logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-200 z modułem CP 243-1 (ETHERNET) komunikacja z PC

kmicica 14 Wrz 2008 15:45 6098 11
  • #1 5534621
    kmicica
    Poziom 11  
    Witam,

Koledzy ak jak napisałem w temacie mam ukłd sterownika s7-200 z modułem komunikacyjnym CP 243-1 (ETHERNET).
    Moje pytanie a zarazem prośba jest następująca w jaki sposób skonfigurować w programie S7-200 aby było moziwość połaczenia z PC-tem, wpisywanie pitów do s7-200 oraz pobierania informeacji z niego. Jeżeli potrzebuję jakieś dodatkowe programy do PC-ta aby się z nik skomunkowac po etehernecie to jakie.
    Piście wszystko co wiecie i porsze o podpacie jakimiś przykładami.
  • #2 5536988
    macbe
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jeśli pod Windows to potrzebujesz jakiś OPC Server, np. PC Access od Siemensa. Jak już będziesz miał OPC Server możesz jakimś klientem OPC (np. wbudowanym w PC Access) odczytywać/zapisywać sobie dane z/do sterownika. Nie napisałeś dokładniej o co chodzi, więc trudno coś więcej doradzić.
  • #3 5540185
    kmicica
    Poziom 11  
    Ma to działać następująco. Na PC-ta będzie napisana wizualizacja, która ma zadanie wizualizować prace układu na podstawie bitów ustawianych w sterowniku są to informacje z czujników na systemie transportu oraz ma wywoływać pracę programu przez zmianę bitów w sterowniku.
  • #4 5540490
    macbe
    Poziom 15  
    A wiadomo już w czym będzie to pisane? Jeśli użyty zostanie gotowy system SCADA, to po prostu trzeba szukać czegoś co ma od razu wbudowane drivery do komunikacji z Siemensem S7-200.
    Jeśli będzie to aplikacja pisana samodzielnie, trzeba się zainteresować OPC Serverem i technologią działania klientów OPC, czyli albo przegryźć się przez COM/DCOM, interfejsy OPC, albo skorzystać z jakichś gotowych bibliotek sprowadzających pisanie klienta OPC do 3 kliknięć ;-)
  • #5 5542718
    maka_php
    Poziom 11  
    To nie jest problemem bo do tego są gotowe rozwiązania lub można w bardzo krótkim czasie takie wyprodukować. S7-200 daje (sprzedaje) gotowy modulik OPC. Wtedy możesz łaczyć sterownik z czym tylko ci się podoba.
  • #6 5574768
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Gotowi klienci OPC są płatne i to dosyć dużo kosztują, ale dla Ciebie najlepsza moim zdaniem będzie alternatywa w postaci darmowych bibliotek Libnodave - http://libnodave.sourceforge.net/index.php

Pamiętajmy, że Siemens strasznie ukrywa jak się łączyć z ich sterownikami i w jaki sposób przebiega transmisja i nie ma w internecie OFICJALNEJ darmowej alternatywy w postaci klienta OPC lub jakiejś biblioteki do zrobienia własnego programu.

Projekt Libnodave powstał ze sniffowania działających aplikacji, ale jest idealny - bo jest darmowy i możesz z niego korzystać jako zwykła DLLka w swoich projektach.
  • #7 5593711
    kmicica
    Poziom 11  
    Czy może ktoś mi pomóc i powiedzieć coś więcej o konfiguracji modułu CP 243-1 Ethernet w programie STEP7-Micro/WIN. Chodzi mi o przejście przez konfigurację poprzez Ethernet Wizard.
    Po włączeniu Ethernet Wizard pojawiają się poszczególne okna konfiguracji i chciałbym się dokładniej dowiedzieć o ich funkcjach oraz czym skutkuje poszczególne ustawienia w tym kartach. Czy ktoś może mi o tym opowiedzieć.
    Także interesuje mnie jak w powinien wyglądać program do wywoływania połączenia w STEP7-Micro/WIN.
  • #8 5594031
    macbe
    Poziom 15  
    W opisywanym przez Ciebie przypadku całość konfiguracji sprowadza się do wprowadzenia numeru modułu rozszerzeń, który zajmuje CP243-1, nadania numeru IP i o ile dobrze pamiętam, skonfigurowania jednego połączenia jako serwer (to w przypadku łączenia się z PC'ta PC Accessem, bo dla MicroWina jest domyślnie rezerwowane jedno połączenie).
    W trakcie pracy Wizarda wciśnij F1 - wszystko jest przyzwoicie opisane w helpie.
  • #9 5632068
    shadoweyes
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    O ile pamiętam są jeszcze protokoły sieciowe Siemens preferuje Profineta(Profibus for net). Można też użyć protokołu Modbus. Protokoły te posiadają prawie wszystkie OPC. Nie znalazłem jeszcze sterowników z tymi protokołami pod Windowsa do wyboru protokołu tak jak TCP/IP czy IPX/SPX.
  • #10 5649705
    macbe
    Poziom 15  
    shadoweyes napisał:
    O ile pamiętam są jeszcze protokoły sieciowe Siemens preferuje Profineta(Profibus for net). Można też użyć protokołu Modbus. Protokoły te posiadają prawie wszystkie OPC. Nie znalazłem jeszcze sterowników z tymi protokołami pod Windowsa do wyboru protokołu tak jak TCP/IP czy IPX/SPX.

Powyższe nie ma zastosowania do S7-200.
  • #11 5861864
    kmicica
    Poziom 11  
    Witam,
    Panowie z powrotem powracam do tego tematu. Chodzi mi teraz o sam program który należy napisać w MicroWin. Podczas konfiguracji poprzez Ethernet Wizard należało podać obszar pamięci np. od VB159 do VB317. Rozumiem to jest obszar pamięci do wymiany pomiędzy np. PC a sterownikiem? Proszę podpowiedzieć jak poprawnie należy wywołać komunikację w programie micro/win, aby zachodziła wymiana danych z obszaru pamięci.
    Jeżeli ktoś ma jakiś mały programik lub jaki dobry opis najlepiej po polsku to proszę na emaila Kmicica(_at_)o2.pl
  • #12 6789734
    isienka1
    Poziom 11  
    Zakres który podajesz to blok danych który Wizard potrzebuje by konfiguracja procesora ethernetowego była poprawna.W dokumentacji do CP243-1 masz dokładnie opisane za co dany rejestr jest odpowiedzialny.Z doświadczenia właśnie ten blok danych ustawiam daleko by nie ingerować w niego gdyż bardzo łatwo samemu możesz sobie zrobić problem.Co do dostępności danych to jak poprzednicy wspominali serwery OPC są doskonałą sprawą,załatwiają całość komunikacji od protokołu przez driver aż do wyboru rodzaju zmiennej.Osobiście stosuję serwer KEP-a,jest jego demo dostępne,działa przez dwie godziny i ma wtedy pełną funkcjonalność.Jak chodzi o dodawanie zmiennych sterownika to w nim adresacja jest identyczna jak w sterowniku S7-200 np.SM0.5,VW100.Ze wspomnianego serwera korzystają informatycy gdyż łatwo ich aplikacje mogą wyciągnąć sobie dane ze sterownika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji i komunikacji sterownika Siemens S7-200 z modułem komunikacyjnym CP 243-1 (Ethernet) z komputerem PC. Do połączenia i wymiany danych z PC zaleca się użycie serwera OPC, np. PC Access od Siemensa lub alternatywnie darmowej biblioteki Libnodave, która umożliwia tworzenie własnych aplikacji klienckich OPC. Konfiguracja modułu CP 243-1 w programie STEP7-Micro/WIN odbywa się za pomocą Ethernet Wizard, gdzie należy ustawić numer modułu, adres IP oraz skonfigurować połączenie serwerowe. W trakcie konfiguracji definiuje się obszar pamięci (np. VB159 do VB317) do wymiany danych między sterownikiem a PC. Zaleca się ostrożność przy wyborze zakresu pamięci, aby nie ingerować w krytyczne rejestry. Do wizualizacji i sterowania można wykorzystać gotowe systemy SCADA z wbudowanymi driverami do S7-200 lub pisać własne aplikacje korzystając z technologii OPC i COM/DCOM. Protokoły takie jak Profinet czy Modbus są popularne, ale nie mają zastosowania w S7-200. W praktyce często stosuje się serwery OPC komercyjne, np. KEPServer, które ułatwiają integrację i adresację zmiennych zgodną z S7-200 (np. SM0.5, VW100).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA