logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 22DC679/62X - wyświetlacz pokazuje wszystko po włączeniu zasilania

qbis19 04 Mar 2004 18:25 5056 34
  • #1 531454
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Witam
    Odkupiłem radio ,miało być tylko zakodowane,ale niestety ;(....
    Po załączeniu zasilania cały wyświetlacz świeci czyli pokazuje wszystko co może.....Siedzi tam procesor TMP47P800N pamięć 24C02CP.Napięcia na stabilizatorach są.Radio reaguje na przycisk ON/OFF.Mam wsad do tego radia ale nie wiem czy to pamięc a moze procek sie połozył :(.Za wszelkie informację będę wdzięczny.....Pozdrawiam
  • #2 531489
    maguś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    proponował bym po mału rozebrać radio i sprawdzić czy nie ma jakiś zwarć, przepalonych ścieżek i czy nik wcześniej przy nim nie majstrował.jeśli padł procesor to niewiem czy opłaca się w ogóle naprawiać radio ze względu na osiągalność części.
  • #3 531519
    qbis19
    Poziom 20  
    No napisałem że napięcia na wszystkim są :) wiec ogledziny oraz podstawowe pomiary zostały zrobione ....A czy sie opłaca ........Ja je dopiero kupiłem !!!!!! Jest to oryginał od renault w razie czego mam też w samochodzie fabryczny model radia troche gorszej klasy ,moze chodzi na takim samym procku.....Nie wiem czy po padnieciu badz utracie pamieci w eepromie wystepuja takie objawy???
  • #4 531879
    qbis19
    Poziom 20  
    Wiec włozyłem nową pamięć 24C02 z nowym binem i nic :(...to samo .Załączam bin który siedział w tym radiu.....chyba jest kompletny ????
    Załączniki:
    • philips.rar (208 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 532231
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Podejrzyj oscyloskopem czy cos sie dzieje na szynie do tej pamiątki i czy chodzi zegar procesora to da Ci sporo informacji. Ja zadałbym sobie pytanie dlaczego padł albo jak ktoś go mógł uszkodzić, przecież nie sam z siebie. A faktem jest że te procki są delikatne.

SławeK
  • #6 535986
    qbis19
    Poziom 20  
    Hm procesor zachowuje sie dziwnie.Załącznie radia odbywa sie za jego pośrednictwem.Jest jeszcze jedna kwestia czym rózni i czy rózni sie pamięc 24C02 od 24C02CP (ta druga to oryginał ktory siedzial w radiu),tej ...CP ni emogę zaprogramować wychodzi mi ciagle bła podczas weryfikacji natomiast z 24C02 nie ma problemów.
    Aha radio zachowuje sie tak samo po wyciagnieciu pamięci czyli można je włączyc i wyłączyc.
  • #7 536642
    SlaweK
    Poziom 43  
    Liteki po symbolu mają różne znaczenie zależnie od producenta. Musiałbys sprawdzić w PDFie danego producenta. Ale z punktuwidzenia procesora radia niepowinno to mieć znaczenia. Pin 7 może byś Write Protect i dlatego nie możesz jej zapisać. Ale poważny programator robi to bez problemu bo w tych małych pamiątkach I2C nie ma zbyt wiele niespodzianek.
    Podejrzewam że procek jest ok bo włacza radio ale moze na ktorejś szynie nie dostaje odpowiedzi od którejś kości i dlatego nie zapala wyświetlacza albo jest jakiś inny myk ale o tym trudno się przekonać nie znając programu tego procka. Zobacz czy jeszcze coś wisi na I2C poza pamiąką i może to nie chce gadać ? Jeśli są inne kości to trzeba się przyjrzeć tej magistrali.

SławeK
  • #8 537234
    qbis19
    Poziom 20  
    Nie mam "mapy" do tego radyjka wiec latam po sciezkach,jedyna sensowna rzecz ktorą obługuje tu procek to wyświetlacz na PCF8576T(w wersji SMD),reszta to obsługa klawiatury na panelu czolowym i oczywiście reszty rzeczy ale po sciezkach nie sposób dojść.Wrzuciłem program z elektrody na nowej pamięci ktora bez problemy dała sie zaprogramować(załącznik)niestety nie grzebię w kodzie programu i nie wiem jak wyłączyć kod żeby sprawdzić czy padł wyświetlacz czy procesor,bo jak jest padnięty wyświetlacz to nawe nie zobaczę jak radio woła o kod :(,z drugiej strony walnięty PCF.......może blokować procesor (tak mi sie wydaje),wiec ręce opadają;(.Znalazłem jedną firmę która ma te procesory ale po 125zł /szt !!!!!!!!!!!!!!!! i jeżeli nie bede pewny ze to on to na pewno w ciemno nie kupię.....
    Załączniki:
    • bin fhilips.rar (353 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 541774
    qbis19
    Poziom 20  
    Nowe informacje ,wymieniłem driver wyświtlacza i..........
    Wyswietlacz pokazuje znow wszystko co potrafi ale przy dotknieciu kwarcu przy procesorze czasami pojawia sie na nim napis CODE co jest oznaka tego ze radio rusza niestety potem nic nie mozna juz zrobić bo znów procesor wisi .Wymieniłem kwarc ,wymieniłem kondensatorki przy nim i nic dalej reaguje tylko po tym jak do tknę.może jakieś pomysły?????Co go jeszcze boli ????
  • #10 541798
    SlaweK
    Poziom 43  
    Przede wszystkim umyj okolice wymienianego kwarca żeby nie zostało tam śladów po lutowaniu a kondensatorki przy kwarcu nie były przegrzane. I dobrze wysusz. A następnie uczepiłbym się resetu. Czy jest i czy nie jest za krótki. A potem zasilania. Procki Philipsa nie lubią niestabilnego i niedokładnego zasilania. No i na koniec profilaktycznie można podłożyć do testu inny eeprom.

SławeK
  • #11 541855
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Nic nie piszesz, co sie dzieje na magistrali... Moze ktorys scalak blokuje? Jest tam RDS, AUDIO, LCD i pewno co innego podczepione. Aplikacje mozna sobie z niewielkim trudem posciagac, np. z elenoty.
    Ja bym profilaktycznie powyciagal, to co "niepotrzebne" - tylko do wlaczenia oczywiscie - i jesli dalej tak bedziesz mial, to pewno bedzie niestety procek.
    Ja mam RC200 od Peugeota i to radio wlacza sie sporadycznie - jak juz sie wlaczy, to gra. Wszystko sprawdzilem i pomogla dopiero podmiana procka z innego radia :(
    A kiedys mialem tez cos z RC gdzie dzialal POWER tylko dla odmiany na LCD nic nie bylo. Chyba byl troche podobny do tego Twojego i tam rowniez byl Procek walniety:( Widac poprostu Philips lubi odwalic "kaszane" od czasu do czasu...
  • #12 541936
    qbis19
    Poziom 20  
    No nic spróbuje skorzystać z rad sławka,posprawdzam zasilanie i reset choc zasilam radyjko ze stabilizowanego zasilacza a reset jest dośc długi ale sprawdzic nie zaszkodzi.Co do procesora to tak jak pisałem powyzej on rusza bo po wymianie drivera LCD na wyświetlaczu pokazuje sie CODE ale tylko wowczas jak go pogłaszczę po kwarcu;).potem znow wisi az do włączenia /wylącznia ,czsami liczy sobie pierwszą cyfre od kodu itd poprostu szaleje .co do procka to jest to cholernie mało spotykany zabytek a nowy kosztuje 125zł wiec jeśli padnie na niego to bede mogł liczyc tylko na jakiś demontaż.Jezeli to nie pomoże to zaczne odpinać wszystko po kolei choc dwustronny druk gęsty jak choera i otwory z przelotkami ,nic wesolego :(.......Jak obadam wszystko napisze co dalej widac i słychac .....
  • #13 542092
    SlaweK
    Poziom 43  
    Dodam jeszcze że w Philipsach lubą siadać przelotki na druku,bardzo częsta usterka. A nie glupio by spojrzeć co się dzieje na I2C, może padły Ci po lutowaniu jakiś oporki smd (też częstko się zdarza ) i szyna jest za słabo podciągnięta do plusa lub coś jeszcze na niej padło i blokuje komunikację. To by była dobra droga iść śladem uszkodzeń.

SławeK
  • #14 542308
    MelJey
    Spec od car audio
    Ja mam u siebie takie radio dedykowane Renault (22DC679/62F) i była tam identyczna usterka. Po włączeniu wywalało Code a potem leciała druga cyfra kodu na okrągło (od 0 do 9). Ale radio było już tak przez kogoś przeryte ,że nie opłacało mi się go naprawiać. Niemniej wychodzi na to ,że jest to jakaś typowa usterka.

P.S.
    Czy zawartość Twojej pamięci jest w 100% orginalna(z tego radia)?. U mnie była pamięć lutowana a radio przeryte, dlatego myślę ,że było robone na podkład. Na procesorze jest tylko TMP47P800N więc nie wiadomo jaki dokładnie program w nim siedzi. Dlatego niewielka różnica w eepromie może wywołać taką "głupawkę".
  • #15 542406
    qbis19
    Poziom 20  
    No niestety mam zgrany oryginalny wsad z eeproma tylko ze oryginalna kostka jest chyba ubita 24C02CP i nie daje sie zaprogramowac (błąd weryfikacji 0000h),wkładałem eepromy 24C02 bez tego "CP"na końcu z roznymi wsadami takze z tym oryginalnym ale radio jak robi swoje tak robi swoje :( No i oczywiście ono sie nie włącza normalnie,jak pisalem powyzej ruszy tylko wowczas (i to czasami ) jak poglaszcze go po kwarcu (dosłownie).Aha czy nie został ci procesorek z tamtego radia ?????
  • #16 544758
    MelJey
    Spec od car audio
    Procesor i trochę elektronki mi się zostało , ale nie wiem czy warto Ci naprawiać to radio(w sumie jest dosyć stare).
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wiem że jest stare ale chce je zalozyć ojcu do samochodu a w tej chwili posiada on philipsa z serii SAT wiec juz zupełna historia.Wlasnie zabieram się za dalsze studiowanie tego cuda .Jezeli zalega ci ten złom to za ile chciałbyś się tego pozbyć.Bo zeby starać się o nowy procek to uz kompletny brak sensu radio kupilem za grosze ,niby tylko zakodowane ......
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    hehe nie wiem czy to normalne ale na RESETcie tego procesora utrzymuje się cigle napiecie o 10mv niższe od napiecia zasilania procesora .....i za cholere nie chce się choc na chwilke zmienic
    piszesz monologi? jak masz coś do dodania użyj funkcji "zmień" posty scaliłem <zdzich 42>
  • #17 544928
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oj cosik mi się wydaje że nie tylko pamiątkę ale i szynę I2C masz ubitą po rozkodowywaczach. Literki CP mogę coś oznaczać trochę ważniejszego, warto by sprawdzić w PDFie tej pamiątki tego właśnie producenta bo u innego mogą już coś innego oznaczać. Choć wątpię by w tym przypadku z punku widzenia procesora miało to jakieś znaczenie a dla programatora może to być ważne.
    A reset ma się zmieniać ale w momencie włączenia zasilania napięcie na nim pojawia się nieco później , służy do tego by napięcie zdążyło się ustabilizować a dopiero potem procesor ruszył. Jeśli by ruszył za wcześnie, nim zasilanie się ustabilizuje (procki Philipsa bardzo tego nie lubią) i nim ustabilizuje się zegar (kwarc) mógły by wystąpić błędy w programie co objawiało by się tzw. pójsciem w maliny.

SławeK
  • #18 544947
    qbis19
    Poziom 20  
    No wlasnie a na tym bydlaku ;) napiecie pojawia sie w momencie zalącznia zasilania czyli reset padł ,mam nadzieje ze jest robiony na tranzystorze i padl tylko jakis kondenstaorek bo jak znow padla jakas kolejna pamiatka to ........wrrrrr.........aha to jest Toschiba(procesorek)
  • #19 544962
    SlaweK
    Poziom 43  
    Wiem że Toshiba. Niektórym prockom wystarcza reset mierzony w milisekundach a niektóre potrzebują prawie sekundy lub dlużej. Czasem nie zaszkodzi go nieco wydlużyć.

Takie życie naprawiacza.... ;)

SławeK
  • #20 545042
    qbis19
    Poziom 20  
    no i kicha:( wymienilem kondki przy resecie widac ze dziala bo na moment po zalaczeniu zasilania zapala sie podswietlenie po czym przechodzi w stan czuwania.Jak je uruchomie to na wyswietlaczu dalej ........wszystko ehhhhhh i dalsze kopanie .Dziwi mnie tylko to ze jak mu zakłóce prace kwarcu to czasami cos sensownego pokaze np napis "Code" :turn-l:
  • #21 545117
    qbis19
    Poziom 20  
    No tak przekopałem chyba całe radio odłączylem wszystko co bylo podpięte do I2C ,został tylko wyświetlacz ,ale on nadal swoje :x .Wyglada na to że procek nie czyta programu z eeproma bo bez niego też zdaza mu sie wyświtlac rozne napisy....i co dalej ????.....mogę procesor juz zanieśc na rozjazd tramwajowy :D...
  • #22 545145
    SlaweK
    Poziom 43  
    Chyba będziesz musiał zanieść procesor do naprawy. ;)
    Gdybyśmy podchodzili nadal do naprawy naukowo to teraz wypadało by przeanalizować program procesora i było by prawie wszystko jasne. Ale zrobić tego nie możemy z oczywistego względu że nie mamy źródla programu, nie znamy jego architektury i nie możemy sprawdzić czy nie ma w nim błędów. Nie wiemy też co ten program potrzebuje do pracy,jakich danych z eeproma, co sprawdza na szynie I2C i jak się zachowa w przypadku braku czegoć.
    Co pozostaje ? Sprawdziliśmy co to co absolutnie jest konieczne do jego pracy ( zasilanie, zegar, reset ). Z praktyki pozostaje jego podmiana. Można jeszcze spróbować go schłodzić nieco lub zmienić mu zasilanie o kilka procent (max.ok.0,5V) Czasem to moze na chwilę go ożywić a przynajmniej nabierzemy pewności co do diagnozy. A że wiele procesorów pada właśnie tak, niejednoznacznie to wiemy z praktyki.
    Chyba że ktoś jeszcze zna jakieś inne zaklęcia. ;)

SławeK
  • #23 545260
    qbis19
    Poziom 20  
    MelJey....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Odezwij sie co z tymi flakami ....bo chętnie je wezmę :D

Sławek a moze faktycznie rozpędzony tramwaj mu pomoże ????? hmmmm......
    Pokombinuje z napieciem ,mozna go do 6V ciagnac a ma 4.85 moze faktycznie mu pomoże (oprócz tramwaju ) a co do programu to ten typ TMP mial chyba wszedzie taki sam bo oprocz typu nie ma na nim zadnego opisu ,no ale to tez nic nie daje ........wiec ide bawic sie napieciem .....
  • #24 545363
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ja bym zwiększał do max 5,5V. A programy mają napewno różne ! Tylko nie potrafisz lub nie ma Twój numeru. Poczytaj PDFa ;)
    4,85V to moim zdaniem w porządku, błąd miernika to też może być albo coś lekko obciąża źródło. Zawsze można mu podać z zewnatrz pewne i dokładne i zmierzyć prąd jaki ciągnie.
    Twój procek to TMP47C800-P437 , P437 to program a w DC670 jest
    TMP47C421AF 8536 lub 8537 lub 8544 T670/RC1

SławeK

PS. Mam flaki od DC670 ale ten to był prosty, dla Opla.
  • #25 545480
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    4.85 może być za mało !!!. W Philipsie zasilanie musi być niezłe inaczej mogą się dziać różne rzeczy.
    Ale leży u mnie DC675 co się po dłuższym odłączeniu od zasilania nie włącza. Po dotknięciu gorącą lutownicą okolic kwarca (nie samego kwarca) startuje i chodzi znowu. Jak go odłączymy od zasilania to po 2 dniach się nie da uruchomić. Wymieniłem już wszystko przy oscylatorze kwarc, kondziołki, sprawdziłem ścieżki, przelotki, dodałem rezystor odkłócający i nic. Leży w szrocie i pokutuje. Może być problem także w innych philipsach.
  • #26 546052
    qbis19
    Poziom 20  
    No to widzę ze podobny problem i to jest wlasnie najgorsze.Niby wszystko gra a nie chodzi .U mnie nie startuje.Raczej próbuje wystartowac jak go zaklucę no i to samo potraci sie dziac z wyciagnietym 24C02 .Nie wiem juz :(.Pokombinuje z tym zasilaniem jeszcze ,sprobuje go schlodzic ,podgrzac ,a potem trafi pewnie do piwnicy ktora po sufit jest juz zapchana zlomem.Kupiłem RC408 podobno chodzi ale czest mu sie zdarza ze nie stroi radia ,jestem ciekawy co tam będzie....:D.moze kolejny dodatek do kolekcji złomu :D...
  • #27 546090
    SlaweK
    Poziom 43  
    RC408 ? Hmm, jeśli to nie będą zimne luty lub zawalony eeprom to faktycznie będziesz miał następnego w kolekcji.

SławeK
  • #28 546358
    MelJey
    Spec od car audio
    Jeżeli chodzi o te części to odezwij się na PW. Tylko nie wiem czy czasem nie będzie jakiejś drobnej różnicy między moim a Twoim radyjkiem(chodzi mi o literę: u mnie /62F a u Ciebie /62X) - to powinen najlepiej wiedzieć kolega Leszek.
  • #29 546374
    qbis19
    Poziom 20  
    Wiesz mi chodzi głownie o procesor bo to na dzien dzisiejszy pamiątka ;).......a one miały wszystkie ten sam program jak podejrzewam bo poza oznaczeniem nie ma nic w ich opisie ....
  • #30 548148
    qbis19
    Poziom 20  
    No i podnosilem napiecie w zasadzie do wartosci maksymalnej ,chłodziłem ,podgrzewałem i nic dalej to samo .Teraz czekam na procesor jak podstawie to napisze co slychac ....

Podsumowanie tematu

✨ Radio PHILIPS 22DC679/62X po włączeniu zasilania wyświetla cały ekran, co wskazuje na problem z procesorem TMP47P800N lub pamięcią 24C02CP. Napięcia na stabilizatorach są prawidłowe, radio reaguje na przycisk ON/OFF, jednak wyświetlacz nie działa poprawnie. Próby wymiany pamięci EEPROM 24C02 oraz sterownika wyświetlacza nie przyniosły efektu. Objawy sugerują uszkodzenie procesora lub problem z magistralą I2C, która komunikuje się z wyświetlaczem PCF8576T. Reset procesora i stabilność zasilania zostały sprawdzone, wymieniono kwarc i kondensatory, lecz problem nadal występuje. Czasami po zakłóceniu pracy kwarcu pojawia się napis "CODE", co świadczy o próbie uruchomienia radia. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie procesora Toshiba TMP47C800-P437, którego wymiana jest kosztowna i trudna ze względu na rzadkość części. Próby podniesienia napięcia zasilania do 5,5 V oraz chłodzenia lub podgrzewania procesora nie przyniosły poprawy. Wskazano również na częste usterki przelotek na płytce drukowanej oraz możliwe uszkodzenia elementów magistrali I2C. Brak dostępu do oryginalnego programu procesora utrudnia dalszą diagnostykę. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące dalszych testów, w tym odłączania elementów podłączonych do I2C oraz poszukiwania schematów w firmach serwisowych. Ostatecznie zalecana jest wymiana procesora lub oddanie go do specjalistycznej naprawy, choć ze względu na wiek i dostępność części naprawa może być nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA