logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd nie czyta nagranej DVD Sony - jak odzyskać zdjęcia po błędzie Nero?

CentrumWebmasteringu 27 Wrz 2008 16:54 9329 13
REKLAMA
  • #1 5576596
    CentrumWebmasteringu
    Poziom 10  
    Tak się składa, że nagrano mi zdjęcia z wakacji na DVD i w 99% wystąpił błąd Nero. Płytę wyjęto i włożono ponownie, normalnie załadowały się zdjęcia, podgląd działał. Niestety po jakimś czasie w domu okazało się, że nie mam dostępu do danych - zawiódł Nero, sesji nie mogę odczytać przy pomocy ISO Bustera. Sprawdziłem na innym komputerze, ten sam problem. Płyta to Sony - nagrałem w sumie 4GB danych, a program do nagrywania twierdzi, że jest jeszcze 4500MB wolnego miejsca. Jeśli nie software to sprzętowo da się odzyskać dane? Jaki koszt jest takiej operacji?
  • REKLAMA
  • #3 5576638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5576689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5576780
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nero nie "zamknął" płyty stąd 4.5GB wolnego. Uruchom Nero i spróbuj zamknąć płytę.
  • REKLAMA
  • #8 5576783
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jeśli nie chcesz eksperymentować to spróbuj różnych programów a nóż , któryś okaże się skuteczny. Sprawdź np. IsoBuster
  • #9 5577032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5579189
    CentrumWebmasteringu
    Poziom 10  
    Marcin - możesz jaśniej?

Jak mogę zamknąć płytę na której programy do nagrywania nie widzą żadnej sesji? Poza tym testowałem różne programy - bezskutecznie niestety. Nie da się zrobić obrazu bo programy twierdzą, że płyta jest pusta..
  • #11 5580776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 5580927
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Ale jak kolega nie nagrywał na "multisesji", to już nic nie dołączy do sesji. Będzie ciężko, bo pliki są na płycie, ale nie zapisanej lokalizacji.
    Chyba, że wina leży po stronie płyta - miałem tak z Memorexami (płyta nagrana i schowana do pudełka), po kilku miesiącach płyty były nieczytelne
  • #13 5581130
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5581280
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Zawsze istnieją realne szanse na odczyt/odzysk tych , czy innych danych z płyty . Ale nie radzę ci próbować niczego na nią zapisywać - tylko analiza/odczyt . Możesz oczywiście próbować to zrobić na innych nagrywarkach i różnymi programami . Próba zakończenia sesji może się powieść , ale niczego raczej nie zmieni w odczycie tej płyty . Została uszkodzona sesja zapisu podczas nagrywania przez nagrywarkę . Po nagraniu był jeszcze możliwy odczyt danych . Teraz jak widać to już jest kłopotliwe/trudne do wykonania .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nagrał zdjęcia na płytę DVD marki Sony, jednak podczas nagrywania wystąpił błąd Nero, co spowodowało problemy z odczytem danych. Płyta wykazuje 4 GB zapisanych danych oraz 4,5 GB wolnego miejsca, co sugeruje, że sesja nagrania nie została zamknięta. Próby odczytu danych za pomocą programów do tworzenia obrazów dysków oraz narzędzi takich jak BadCopy Pro i IsoBuster nie przyniosły efektu – programy nie wykrywają sesji ani plików, a płyta jest traktowana jako pusta. Zalecane jest zamknięcie sesji w Nero, jednak jeśli programy nie widzą sesji, zamknięcie może być niemożliwe lub ryzykowne, gdyż dopisanie pliku może uszkodzić dane. Próby odczytu na innych napędach i różnymi programami mogą pomóc, ale uszkodzenie sesji zapisu jest główną przyczyną problemu. W przypadku braku skuteczności metod programowych pozostaje opcja odzysku danych przez specjalistyczne laboratoria, co wiąże się z kosztami. Wskazano także metodę podmiany płyty w napędzie bez wysuwania tacki jako potencjalny sposób na odczyt uszkodzonych sesji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA