logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić historię uruchomień Skype na Windows XP?

Nclass 26 Wrz 2008 15:37 5386 7
REKLAMA
  • #1 5573649
    Nclass
    Poziom 2  
    Chciałabym sprawdzic conajmniej dwa dni do tyłu kiedy chodził mi konkretny program - w tym wypadku Skype. Mam podejrzenia, ze ktos logował się na moje konto i chciałabym to sprawdzic. Chodzi mi o godzinę uruchomienia programu i w miare możliwosci jego zamknięcia. Gdzie mogę to sprawdzic?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5573777
    homis
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam
    Jest zakładka Historia i tam notowana jest aktywność na Skype.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5573793
    Nclass
    Poziom 2  
    Wiem czym jest zakładka historii na Skype. Wiem równiez, że są tam notowane zdarzenia jedynie jesli ktos wykonywał połączenia bądź wysyłał wiadomosci. Nie ma tam informacji n. tego czy ktos tylko uruchomił program by jedynie przeczytac moje wiadomosci i zajrzec do historii własnie.
    Podejrzewam ze informacje na temat włączania i wyłaczania programu znajdę w logu systemowym, tylko nie bardzo wiem w którym i gdzie go szukac. Proszę nie podchodzic do mnie jak do blondynki :]
  • #4 5573817
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Dokunents and Settings/Twoje konto/Dane aplikacji/Skype/twoja nazwa Skype/chatsync/ i tu masz katalogi z datami i godzinami połączeń.
  • REKLAMA
  • #5 5574024
    Nclass
    Poziom 2  
    Coz, dalej nie jest to to czego szukam - ale równiez się przyda. Tylko jeszcze jak otworzyc te pliki .DAT by w miare logicznie to odzytac? Bo w WordPadzie i MS OFFICE WORD są prawie same krzaczki, a jedyne slowa jakie zawiera plik to nazwa konta.

Przeszukiwałam równiez Event Viewer (Rejestr Zdarzen) jednakze znalazłam w nim jedynie informacje nt. startu programow Antywirusowych itp.
  • REKLAMA
  • #7 5574161
    Nclass
    Poziom 2  
    Teraz tak, otwiera się uporządkowane tak jak powinno byc...niestety programistką nie jestem i nie mam pojecia jak odczytuje się takie rzeczy. Poza tym ja potrzebuje informacji zewnętrznej (czyli pliku/logu, gdzie system zarejestrował kiedy Skype...albo dowolny inny program, został właczony), a to są informacje wewnętrzne nt. rozmow telefonicznych/tekstowych itp na Skype. Rownie dobrze mogę to sprawdzic w historii. Ale niewątpliwym plusem jest to, ze dzieki wskazanem u przez kolege sposobowi mogę wysledzi rowniez informacje ktore w historii zostały skasowane - w tym folderze nadal one są.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka poszukuje metody na sprawdzenie historii uruchomień programu Skype na systemie Windows XP, w celu weryfikacji podejrzeń o nieautoryzowany dostęp do konta. Standardowa zakładka Historia Skype rejestruje jedynie aktywność związaną z połączeniami i wiadomościami, nie zaś samo uruchamianie i zamykanie aplikacji. Propozycje obejmują przeszukanie katalogu z plikami .DAT w folderze profilu Skype (Documents and SettingsTwoje kontoDane aplikacjiSkype[nazwa użytkownika]chatsync), jednak pliki te są w formacie binarnym i wymagają otwarcia za pomocą edytora hexadecymalnego. Użytkowniczka wskazuje, że potrzebuje zewnętrznego logu systemowego rejestrującego momenty startu i zamknięcia programu, jednak Event Viewer w Windows XP nie dostarcza takich informacji dla Skype, a jedynie dla programów systemowych jak antywirusy. Próby odczytu plików hex edytorem nie przyniosły jasnych rezultatów. Podsumowując, brak jest prostego, wbudowanego mechanizmu w Windows XP do monitorowania uruchomień Skype, a dostępne pliki logów Skype dotyczą jedynie aktywności komunikacyjnej, nie zaś samego startu aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA