Witam! Nurtuje mnie pewien problem. Otóż zamierzałem podłączyć kolorofon bezpośrednio na kabel, który idzie do kolumny głośnikowej 100W. Doradzono mi jednak, żebym przed kolorofon dał jakiś regulowany ogranicznik bo przy dużej mocy wzmacniacza, mogę spalić coś w kolorofonie. Wpadłem na pomysł, żeby zastosować potencjometr obrotowy, lecz nie wiedziałem o jakiej wartości ma on być. Kolega doradził 20kΩ. Kupiłem, podłączyłem i okazało się, że potencjometr jest za duży (nawet przy 15kΩ na maxymalnej mocy wzmacniacza lampy nie mrugają). Podłączyłem go w ten sposób, że do skrajnej nóżki podłączyłem "+" wejściowy, a do środkowej "+" wyjściowy (ten który idzie do kolorofonu). I tyle. Kolega twierdzi, że do tej trzeciej "niezagospodarowanej" nóżki powinienem podłączyć "-" i wtedy będzie lepiej. Ja uważam, że kolega się myli. Już tłumaczę dlaczego: logicznie myśląc niezależnie od tego czy ta "trzecia" nóżka jest zagospodarowana czy nie, to i tak pomiędzy dwiema pozostałymi będzie stała rezystancja ustalona przeze mnie, więc podłączenie "-" do tej "trzeciej" wydaje się zbędne. Kto ma rację ???