logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać potencjometr do regulacji mocy wejściowej kolorofonu?

daro_zory 19 Wrz 2008 21:17 1046 7
REKLAMA
  • #1 5551694
    daro_zory
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam! Nurtuje mnie pewien problem. Otóż zamierzałem podłączyć kolorofon bezpośrednio na kabel, który idzie do kolumny głośnikowej 100W. Doradzono mi jednak, żebym przed kolorofon dał jakiś regulowany ogranicznik bo przy dużej mocy wzmacniacza, mogę spalić coś w kolorofonie. Wpadłem na pomysł, żeby zastosować potencjometr obrotowy, lecz nie wiedziałem o jakiej wartości ma on być. Kolega doradził 20kΩ. Kupiłem, podłączyłem i okazało się, że potencjometr jest za duży (nawet przy 15kΩ na maxymalnej mocy wzmacniacza lampy nie mrugają). Podłączyłem go w ten sposób, że do skrajnej nóżki podłączyłem "+" wejściowy, a do środkowej "+" wyjściowy (ten który idzie do kolorofonu). I tyle. Kolega twierdzi, że do tej trzeciej "niezagospodarowanej" nóżki powinienem podłączyć "-" i wtedy będzie lepiej. Ja uważam, że kolega się myli. Już tłumaczę dlaczego: logicznie myśląc niezależnie od tego czy ta "trzecia" nóżka jest zagospodarowana czy nie, to i tak pomiędzy dwiema pozostałymi będzie stała rezystancja ustalona przeze mnie, więc podłączenie "-" do tej "trzeciej" wydaje się zbędne. Kto ma rację ???
  • REKLAMA
  • #2 5552150
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Darujcie sobie te całe plus i minus bo przy sygnałach audio (i nie tylko) i tak nie będziecie umieli za nic w świecie powiedzieć co jest co. Potencjometr jest dobrym pomysłem na ograniczenie sygnału ale fajnie by było wiedzieć co reflektuje sam kolorofon bo o nim kompletnie nic nie wiadomo. Jeśli dzielnik ma działać, to ma on być dzielnikiem a nie dodatkową rezystancją na wejściu ala posobnik. Jeden skrajny koniec potencjometru jest wspólny (masa), drugi na wejście a suwak (środkowy) na kolorofon.
  • REKLAMA
  • #3 5552717
    daro_zory
    Poziom 15  
    Więc jednak kolega doradził dobrze... No cóż, będę próbował dalej... Dzięki za odpowiedź...
  • #4 5552968
    xerif
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Musisz lepiej zaprzyjaźnić się z miernikiem ;)
    Sprawdź (miernikiem) ile Ω wychodzi z wzmacniacza, zobacz ile Ω max. może dostać kolorofon.

A jeśli chodzi o nóżki potencjometru: Sprawdź różne kombinacje podłączeń (miernika) do nóżek i kręcąc gałką potencjometru obserwuj jak zmienia się wartość na mierniku.

Najważniejsze to próbować, testować, eksperymentować. Szczególnie jeśli miernik kurzy się na szafie :P
  • REKLAMA
  • #5 5553045
    daro_zory
    Poziom 15  
    Kolorofon ma 21,3 Ω, a wzmacniacz około 23, 24 Ω.
  • REKLAMA
  • #6 5553318
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    firexcorp Nie wciskaj takich głupot początkującym. To nie jest dopasowanie impedancji jakie ma miejsce w układach wysokich częstotliwości. Idealny wzmacniacz (nie ma takiego) ma zerową impedancję wyjściową, praktycznie to ułamki oma. Co do kolorofonu to czy jest określone z jakimi napięciami na wejściu może pracować czy tam do jakiej mocy wzmacniacza można go podłączyć? Na tej nasadzie można dopasować podział sygnału wejściowego - żeby kolorofon za dużo nie dostał.
  • #7 5553609
    xerif
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    fuutro, ja tylko mówię, że zamiast pytać o wartość potencjometru mógł sam to sprawdzić
  • #8 5553638
    daro_zory
    Poziom 15  
    Tak się składa, że potencjometr mierzyłem jeszcze przed montażem i wiem w jakiej sytuacji jest taka a nie inna rezystancja. Co do napięcia i mocy kolorofonu to niestety nie posiadam żadnych informacji na ten temat :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru potencjometru do regulacji mocy wejściowej kolorofonu podłączanego do wzmacniacza o mocy 100W. Autor planował zastosować potencjometr obrotowy jako ogranicznik sygnału, jednak nie był pewien właściwej wartości rezystancji. Kolega zasugerował 20 kΩ, co okazało się zbyt dużą wartością, gdyż nawet przy 15 kΩ wzmacniacz nie osiągał pełnej mocy. Podłączono potencjometr tak, że jedna skrajna nóżka była podłączona do wejścia "+", środkowa do wyjścia do kolorofonu, a trzecia nóżka pozostawała niepodłączona. Pojawiła się dyskusja, czy trzecia nóżka powinna być podłączona do masy ("-"). W odpowiedziach podkreślono, że w układach audio nie ma jednoznacznego plusa i minusa, a potencjometr powinien działać jako dzielnik napięcia, gdzie jedna skrajna nóżka jest masą, druga wejściem, a suwak wyjściem do kolorofonu. Zalecano eksperymentowanie z podłączeniem nóżek i pomiary rezystancji miernikiem. Podano, że impedancja kolorofonu wynosi około 21,3 Ω, a wzmacniacza około 23-24 Ω. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz ma bardzo niską impedancję wyjściową i że ważne jest, aby potencjometr pełnił funkcję dzielnika sygnału, a nie tylko dodatkowej rezystancji. Brak danych o maksymalnym napięciu i mocy wejściowej kolorofonu utrudnia precyzyjny dobór elementu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA