logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie gniazdek i włączników światła - różne kolory kabli, co zrobić?

angelikaml 22 Wrz 2008 23:39 4441 13
  • #1 5562273
    angelikaml
    Poziom 2  
    Witam
    Mam do podlaczenia w moim mieszkaniu ostatnie gniazdko i dwa ostatnie zalaczniki swiatla (jeden do lazienki i jeden do przedpokoju), sa one wszystkie razem. I tutaj pojawia sie problem. Otoz tak gorne gniazdo ma dwa kable wchodzace z gory jeden czarny i jeden czerwony, drugie gniazdo ma dwa kable wychodzace calkiem z gory, jeden niebieski i jeden zolto zielony, trzecie gniazdo ma trzy kable wychodzace z dolu, jeden niebieski i dwa czarne. I jeszcze jeden kabel calkiem lozny do niczego podlaczony - czarny. Dotychczas nie mialam problemu z gniazdkami i zalacznikami, ale to mnie przerasta. Czemu dwa czarne na dole i co z tym loznym kabelkiem. Z moich wnioskow wynika ze dwa pierwsze to lazienka i przedpokoj a ostatni do gniazdko. Prosze o pomoc jak to podlaczyc. Dziekuje.

Podłączenie gniazdek i włączników światła - różne kolory kabli, co zrobić?
  • #2 5562604
    Stachoo001
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Zobacz neonówką na który przewód przychodzi faza,potem próbówką z żarówki zobacz gdzie jest zero.Dalej powinienneś dać rade
  • #3 5562630
    km19
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    zobacz w którym kablu jest prąd za pomocą probówki jeżeli w pierwszym od góry gniastku jest w którymś z kabli prąd ( jeden powinien mieć + a drugi -) w drugim tak samo powinno byc jak w pierwszym to beda wyłoczniki swiateł
    a w trzecim to mie sie wydaje ze tam powinno byc gnistko bo jest jeden kabel ,,+" drugi ,,-" a trzeci uziemienie
  • #4 5562845
    DJRobin
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    nie ma + i - tylko jest Faza i O !

Powiedz nam jeszcze jakie będziesz miał oświetlenie w przedpokoju i łazience ?? oprawy pojedyncze czy np będzie po dwie lampy??

Po przewodach ja bym obstawiał ze jest tak;

Górna puszka> Czerwony i czarny to zamkniecie obwodu od światła ( nie wiem gdzie:] najprawdopodobniej łazienka ) jeden z nich to powinna być faza
    Środkowa puszka to gniazdko przewody Niebieski Żółto zielony to O i Uziom tym luźnym przewodem który ci został musisz przenieść fazę z tego górnego wyłącznika do gniazdka czyli po prostu robisz mostek z przełącznika do gniazdka.

Dolna puszka to przełącznik najprawdopodobniej przedpokój ( podwójny) jeden z tych przewodów to faza znajdziesz ją jak koledzy pisali próbnikiem a dwa pozostałe to odejścia do oświetlenia czyli dwóch żarówek.

To tak na logikę brałem wszystko zbadaj próbnikiem i żarówką.. daj znac co i jak ci poszło>
  • #5 5565596
    angelikaml
    Poziom 2  
    W przedpokouje bede miec zwykla lampe wiszaca. A w lazience dwa halogeny. Wiec dzis probowalam podlaczyc i nici. Cztery zarowki mi poszly. Niezly elektryk ze mnie :) Wiem tyle ze dolny do jest lazienka. Czarny w gornej puszce do prad, czerwony to masa. Czyli z gornego musze podlaczyc tez prad do drugiej puszki. No i tak robilam i za kazdym razem mi szczelala zarowka. Probowalam na odwrot i to samo. Lampa jest dobrze podlaczona. Sa stare kable ale wiem ze czarny to niebieski i szary to brazowy. Tylko ciekawi mnie dlaczego nie ma w gornej puszce szarego lub brazowego czyli mysle ze nie ma minusa? Juz nie wiem co robie nie tak :(
  • #6 5565605
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    TAM NIE MA MINUSA ANI PLUSA !! jest przewód fazowy i neutralny! a co do żarówek to czy są aby na odpowiednie napięcie ?
  • #7 5565614
    angelikaml
    Poziom 2  
    nie wiem czy o to chodzi, ale wszedzie jest 220. o to chodzi? laik ze mnie niestety.

Dodano po 9 [minuty]:

a co do zarowek to sa takie najzwyklejsze w swiecie :)
  • #8 5568098
    Stachoo001
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    znalazłeś faze i zero?Proponuje przewód z fazą oznczyć kolorową izolacja tak samozrób z przewodem zerowym .Bedzie Ci łatwiej
  • #9 5568498
    ireneu
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Napisz gdzie mieszkasz to może ktoś kto ma blisko podejdzie i pomoże, bo bez pomiarów to trudno coś więcej wymyśleć niż to co koledzy napisali powyżej.
    Powodzenia!
  • #10 5569483
    DJRobin
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    A wiec skoro w dolnej puszce są przewody od łazienki to ok jeden z nich to powinna być Faza a reszta to od obwodów żarówek czyli podłączasz je do przełącznika podwójnego.. po prostu jak zewrzesz ten fazowy z obojętnie z którym to powinna się w łazience zaświecić żarówka (najlepiej przed kombinacjami z kabelkami zamontuj na sufitach zwykłe żarówki będziesz widział co się dzieje)

Jeżeli piszesz że czarny w górnej puszce to faza a czerwony to O (powinna ci na nich zaświecić żarówka) to w tej puszce przewidziane zostało gniazdko tylko że jeden z przewodów z środkowej puszki to powinno być uziemienie do tego gniazdka ( nie wiem po co magik przeciągną ten przewód do środkowej puszki) a wiec w górnej puszce o ile jest tak jak pisze montujesz gniazdko wcześniej jednak weź zrób próbę tym luźnym kabelkiem zrób mostek z jednym z przewodów z środkowej puszki bo jeden z nich to powrót do żarówki w przedpokoju a drugi to twoje uziemienie do gniazdka.. jeżeli będzie tak jak pisze to z dolnej puszki z przewodu fazowego zrób na stałe mostek do przełącznika z puszki środkowej...

trochę namodziłęm ale powoli powinieneś sobie dać rade .. jak nie to wołaj jakiegoś elektryka powinien ci to zrobić w 15 min
  • #11 5569534
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Na początek zamontuj żarówki małe około 40W po jednej w każdym pomieszczeniu następnie weż próbówkę zrobioną z takiej samej żarówki.Próbnikiem neonowym znajdż przewód fazowy a następnie przy pomocy żarówki dotykaj przewodu fazowego i pozostałych jeżeli próbnik i żarówka swieci jednocześnie i słabo to te przewody podłącz do wyłącznika,jeżeli próbnik swieci pełną mocą to jest to gniazdko.Jeżeli się pomylisz to i tak żarówki się nie spalą chyba że masz podłączone halogeny 12v na 230V.
  • #12 5570404
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    :idea: Może być trudniej gdy okaże się że gniazda i oświetlenie są zasilane z różnych faz - wtedy na próbówce z żarówki może pojawić się 400V zamiast 230 i buuum!

Może jednak ktoś z nas miałby blisko i mógłby osobiście zobaczyć co jest grane?
  • #13 5570824
    angelikaml
    Poziom 2  
    Wiec podlaczylam juz pierwszy kontakt do swiatla w przedpokoju, okazalo sie ze oprawa do zarowki byla zepsuta i dlatego caly czas mi zarowki padaly :) potem probowalam podlaczyc nastepne gniazdko i kontakt i tu znow klapa, obojetnie jak podlaczam caly czas wywali mi korki. A raz nawet w calym mieszkaniu. Chyba jednal bede musiala po elektryka zadzwonic. A niestety mieszkam daleko bo nie w polsce :(
    dzieki za pomoc!
  • #14 5572447
    balcerek77
    Poziom 1  
    kolezanka jest z norwegii?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia ostatnich gniazdek i wyłączników światła w mieszkaniu, gdzie występują różne kolory przewodów: czarny, czerwony, niebieski, żółto-zielony oraz luźny czarny kabel. Użytkownik ma problem z identyfikacją funkcji poszczególnych przewodów i ich prawidłowym podłączeniem, zwłaszcza w kontekście fazy, przewodu neutralnego i uziemienia. Zalecane jest użycie neonówki do wykrycia przewodu fazowego oraz próbówki z żarówką do identyfikacji przewodu neutralnego. Wskazano, że w instalacji nie występuje podział na plus i minus, lecz na fazę i zero (neutralny). Sugerowano, że górna puszka zawiera przewody do światła w łazience (czarny faza, czerwony neutralny), środkowa puszka to gniazdko z przewodem uziemiającym, a dolna puszka to podwójny wyłącznik światła do przedpokoju i łazienki. Zalecano montaż żarówek testowych o mocy około 40W do weryfikacji działania obwodów oraz oznaczenie przewodów kolorową izolacją dla łatwiejszej identyfikacji. Użytkownik napotkał problemy z przepalaniem żarówek i wyłączaniem bezpieczników, co mogło wynikać z uszkodzonej oprawy lub błędnego podłączenia. Ostatecznie zasugerowano konsultację z elektrykiem, zwłaszcza że użytkownik mieszka poza Polską. Wskazano również możliwość zasilania z różnych faz, co może powodować napięcie 400V i uszkodzenia instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA