smd przy samym usb.

Początkowo sprawdzałem było wszystko ok podłączyłem matryce śmigała.
    Lecz kiedy juz złożyłem całość "do kupy" na matrycy pojawiają mi się 2 grube niebieskie pasy, zamieszczam fote. Obraz drży i jest przesunięty w prawą stronę i w dół dokładnie o tyle samo co zajmują niebieskie pasy.

Dodam że podłączeniu zewnętrznego monitora wszystko działa idealnie obraz jest normalny, rozkręciłem go na wszystkie częsci podłączyłem bez obudowy problem jest taki sam jak był...

Problem pojawia się od razu po włączeniu laptopa, nawet w biosie...

Proszę o pomoc :( jakiekolwiek pomysły...

Dell C400 - niebieskie pasy na matrycy po usunięciu rezystora SMD
  • REKLAMA
  • #2 5534981
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Skoro urwałeś to wiesz skąd - czy to był smd od USB, czy też na PCB widać, że idą ścieżki gdzie indziej... Po drugie - nieco podchwytliwe pytanie - czym lutowałeś?? Jaki rodzaj lutownicy??
  • REKLAMA
  • #3 5535024
    stasiugw
    Poziom 2  
    Przypuszczam że był od usb bo po tym już w ogóle nie widział urządzeń...

Lutownica zwykła jakaś bez nazwy pewnie ma z 60W ;/
  • #4 5537066
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    No to gratuluję rozsądku - rozumiem, że "zwykła jakaś" oznacza "zwykła transformatorowa".... a wiesz jak ona działa?! i jak działa na układy scalone CMOS?! Prawdopodobnie spowodowałeś sobie znacznie rozleglejsze uszkodzenia na PCB samym przyłożeniem grota włączonej lutownicy. Tutaj chyba nie doradzi Ci teraz nikt nic rozsądnego... Polecam wizytę w specjalistycznym serwisie na diagnostykę uszkodzeń płyty głównej.
REKLAMA