Zaczęło się od zasilacza, był martwy. Okazało się, że wystrzelił kondensator 1000u/35V w gałęzi 23V. Po wymianie tego kondensatora tuner zaskoczył ale na krótko. Pojawił się problem z zasilaniem konwertera, później pojawiły się zakłócenia fonii (buczenie) i obrazu (niestabilny). Sprawdziłem napięcia na zasilaczu i okazało sie, że są za wysokie. Zamiast 23V było 35V, zamiast 12V było ok 20V, tylko 3,3V blisko normy. Wymieniłem kondensator 1000u/10V w gałęzi 3,3V i zasilacz zaskoczył. Niestety zakłócenia fonii i obrazu pozostały. Dokładnie zakłócenia polegają na tym, że normalny dźwięk z trudem przebija się przez buczenie, niezależnie czy jest włączona funkcja menu czy obraz TV.
Dodatkowo obraz jest bardzo niestabilny, jednak przy wyłączonej fonii klawiszem "mute", obraz sie uspakaja i jest normalny. Nie mam schematu tunera i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Proszę o pomoc.
Dodatkowo obraz jest bardzo niestabilny, jednak przy wyłączonej fonii klawiszem "mute", obraz sie uspakaja i jest normalny. Nie mam schematu tunera i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Proszę o pomoc.