logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio AEG z CD i MP3 - brak podświetlenia wyświetlacza, jak włączyć?

ModY83 21 Wrz 2008 11:18 3177 8
REKLAMA
  • #1 5555841
    ModY83
    Poziom 10  
    Witam,
    mam radio firmy AEG ale niestety nie wiem co to za model (na CD i odtwarza też MP3 aha i ma tzw. szufladę). Chodzi mi o to że nic nie widać na wyświetlaczu (radio działa i jest wszystko OK) tzn cos tam widać ale nie ma podświetlania. Jak je można włączyć. BŁAGAM POMOŻCIE!!! z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 5555864
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Trzeba będzie żarówki powymieniać.
  • REKLAMA
  • #3 5555877
    ModY83
    Poziom 10  
    Nie bardzo wiem gdzie, w panelu? tzn zdjac panel rozkrecic i powymieniac? bo napisy widac tylko bardzo slabo wiec wyswietlacz jest chyba dobry.
  • REKLAMA
  • #4 5555897
    ajpier
    Poziom 36  
    Jak otworzysz panel to żarówki będą rozłożone na całym panelu, a jedna lub dwie będą pod wyświetlaczem. Proponuję jednak by zajął się tym serwis gdyż żarówki nie są opisane na jakie są napięcia no i trzeba wylutować sam wyświetlacz. Poza tym cała operacja nie jest droga.
  • #5 5555911
    ModY83
    Poziom 10  
    ajpier bardzo dziękuję za odpowiedzi!! a ja myślałem, że to będzie bardziej błacha sprawa tzn. że radio posiada funkcję wygaszania wyświetlacza i wystarczy ją wyłączyć. a ile kosztuje taka impreza z wymianą żarówek?
  • REKLAMA
  • #6 5555921
    ajpier
    Poziom 36  
    Same żarówki parę złotych. Do tego dochodzi wymiana jakieś ??? zł {zależy od uczciwości serwisu}. Myślę że tak 30 zł i radyjko będzie działać.
  • #7 5555949
    ModY83
    Poziom 10  
    ajper thx. pewnie nie ma to znaczenia ale napisałem na początku coś o szufladzie (nie wiem czemu :)) a chodziło mi o winde (panel odchylany) :)

Dodano po 38 [minuty]:

To jeszcze jedno. Czy ma ktoś instrukcję obsługi do radia AEG (samochodoweg) w formie elektronicznej lub wie skąd można takową ściągnąć. Dzięki wielkie z góry
  • #8 5557290
    przemek16
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja także mam radio AEG. Gdy je kupiłem nie działało podświetlanie wyświetlacza, tylko przyciski były podświetlone na czerwono. Problem ten rozwiązałem w następujący sposób. Po rozkręceniu panela okazało się, że wyświetlacz jest podświetlany przez taką "szybkę" z wtopioną żarówką, nie było możliwości jej wymiany. Na bocznych krawędziach tej szybki jest jakiś materiał odblaskowy, wydrapałem go w dwóch miejscach, i wstawiłem tam dwie czerwone diody LED. Diody przylutowałem w miejsce starej żaróweczki przez rezystor przystosowujący je do zasilania 12V. Po złożeniu wszystkiego razem wyświetlacz jest bardzo dobrze podświetlony. Światło jest wszędzie równomierne. Ważne jest to, że nie świeci cały wyświetlacz, tylko tekst jest podświetlony na czerwono. W razie jakichś pytań pisz.
  • #9 5559243
    ModY83
    Poziom 10  
    W sumie to już mógłbym pisać :) ale mam nadzieję że sobie poradzę. Wielkie dzięki ajper i przemek16

Podsumowanie tematu

✨ Radio AEG z odtwarzaczem CD i MP3 posiada problem z brakiem podświetlenia wyświetlacza, mimo że urządzenie działa poprawnie i wyświetlacz jest widoczny, lecz bez podświetlenia. Przyczyną najczęściej są przepalone żarówki podświetlające panel, które znajdują się pod wyświetlaczem i na całym panelu. Wymiana żarówek wymaga rozkręcenia panelu oraz wylutowania wyświetlacza, dlatego zaleca się skorzystanie z serwisu, gdzie koszt wymiany to około 30 zł plus cena żarówek. Alternatywnie, można zastosować modyfikację polegającą na usunięciu materiału odblaskowego z bocznych krawędzi szybki wyświetlacza i zastąpieniu oryginalnej żarówki dwoma czerwonymi diodami LED z rezystorem dostosowanym do zasilania 12V, co zapewnia równomierne i trwałe podświetlenie tekstu na wyświetlaczu. W dyskusji pojawiła się także prośba o instrukcję obsługi radia AEG w formie elektronicznej, jednak nie udzielono na nią odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA