logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Caviar WD800 po spaleniu elektroniki?

lo_bo 20 Wrz 2008 23:32 2495 17
REKLAMA
  • #1 5555167
    lo_bo
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wita, mam problem z wyżej wymienionym dyskiem. Pewnego pięknego razu dysk przestał być wykrywany przez komputer, martwy, brak pracy talerzy. Wyciągnąłem elektronikę z dysku i okazało się, że spalony jest element STPA- takie ma oznaczenie. Z uwagi, że oczywiście trochę danych zostało na tym dysku zakupiłem na allegro inny który miał sprawną elektronikę
    mój to Wd800BB-00JHC0 natomiast ten kupiony to WD800BB-22JHC0.
    Przełożyłem elektronikę początkowo dysk był widoczny w biosie jednak nie odpalał na nim Windows, po bodajże 2 resetach zaśmierdziało z niego i elektronika znów się spaliła. Tym razem oprócz elementu STPA spalił się większy Smooth- chyba od sterowania silnika dysku. Sprawdzałem rezystancje uzwojenia silniczka jest ok.
    Czy jestem w stanie odzyskać jakoś te dane?
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5555399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5555565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5556302
    lo_bo
    Poziom 17  
    rezystancja na obwodzie 5 v to 341 natomiast na 12 v 230 omów
    model zasilacza to 235 atx,
  • REKLAMA
  • #5 5556317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5556988
    lo_bo
    Poziom 17  
    proszę bardzo

Jak odzyskać dane z dysku Caviar WD800 po spaleniu elektroniki?
  • #7 5557685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5557994
    lo_bo
    Poziom 17  
    to dlaczego inny dysk działa na tym zasilaczu, rozumie że jeżeli wymienię zasilacz, oraz ten mały element w pierwszej elektronice powinno być wszystko ok tak, bo nie do końca jasno piszecie
  • #9 5558058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 5558180
    lo_bo
    Poziom 17  
    Kolego Okzo widzę że jesteś specjalistą w tej dziedzinie, a ja nie i nie ukrywam tego, forum ma pomagać, uważam że nie ma głupich pytań, ale są głupie odpowiedzi, twój ostatni post nic nie wniósł do problemu, ciekawi mnie porostu dlaczego zasilacz uwala jeden dysk a drugi działa prawidłowo, w ostatnim poście mogłeś mi to napisać to bym się może dowiedział czegoś nowego.
    A jesteś w stanie mi powiedzieć w jakich cenach oscyluje odzysk takich danych.
  • #11 5558282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5558900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5562823
    lo_bo
    Poziom 17  
    rezystancja hda na pinach 17-19 wynosi 11 omów
    rezystor r120 w obydwóch przypadkach spalony, z czego przyznam że w tej drugiej elektronice to wyparował
  • #14 5562926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5563064
    lo_bo
    Poziom 17  
    Wyczytałem to w tym poście
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1039439.html

(trochę inny model ale myślałem że to to)

to na których stykach mam to zmierzyć?
    zajmujesz się odzyskiem danych, jesteś w stanie podać mi te przypuszczalne koszty?

druga sprawa, bo pisałem że inny dysk mi pracuje normalnie na tym zasilaczu, dla bezpieczeństwa mam wywalić ten zasilacz?
  • #16 5563153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5563355
    lo_bo
    Poziom 17  
    Napięcie z zasilacza to 12,5V i 5,3V
    rezystancja
    gdn- +5v 50k
    gdn- - 5v 34k
    +5- - 5v 160k

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800BB-00JHC0 przestał być wykrywany z powodu uszkodzenia elektroniki, w tym elementu oznaczonego STPA oraz układu sterowania silnikiem (Smooth). Próba wymiany elektroniki na model WD800BB-22JHC0 początkowo pozwoliła na wykrycie dysku w BIOS, jednak po kilku resetach elektronika ponownie uległa spaleniu. Spaleniu uległ również rezystor R120, co wskazuje na uszkodzenie układu na ramieniu głowic. Pomiar rezystancji uzwojenia silnika wykazał wartości prawidłowe. Zasilacz ATX model 235, używany do zasilania dysku, jest podejrzewany o powodowanie uszkodzeń elektroniki, mimo że inny dysk działa na nim poprawnie. Zalecane jest sprawdzenie rezystancji na złączu HDA (piny wskazane przez specjalistów) oraz wymiana uszkodzonych elementów i przelutowanie układu ROM po wymianie elektroniki. W przypadku konieczności odzysku danych z uszkodzonego dysku wskazane jest skorzystanie z usług specjalistów, gdyż samodzielne naprawy mogą pogorszyć stan nośnika. Koszty odzysku danych i naprawy elektroniki są bardzo zróżnicowane i mogą wahać się od kilkudziesięciu do kilkudziesięciu tysięcy złotych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA