logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9200 i monitor Samsung 757MB - odświeżanie resetuje się do 60Hz

AVATAR_PL 04 Mar 2004 14:32 1641 5
REKLAMA
  • #1 531074
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    mam następujący problem: posiadam radeona 9200 i monitor samsung 757MB po każdorazowym włączeniu komputera ustawia mi się odświerzanie 60Hz i za każdym razem muszę ustawiać odświerzanie ręcznie np na 100Hz. próbowałem różnych wersji sterowników i dalej to samo na poprzedniej karcie Gforce 2MX tego nie było. Może ktoś z was spotkał się z takim problemem.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 531476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 531635
    oli-21bca
    Poziom 12  
    Spróbuj inne Sterowniki... Powinno coś pomóc.... A Tak dobrze to spróbuj w innym systemami np. Linux. Są takie dystrybucje bootowalne z płyty np SuSE 9.0 Live lub Knopikx. Linux ma o wiele Lepsze Sterowniki... a twoja karta jest przez Linuksa Obsługiwana. Mam zainstalowanego Linuxa i ATI RADEON 9600 smiga mi jak głupia... Tyle że konfiguracja troche zajmuje czasu. Jednak efekt jest zadowalający... Jak chcesz to słuze pomoca z dziedziny Linux i pochodne.
  • REKLAMA
  • #4 531793
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    hmmm
    monitor i jego sterownik niewiele ma do odświeżania jeżeli chodzi o kartę po prostu albo pójdzie albo nie dlatego po każdej zmianie mamy 15s na zaakceptowanie zmian bo gdybyś nie zobaczył kompa to wraca do poprzednich. Tak mi się wydaje że masz zainstalowane narzędzie do "siłowego" ustawienia częstotliwości (jest w pakiecie) albo stery niewłaściwe, jednakże poszukaj dokładnie w opcjach ati czy nie masz ustawionego na starcie trybu klonowania bo wtedy będzie tak startował. Spróbuj w zakładce "karta" z listy dostępnych trybów wybrać ten któy ci pasuje i zastosuj. Po stery wysyłam na stronę www.ati.com/support/driver.html ja mam radeona 9100 i dużo mu się polepszyło po dzisiejszej wizycie na tej stronie.
    AA we właściwościach zaawansowanych, ekrany, monitor, kliknij na pasek monitor i zobacz czy tam nie masz ustawionej opcjii wymuszonego trybu odświeżania, jeżeli jest na wyłącz i "użyj informacji DDC" jest zaznaczone to ok. Jeżeli pomimo to nie będzie trzymał odświeżania to włącz opcję wymuszonej czestot. i "napisz" mu jak ma wyświetlać powinno zadziałać. Ale to mi wygląda wszystko na to że nie ładuje ustawień z panela ATI więc dla pewności zmień stery.
  • REKLAMA
  • #5 533066
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    monitor ma i sterowniki monitora tez - dzieki temu mozesz ustawic sobie wyzsze odswiezanie nawet gdy monitor (teoretycznie)na to nie pozwala - moze byc tez tak ze sterownik nie pozwala na ustawienie wyzszego odswiezania
    pokombinuj tez z ustawieniem automatycznie wykryj monitory typu plug'n'play..........
  • #6 535860
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    hmm...
    możliwe , łba nie dam ale nie zdażyło mi się jeszcze nie ustawić monitora na mniejszym odświeżaniu niż 75 pomimo iż nie miał sterowników, zdażały się jednak problemy z ostrością i z prawidłową synchronizacją. Do wyjątków jednak zaliczam monitor fujitsu z 1994 z ręczną regulacją geometri (potencjometry) bez sterów nie szedł na większej niż 60Hz, (nie wiem czy on wogóle szedł z wyższą ). Osobiście myślę, że problem kolegi nie leży wmonitorze, tylko w niewłaściwych ustawieniach jednakże krzywdy sobie nie zrobi instalując stery wtedy będzie mógł chociaż jedną możliwość wykluczyć.
REKLAMA