logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dmuchawa pieca węglowego - przekaźnik Tesli, problem z obrotami i startem

sid31 28 Wrz 2008 18:19 32475 12
REKLAMA
  • #1 5579782
    sid31
    Poziom 11  
    Ocena: 54
    Po włączeniu sterownikiem dmuchawa ma problemy żeby wejść na odpowiednie obroty, a czasami nawet problem z ruszeniem wiatraka. Słychać burczenie i nic więcej. Temperatura też raczej ok. Rozebrałem całość, łożyska są na pewno ok, wszystko wyczyszczone a pomimo tego nie rusza. Przy silniku jest jakiś przekaźnik Tesli. Dziękuje za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 5579841
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Przekaźnik czy kondensator rozruchowy ? Jeżeli to kondensator i jest uszkodzony to silnik dmuchawy bez niego nie ruszy .
  • #3 5579862
    andlukas
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Sprawdź kondensator, upewnij się że nie ma regulacji obrotów wentylatora a jeśli jest to ustaw na maksymalne obroty, niezależnie od stanu kondensatora
  • REKLAMA
  • #4 5579916
    sid31
    Poziom 11  
    Ocena: 54
    nie ma regulacji obrotów, ale można regulować moc dmuchawy sterownikiem.
    Dane z kostki:
    Tesla 853 MKP
    2 mF + 10% SA PO
    400V AC 25/85/21 kl. C
    450V AC 25/70/21 kl. D
    CSN EN 60252
  • REKLAMA
  • #5 5579991
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Jednak to jest kondensator . Wymień go i po kłopocie .
  • #6 7147216
    jagoda556
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam.
    Mam podobny problem . Piec Zębiec na miał 23 KW ze sterownikiem . Przy starcie dmuchawa nie może wskoczyc na obryty tylko buczy. Jak ręcznie pomogę np. śrubokretem to zaskoczy, ale po wyłączeniu dzieje się tak samo. Wymieniłam kondensator i bez zmian. Do środka nikt jeszcze nie zaglądał.Czy da sie go jeszcze naprawić? :(((( .
    pozdrawiam
  • #7 7156067
    emus
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    jagoda556 napisał:

Wymieniłam kondensator i bez zmian.
    .

Prawdopodobnie uszkodzone uzwojenie rozruchowe silnika. Trzeba je sprawdzić omomierzem. Powinno być kilka Ω.
  • #8 7172274
    arkadiustr
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Czy jest to nowa dmuchawa, czy już wcześniej pracowała? Ja nie dawno podłączałem być może takiego samego Zębca więc może Ci pomogę?
  • REKLAMA
  • #9 7172357
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Może trzeba wyczyścić i lekko naoliwić łożyska ślizgowe silnika. Pozdrawiam.
  • #10 8704754
    c1nek
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    U mnie podobnie z tym, że tak jakby miało tylko niskie obroty a wysokich nie.
    Kondensatora jeszcze nie wymieniałem. Dmuchawa DM40.01 Metrix AB Tczew.

Posty z 2008 roku ale nie widzę czy znaleźliście rozwiązania tego problemu?
  • #11 8747618
    szczepan2000
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam.Przepraszam że nie zakładam nowego tematu a tutaj sytuacja jest juz troche naświetlona.Otóż u mnie problem wygląda tak że dmuchawa bardzo długo wchodzi na obroty.A jak już się rozkręci to nie pracuje na pełnej mocy.Słychać też buczenie.Myśle że to raczej nie wina kondensatora,bo gdyby to był kondensator to dmuchawa w ogóle by nie chodziła.Proszę o jakieś porady. :wink:
  • #12 8748574
    emus
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    szczepan2000 napisał:
    dmuchawa bardzo długo wchodzi na obroty.A jak już się rozkręci to nie pracuje na pełnej mocy.Słychać też buczenie.:

Cześć uzwojeń uzwojenia roboczego zwarta. Takich małych silników nie opłaca się przezwajać. Samego silniczka też chyba nie kupisz.
  • #13 9003475
    polfans
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Można kupic taki silnik w firnie Pol-Fans

Podsumowanie tematu

✨ Dmuchawa pieca węglowego ma problem z rozruchem i osiąganiem odpowiednich obrotów, objawiający się buczeniem i brakiem startu wentylatora mimo prawidłowej temperatury i sprawnych łożysk. Przy silniku znajduje się kondensator rozruchowy marki Tesla (Tesla 853 MKP, 2 µF, 400V AC), który jest kluczowy dla prawidłowego startu silnika. Uszkodzony kondensator może uniemożliwiać rozruch dmuchawy. W przypadku wymiany kondensatora problem często ustępuje. Jeśli jednak wymiana kondensatora nie pomaga, możliwe jest uszkodzenie uzwojenia rozruchowego silnika, które należy sprawdzić omomierzem (rezystancja powinna wynosić kilka omów). W niektórych przypadkach problem może wynikać z zużycia lub zanieczyszczenia łożysk ślizgowych, które warto wyczyścić i naoliwić. Dla dmuchaw z uszkodzonym silnikiem roboczym (np. z zwarciem uzwojenia) naprawa może być nieopłacalna, a alternatywą jest zakup nowego silnika, np. w firmie Pol-Fans. Przykładowy model dmuchawy z podobnym problemem to DM40.01 firmy Metrix AB Tczew.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA