logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat 4xDS18B20 - nieprawidłowe działanie przy długich przewodach 3m

kajojj 20 Wrz 2008 13:28 1830 7
  • #1 5553209
    kajojj
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jestem w trakcie wykonywania termostatu 4-czujnikowego. Mam pewien problem który dotyczy połączeń czujnik - uP.
    Jeśli podłączam czujniki 4xDS18B20 blisko uP, to działa bez problemu (podłączenie czujnika 3-przewodowe jeden wspólny rezystor podciągający 4,7ohm). Natomiast jeśli podłączam więcej niżeli jeden czujniki (jeden działa), poprzez przewód doprowadzający czujnika (pojemność na całej długości ~3m wynosi ~1,1nF), to już nie działa. Połączenia są w tzw. gwiazdę każdy czujnik ma identyczną długość przewodu doprowadzającego. Oczywiście czujniki są podłączone analogicznie do tych "blisko uP".
    Pytanie gdzie szukać błędu? Czy ta pojemność ~1,1nF na czujnik jest znośna? Bo jak będą już 4 czujniki to już będzie prawie 5nF?
  • #2 5553432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 5553491
    kajojj
    Poziom 13  
    gromleon napisał:
    Powiem tak nie wiem co źle robisz ja mam 3 czujniki na 5 metrowych przewodach i nic takiego się nie dzieje może zmień przewód. A właściwie to jakiego przewodu kolega używa. Może to wina zasilacza za mała wydajność lub coś podobnego.

Zasilacz laboratoryjny nastawiony na 12V wydajność 10A. Za nim kondensator 220uF + 330nF. Stabilizator 7805 a za nim kondensator 10uF tantal + 100nF (przy uP) + 100nF (przy LCD).
    Przewody są do przeznaczenia audio, w poprzednim poście podałem jaką mają pojemności. A jakiego Ty używasz przewodu? No jeśli możesz zmierzyć pojemność takiego jednego przewodu doprowadzającego, to bardzo bym prosił. Dodatkowo jak podłączasz czujniki w tzn. gwiazdę, czy jakoś inaczej?
  • #4 5553545
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 5553583
    kajojj
    Poziom 13  
    No raczej można, np.:
    uP - przewód - DS18B20 - przewód - DS18B20 - przewód - DS18B20...
  • #6 5553720
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 5553722
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1063
    Ja stosuje skrętkę komputerowa. Jedna żyła +5v jedna 1wire pozostałe to masa. Najbliższy czujnik do procesora ma 15 m na Lini jest 5 czujników i całość działa bez problemu. Linie 1wire mam podciągnięta przez rezystor 1,2k. Na większych po prostu nie działało przy tych odległościach. Całość pracuje w warunkach których jest dużo zakłóceń (elektrozawory, świetlówki,silniki)
  • #8 5553748
    kajojj
    Poziom 13  
    Ja właśnie dałem 1k ohm, dla testów i zadziałało. Zaraz podłączę wszystkie czujniki bo na razie testowałem dla dwóch.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy termostatu z czterema czujnikami DS18B20 podłączonymi do mikrokontrolera na długich przewodach (~3 m). Przy krótkich połączeniach (czujniki blisko uP) układ działa poprawnie z rezystorem podciągającym 4,7 kΩ. Jednak przy dłuższych przewodach i połączeniu w gwiazdę, gdzie każdy czujnik ma identyczną długość przewodu o pojemności około 1,1 nF, system przestaje działać poprawnie. Dyskusja wskazuje, że użycie przewodu audio może być nieoptymalne, a lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie skrętki komputerowej (np. 3 żyły 0,5 mm²) z linią 1-Wire podciągniętą rezystorem około 1,2 kΩ. Zasilanie jest stabilne (zasilacz laboratoryjny 12 V/10 A, stabilizator 7805, kondensatory filtrujące). Zmniejszenie rezystora podciągającego do 1 kΩ poprawiło działanie przy dwóch czujnikach, co sugeruje, że odpowiedni dobór rezystora i typu przewodu jest kluczowy dla stabilnej pracy czujników DS18B20 na długich liniach. Alternatywne topologie połączeń, takie jak szeregowe łączenie czujników, mogą również pomóc w redukcji problemów związanych z pojemnością przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA