logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-C2961D - jak przestroić fonię i zmienić ustawienia z B/G na D/K?

grzesiek800 26 Wrz 2008 23:40 1698 9
REKLAMA
  • #1 5575203
    grzesiek800
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem gdyż nie wiem gdzie wpiąć wyjście z układu do przestrojenia. Płytka jest na TDA 440. No i nie mam pojęcia jak zmienić w menu z B/G na D/K bo nie mam instrukcji do tego tv. Tv jest z Niemiec. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5575247
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Kolego! :(
    1. Użyj "zmień" i popraw swój post - nazwę państwa piszemy z wielkiej litery, podobnie jak początek zdania. Po znakach przestankowych muszą być spacje.
    2. Na forum jest przecież wyszukiwarka - link u góry strony. Opisy są na pewno.

Ten TV - z końcówką "D" - musi być przestrojony, a wtedy opis systemu w menu jest nieistotny. I tak nie zmienisz, bo ta wersja procesora tej możliwości nie posiada.
    Podłączenie - u góry modułu z głowicą widać mały moduł, a na nim z brzegu niebieskie (lub pomarańczowe) dwa czteronóżkowe filterki SFE z oznaczeniami T5,5 i T5,74. OUT fonii podepnij pod jedną z krańcowych nóżek tego 5,5.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5575726
    grzesiek800
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedż. Jestem nowym użytkownikiem takiej strony i nie wiem wszystkiego ale na przyszłość będę pamiętał. A przy okazji ten TV nie jest przestrojony bo obraz jest ok ale fonia tylko szumi ale sprawdzę te podłączenie i dam znać. Jeszcze raz dzięki.

Dodano po 42 [minuty]:

Już podłączyłem. Działa bez problemu. Dzięki bardzo. Temat uważam za zakończony.
  • REKLAMA
  • #6 5576058
    grzesiek800
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż tv dobrze działa tylko są u góry ekranu trzy takie cienkie kolorowe paski ( niebieski, zielony i czerwony ). Nie wiem co jest tego przyczyną. Te paski były już zanim go przestroiłem.
  • #7 5576659
    tomi31
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Powroty ramki, czyli wymien kondensatory elektrolityczne w module odchylania pionowego, szczegolnie ten w zasilaniu ramki, chyba 560 µF.

Moderowany przez Mirek Z.:

Jeżeli Kolega nie jest czegoś pewny, to lepiej wstrzymać się od podpowiedzi (p.12 regulaminu).

• Pomocny post
    #8 5576930
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Ciepło tomi31, jednakże ten w zasilaniu ramki /C801/ to 1000µF. I nie on najczęściej powoduje taki efekt lecz C532. Oczywiście C531 - 680µ - też warto wymienić. Możesz ewentualnie wstawić za niego 1000µ/50V ale możliwe, że nie da się wtedy idealnie wyregulować geometrii.
    Czasami paski są spowodowane zbyt niskim napięciem zasilania TDA8170 na skutek wzrostu rezystancji R530 lub R802.
    Bywa również, że przyczyna nie leży w pionie lecz elektrolitach w 200V, szczególnie C804.
    Spójrz też na C615 - 1500µ. Zapewne zaczyna wyciekać już z niego elektrolit.
  • #9 5578080
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Zbędny post usunąłem - p.10.2 regulaminu.
    Przypominam o poprawieniu pierwszego postu, jak pisałem wyżej - po co mam dawać ostrzeżenie.

Przypominam o zamknięciu tematu, wcześniej można kliknąć na pomógł w poście powyżej (wypada).
  • #10 5578435
    grzesiek800
    Poziom 11  
    Wymieniłem C532 i pomogło, usterka zniknęła. Dzięki mirex.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem przestrojenia fonii w telewizorze SONY KV-C2961D z układem TDA440 oraz zmianę systemu nadawania z B/G na D/K. Okazało się, że wersja procesora w tym modelu nie umożliwia zmiany systemu w menu, a przestrojenie fonii wymaga podłączenia wyjścia fonii do jednej z krańcowych nóżek filtrów SFE (T5,5 lub T5,74) na małym module przy głowicy. Po wykonaniu podłączenia fonia działa poprawnie. Dodatkowo zgłoszono problem z trzema cienkimi kolorowymi paskami (niebieski, zielony, czerwony) u góry ekranu, które były obecne przed przestrojeniem. Przyczyną były uszkodzone kondensatory elektrolityczne w module odchylania pionowego, zwłaszcza kondensator C532. Po jego wymianie usterka zniknęła. Wskazano także na inne kondensatory warte wymiany (C531, C801, C804, C615) oraz możliwe problemy z napięciem zasilania TDA8170 spowodowane rezystorami R530 lub R802.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA