od niedawna programuje w keil C51 i moje programy na symulatorze uVision dzialaja O.K problem zaczyna sie gdy wdram program do proca.
np.
#include <reg51.>
void main(void){
unsigned char i;
while(1){
for(i=0;i<0xffff;i++); P1++; }
}
takie cudo dziala i zwieksza zawartość portu w eleganckich odstepach czasu ale takie dziwo:
#include <reg51.>
void zwieksz(void){
P1++;
}
void main(void){
unsigned char i;
while(1){
for(i=0;i<0xffff;i++); zwieksz(); }
}
to juz jest porazka procek zachowuje sie jak by programem glownym byla funkcja zwieksz(); a main'a w ogole nie widzi
co ciekawsze:
void zwieksz(void){
P1++;
}
cos takiego dziala tak samo.
Oczywiszcie kompilator wywala ostrzezenie no ale w uVision to nie dziala a na procu owszem. Dla niego main moze nie istniec przez to cale zamieszanie nie moge obslugiwac przerwan i to mnie bardzo boli.
czy ktos moze mi cos poradzic????????!!!!!!!!!!!!!
moze chodzi o podpiecie do nozek proca czego np +Ucc czy cos innego, moze to wina programatora.Programuje w progatcie z PE (dziala mi zreszta tylko pod DOS'em )
Pomozcie jak znacie przyczyne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
np.
#include <reg51.>
void main(void){
unsigned char i;
while(1){
for(i=0;i<0xffff;i++); P1++; }
}
takie cudo dziala i zwieksza zawartość portu w eleganckich odstepach czasu ale takie dziwo:
#include <reg51.>
void zwieksz(void){
P1++;
}
void main(void){
unsigned char i;
while(1){
for(i=0;i<0xffff;i++); zwieksz(); }
}
to juz jest porazka procek zachowuje sie jak by programem glownym byla funkcja zwieksz(); a main'a w ogole nie widzi
co ciekawsze:
void zwieksz(void){
P1++;
}
cos takiego dziala tak samo.
Oczywiszcie kompilator wywala ostrzezenie no ale w uVision to nie dziala a na procu owszem. Dla niego main moze nie istniec przez to cale zamieszanie nie moge obslugiwac przerwan i to mnie bardzo boli.
czy ktos moze mi cos poradzic????????!!!!!!!!!!!!!
moze chodzi o podpiecie do nozek proca czego np +Ucc czy cos innego, moze to wina programatora.Programuje w progatcie z PE (dziala mi zreszta tylko pod DOS'em )
Pomozcie jak znacie przyczyne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!