logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

____________Jaki program polecacie do odzysku danych z HDD ?

mdcs 18 Paź 2002 10:01 3092 17
  • #1 55170
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    :arrow: No właśnie... szukam jakiegoś DOBREGO programu do odzysku utraconych danych. EasyRecovery poodzyskiwał moje pliki, ale ich zawartości są pomieszane (pokrzyżowane) z innymi plikami...
  • #2 55219
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    mdcs napisał:
    :arrow: No właśnie... szukam jakiegoś DOBREGO programu do odzysku utraconych danych. EasyRecovery poodzyskiwał moje pliki, ale ich zawartości są pomieszane (pokrzyżowane) z innymi plikami...

Ja osobiście chwalę sobie program Tiramisu. Od lat go używam i ani razu mnie nie zawiódł. Ten program ma jedną "wadę". Nie dokonuje żadnych zapisów na dysku odzyskiwanym, a co za tym idzie wszystkie dane, które ewentualnie fizycznie się tam znajdyją są "bezpieczne". Dlatego przed przystąpieniem do odzyskiwania danych należy podłączyć drugi dysk. Tiramisu skanuje dysk, później wyświetla pliki, katalogi (całe struktóry), które jest w stanie przywrócić i żąda podania ścieżki, gdzie ma "zrzucić" te dane przyczym musi być to inny fizycznie, a nie ten odzyskiwany dysk. To jest właśnie jego wada, a może zaleta :wink: :?:

Nie wiem jak działa EasyRecovery ale jeśli dokonuje jakichkolwiek zapisów na odzyskiwanym dyskiem to może już być już za późno na odzyskiwanie czekokolwiek :( .
  • #3 55252
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jesli easy recovery odzyskal sieczke to najprawdopodobnie nie da sie NIC zrobic automatycznie tylko trzeba recznie sektor po sektorze poskladac plik (przypomina to ukladanie alfabetyczne slownika ktory sie rozpadl i nie ma ponumerowanych stron) BTW nie da sie nic zrobic z tymi plikami wszystko trzeba robic na orginalnym dysku!!
    PS jesli odzyskales jakies zip`y to byc moze z tego kawalka ktory jest dobry mozna byc cos odzyskac ale o calosci tylko pomazyc mozesz (do tego polecam pkzipfix)
  • #4 55298
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    czasami da sie odzyskac programy ktorych easy recovery nie odzyskal mialem tak wiec wiem

Polecam Power Quest Lost&Found - najlepszy
  • #5 55314
    mdcs
    :arrow:

- dzięki za poradę.

Czy ktoś z Was może mnie poratować tym Tiramisu lub Power Quest Lost&Found :?: Może znacie linkę pod, którą to znajdę?
  • #6 55365
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    tiramisu kiedys widzialem na www.softzone.prv.pl ale nie wiem nawet czy ta stronka jeszcze istnieje.
    Poszukaj
  • #7 55437
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    mdcs napisał:
    ... Czy ktoś z Was może mnie poratować tym Tiramisu lub Power Quest Lost&Found :?: Może znacie linkę pod, którą to znajdę?

Poszło na PW :lol:
  • #8 55455
    mdcs
    :arrow: LEM:

- BIG THX :!:
  • #9 339645
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    czy moglbym prosic o ktorys z tych programow a najlepiej obydwa albo linka do nich.
  • #10 340638
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    http://www.alkahf.com/download/EasyRecoveryProfessional.zip
    ftp://ftp.univ-montp2.fr/pub/pc/WinNT4/Disk/TIRAMISU%20for%20WinNT%20%28NTFS%29.zip
    ftp://ftp.spezvuz.kharkov.ua/pub/bbs/utilities/tiramisu.zip
    ftp://fido.kuzbass.ru/pub/fileecho/CRACKER/tiramisu.zip
    ftp://ftp.acad.bg/pub/win/EasyRecovery/EasyRecovery%20Pro%20v5.12.zip
    ftp://prox.pl/pub/programy/narzedziowe/easy%20recovery%20pro%205.1/easyrecovery512pro.exe
    ftp://ftp.dgrad.ru/pub/windows/mycomp/EasyRecoveryPro_5.0.zip
  • #11 341888
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    GetDataBack for .... (NTFS/FAT32)
  • #12 346317
    ANTEQ
    Poziom 14  
    dzieki.udalo mi sie odzyskac czesc danych easy recovery 6.0. nawet mp3 graja dobrze.ale mam problem z uruchomieniem odzyskanych pdf_ow
  • #13 346321
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    ANTEQ napisał:
    mam problem z uruchomieniem odzyskanych pdf_ow
    Pewnie są uszkodzone i nic z nimi nie zrobisz przy pomocy automagicznych programów.
  • #14 346360
    ANTEQ
    Poziom 14  
    pewnie tak ale to moze byc jeszcze problem z acrobat readerem bo chyba niechce tez czytac tych swierzo sciagnietych.chyba ze to jeszcze cos z dyskiem bo wyrzuca cos ze niemoze odnalesc pliku....ale wczesniej windows wyrzuca blad acrobata i go zamyka wiec musze sie jeszcze pobawic.wymiana dysku w toku ale narazie problem-fundusze:)
  • #15 346775
    kiler997
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    osobiscie uzywam Easy Recovery jak dotad zadnych wiekszych problemow z odzyskanymi za jego pomoca danymi nie mialem
  • #16 347900
    ANTEQ
    Poziom 14  
    to chyba cos z acrobatem bo zaraz po zainstalowaniu otwiera ze 2 dokumenty a pozniej windows wyrzuca blad albo acrobat niewidzi plikow na dysku
  • #17 349852
    sokes
    Poziom 12  
    Kiedys uzywalem GetDataBack ale czesto z braku info o typie partycji wychodzila kaszana. Teraz uzywam R-STUDIO

Pozdr
    Sokes
  • #18 350149
    Mixer
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,

Kiedyś siostra skasowała mi całą partycję z pracą dyplomową :cry:

Easy Recovery pomógł w 100% teraz zawsze go uzywam w takich sytuacjach i jestem zadowolony. Nawet z odzyskiwaniem zdjęć z karty z aparatu cyfrowego.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru skutecznego programu do odzysku danych z dysku HDD. EasyRecovery jest popularny i często polecany, jednak może powodować problemy z pomieszaniem zawartości plików oraz zapisywaniem na dysku źródłowym, co utrudnia dalsze odzyskiwanie. Alternatywnie rekomendowany jest program Tiramisu, który nie zapisuje danych na dysku odzyskiwanym, co zwiększa bezpieczeństwo danych, ale wymaga podłączenia drugiego dysku do zapisu odzyskanych plików. Power Quest Lost&Found jest również wskazywany jako skuteczny. Inne wymieniane narzędzia to GetDataBack (dla systemów NTFS/FAT32) oraz R-STUDIO, które radzą sobie z różnymi typami partycji. Problemy z uszkodzonymi plikami PDF po odzysku mogą wynikać z uszkodzeń danych lub błędów oprogramowania do ich otwierania. Wskazane jest ręczne składanie plików sektor po sektorze w przypadku poważnych uszkodzeń. Linki do pobrania programów EasyRecovery i Tiramisu były udostępniane na forach i serwerach FTP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA