logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EIZO FlexScan F56 - schemat i problem z przechodzeniem w stan czuwania

paco0 04 Mar 2004 15:44 2016 15
  • #1 531215
    paco0
    Poziom 11  
    Witam!!!

Szukam schematu do monitora EIZO FlexScan F56.

Ewentualnie prosze o pomoc.
    Monitor po włączeniu przechodzi w stan czuwania tak jakby nie było sygnału z kompa. Co jest przyczyną tego?
  • #2 531248
    psik
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    A może po prostu sprawdź kabel sygnałowy?
  • #3 531257
    bajan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    miałem ich troche 95% to trafa działa zabezpieczenie
  • #4 531375
    Alpalich
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    For the beginning connect the monitor to other computer. So you will make sure in serviceability of a videocard!
  • #5 531380
    paco0
    Poziom 11  
    Sprawdzałem kabel. Na innym monitorze i działał.
  • #6 531396
    paco0
    Poziom 11  
    Cytat:
    miałem ich troche 95% to trafa działa zabezpieczenie

nie bardzo wiem o co ci chodzi :roll:
    mógł byś mi to troche bardziej wyjaśnić
  • #7 531440
    bajan
    Poziom 17  
    to sa profesjonały nie psują się odchylanie linii jest rozdzielone od wysokiego napięcia jeżeli umarł split linia będzie pracować chyba 2sc5244? zabezpieczenie wył.hota przy trafie tojest jakiś fet 2sk? przy wł.słychać cyknięcie wysokiego typowe, leżą kondony 2po1,5nf w splicie ze schematem jest problem trafo kupisz bez problemu 80zł ale hińszczyzna i szybko pada mi wracaly po6-9mcy to sa moje ssugestie ale może ci się przydadzą
  • #8 533064
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    To może być wszystko. To eizo. Te monitory są zupełnie różne od większości normalnych :wink: . Jak nigdy nie robiłeś to lepiej odstaw do serwisu. Szczerze! I bez sygnału zdajesie ma pokazywać NO SIGNAL ale sprawdz to dokładnie.
  • #9 534495
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    Wpadł mi taki, wewnątrz b. ładnie wykonany.

Objaw:
    Po włączeniu pali się zielona dioda, brak WN.

Uszkodzony jest trafopowielacz MSU1FUS17, mam przejście z kapturka do masy ok. 35kOhm.

Kinol pewnie ładnie świeci = Hitachi !!!

Monitor przez nikogo nie naprawiany.

A swoją drogą to się zastanawiam dlaczego w tych monitorach tak często padają trafopowielacze i dochodzę do wniosku, że to chyba jakieś złe rozwiązanie konstrukcyjne...:-(
    lub słabej jakości kondensatory pchane do trafa !!!
  • #10 550237
    radiosimon
    Poziom 28  
    Niech ktoś to sprawdzi. Mam 2 trafopowielacze z F56. Każdy ma przejście ok 7k z czapki do jednej (środkowej) z 3 oddalonych nóżnek. Jest to o tyle dziwne że jedeno trafo było wyciągnięte z F56 gdzie zasilacz padł, a wdrugim odchylanie. Przejście do masy u LUCOM to przejście przez tą noge i rezystor na chassi.
    W moim przypadku wysokiego oczywiście nie ma. Monitor działa tak samo z trafem jak i bez niego (to akurat może jest ok). Na chwile zielona dioda potem migająca żółta.
  • #11 550396
    siekier
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprawdź zenerki przy wejściu sygnału na płytę. Też często padały.
  • #12 550425
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Ja się podepnę z tematem. Mój Eizo nie ma zasialnia. Tzn. po włączeniu, dokąd udało się zmierzyć napiećie jest ale monitor nie reaguje. Nie świeci się dioda, nie słychać nic po włączeniu monitora. Po prostu tak jakby martwy ale zza włącznika napięcia idą dalej i gdzieś znikają. Może ktoś trafił na podobną ustrkę??
  • #13 551793
    radiosimon
    Poziom 28  
    Po wylutowaniu trafopowielacza jest to przejście. Identyczna usterka w 2.
  • #14 551844
    bajan
    Poziom 17  
    trzeba zmierzyć dwie skrajne końcówki z kaptórkiem tam są 2 kondki po 1,5nf itak musi być a odnośnie tych zenerek to one padają przez cykliczne zwieranie kon.w splicie monitor wtedy działa słychać pyknięcie iwył. się ukł zabez. jest w tym modelu dosyć skomplikowany
  • #15 551857
    radiosimon
    Poziom 28  
    Masz schemat czy rozbierałeś trafo?
  • #16 551884
    bajan
    Poziom 17  
    rozbierałem trafo wycinałem kondy zalewałem żywicą i dostawiałem nowe tak robi to sayko uważam że to lepiej niż org. nowe chińskie trafa nie wytrzymują nawet roku chyba że dostaniesz org. ale cena kosmos schematu nie mogłem nigdzie dostać rozgryzałem je bez schematu nie było wyjścia miałem ich dużo z niemiec i coś trzeba było ztym zrobić powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z monitorem EIZO FlexScan F56, który po włączeniu przechodzi w stan czuwania, sugerując brak sygnału wideo. Użytkownicy zalecają sprawdzenie kabla sygnałowego oraz podłączenie monitora do innego komputera w celu wykluczenia uszkodzenia karty graficznej. Wskazywane są typowe usterki tego modelu, takie jak uszkodzenia trafopowielacza (MSU1FUS17) oraz kondensatorów (np. 2x1,5nF) w układzie split, które mogą powodować brak wysokiego napięcia i przejście monitora w tryb standby. Często padają również zenerki przy wejściu sygnału. Trafopowielacze chińskiej produkcji szybko ulegają awarii, a ich naprawa polega na wymianie kondensatorów i zalewaniu żywicą. Schematy są trudne do zdobycia, co utrudnia serwisowanie. Monitor może nie reagować na włączenie, brak jest diody i sygnału, co wskazuje na problemy z zasilaniem lub układem odchylania. Zalecane jest dokładne pomiary i ewentualne oddanie sprzętu do serwisu, gdyż konstrukcja monitora jest specyficzna i skomplikowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA