Coraz więcej telewizorów ma wbudowany moduł CI nie posiadając wbudowanego konwertera sygnału odbierającego mpeg-4. Wystarczy wtedy w odpowiedniego slota włożyć dokupiony moduł np. firmy Neotion jak ten:
http://www.dvb-t.cz/detail.php?sid=473115d47e91b&wid=nempeg4 i spokojnie oglądać kanały nadawane w mpeg4 na telewizorze przystosowanym do mpeg-2.
Dodano po 14 [minuty]: I jeszcze taka uwaga. Wyborcza napisała tekst pt. "Chcesz oglądać płać". Pojawia się tam teza, że nawet posiadając moduł dekodujący z mpeg-4 do mpeg-2 będziemy słyszeć tylko dźwięk kanałów nadwanych w HD a nie będziemy widzieć obrazu. Ja się pytam dlaczego??? Przecież jeśli moduł skompresuje nam sygnał do mpeg-2 to telewizor Full HD z rozdzielczością 1920x1080 chyba po to został stworzony by z takim obrazkiem sobie radzić. Może ja za głupi jestem, ale uważam, że takie straszenie ludzi nie ma sensu. Mówi się że dekoder ma kosztować 400,00 zł. a podobne dekodery na zachodzie kosztują w przeliczeniu 17 zł. Dlaczego u nas ma być drożej?? jedyne wytłumaczenie to działanie jakiegoś szemranego lobby, które próbuje siać zamęt na rynku telewizorów.