hmmm
monitor i jego sterownik niewiele ma do odświeżania jeżeli chodzi o kartę po prostu albo pójdzie albo nie dlatego po każdej zmianie mamy 15s na zaakceptowanie zmian bo gdybyś nie zobaczył kompa to wraca do poprzednich. Tak mi się wydaje że masz zainstalowane narzędzie do "siłowego" ustawienia częstotliwości (jest w pakiecie) albo stery niewłaściwe, jednakże poszukaj dokładnie w opcjach ati czy nie masz ustawionego na starcie trybu klonowania bo wtedy będzie tak startował. Spróbuj w zakładce "karta" z listy dostępnych trybów wybrać ten któy ci pasuje i zastosuj. Po stery wysyłam na stronę www.ati.com/support/driver.html ja mam radeona 9100 i dużo mu się polepszyło po dzisiejszej wizycie na tej stronie.
AA we właściwościach zaawansowanych, ekrany, monitor, kliknij na pasek monitor i zobacz czy tam nie masz ustawionej opcjii wymuszonego trybu odświeżania, jeżeli jest na wyłącz i "użyj informacji DDC" jest zaznaczone to ok. Jeżeli pomimo to nie będzie trzymał odświeżania to włącz opcję wymuszonej czestot. i "napisz" mu jak ma wyświetlać powinno zadziałać. Ale to mi wygląda wszystko na to że nie ładuje ustawień z panela ATI więc dla pewności zmień stery.