logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE GC83 (modem PCMCIA) - jak poprawić słaby zasięg i stabilność połączenia?

Shel 20 Wrz 2008 20:19 893 3
REKLAMA
  • #1 5554524
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, dostałem od koleżanki w spadku w/w modem, który niby nie działał i owszem po pierwszym podłączaniu został wykryty, ale nawet nie widział karty sim. Wyczyściłem blaszki w styku i dalej nic, zaktualizowałem oprogramowanie (SEUS) i dalej nic (ale już widział SIM) wszystko sprawdzałem na programie-iPlus, bo używam też innego modemu GC79 właśnie pod tą aplikacją.
    Ściągnąłem oryginalne oprogramowanie do SE Wireless Menager i modem z bólem, ale zadziałał tzn. złapał sieć, ale na jednej kresce przy oknie i nawet się połączył i otworzyłem Google ;)
    ale zasięg pozostawia sobie jeszcze dużo do życzenia i tu pytanie co może być tego przyczyną?
    gniazdo antenki wygląda ok, końcówka mocy (w telefonach tkz. PA - pytam bo nie miałem odczynienia i się nie znam)?
  • REKLAMA
  • #2 5557344
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Czy antenka ma wystający ze środka wtyku taki pozłacany pręcik? One często się ułamują i zostają w gnieździe. Powoduje to fizyczny brak kontaktu środkowej żyły antenki z modemem - sprzężenie pojemnościowe (na małej odległości dla sygnałów w.cz.) stąd minimalny zasięg.
  • REKLAMA
  • #3 5557703
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Patrzyłem styki w złączu były ok, nawet przelutowałem wszystko hotem, ale dalej to samo ;)
    Potem podmieniłem PA (tak mi się wydaje, że to PA) CA142 z innego sprawnego modemu, ale chyba za mocno przygrzałem to PA bo teraz nic nie działa ;(
    i tu pytanie może ktoś mi napoisać co to dokładnie jest to CA142, takie miało oznaczenie?
  • #4 5557882
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Chwila. Bo nie wiem czy się rozumiemy. Jestem na 90% przekonany że to jej wina (ma ułamany pręcik). Jeśli się nie wie jak wygląda ta antenka to nigdy się nie domyśli że jest ułamana. Zerknij w gniazdo antenowe czy jest tam otwór na włożenie szpilki jeśli nie da się szpilki włożyć to ten 'dziubek' ułamał się i siedzi w gnieździe.
REKLAMA