logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki odtwarzacz RMVB na PDA z Windows CE 5.0?

Regos 29 Wrz 2008 19:05 16422 17
REKLAMA
  • #1 5583000
    Regos
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,
    ktoś zna jakiś odtwarzacz rmvb na PDA? System to Windows CE 5.0.
  • REKLAMA
  • #2 8631378
    skoczowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    tez poszukuje takiego odtwarzacza ?
  • #3 8640789
    lukaszekp
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Jakby ktoś nie wiedział to niektóre filmy 3GP są kodowane w RMVB i jakoś działają pod Windows CE.
  • #4 8645030
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    lukaszekp - "jakos" to bedzie wygladala moja matka po 80-tce ;) To jest forum TECHNICZNE i nie bardzo jest miejsce na takie wyjasnienia jak "jakos" ;/

Regos - na PDA jest Windowsa Mobile. Na PNA jest windows CE. TCPMP chodzi na obu :)

Odtwarzacz TCPMP odtwarza takze pliki RMVB. Trzeba tylko dograc biblioteki: rmplugin.zip (google!) Zamieszczam ponizej gotowa instalke TCPMP Playera z wkompilowana obsluga RMVB, jesli komus sie nie chce dogrywac pluginow:
    Załączniki:
    • TCPMP_with_rmvb.zip (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 9013441
    wladza13
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Po wypakowaniu pliki nie maja rozszerzeń. Nawet ręcznie podopisywałem rozszerzenia ale odtwarzacz nie czyta rmvb.... Jestem już bezsilny w szukaniu działającego odtwarzacza i kodeków dla rmvb :not:
  • #6 9013492
    Pontikos
    Poziom 39  
    A moze zamiast bezsensownie dopisywac rozszerzenia (nie dziwne ze po takim manewrze nic nie dziala...) , wlacz "widok rozszerzen znanych typow plikow" w swoim Windows? :P
    Raczyles tez w konfiguracji Playera wlaczyc 'ptaszkiem' takze ten typ pliku? ;)
  • REKLAMA
  • #7 9025487
    wladza13
    Poziom 14  
    Może lepiej zademonstruje...

Co do rozszerzeń i samego playera to na tyle się orientuje, że ręcznie dopisałem te rozszerzenia i player działa(choć może nie w pełni dobrze), ale rmvb nie czyta.
  • REKLAMA
  • #8 9025921
    dvd79
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    wladza13 napisał:
    Może lepiej zademonstruje...

Co do rozszerzeń i samego playera to na tyle się orientuje, że ręcznie dopisałem te rozszerzenia i player działa(choć może nie w pełni dobrze), ale rmvb nie czyta.

to co wstawiłeś na screenie to jest rozpakowana instalka playera. skpoiuj plik CAB na nawigację i z niej to uruchom
  • REKLAMA
  • #9 9026777
    wladza13
    Poziom 14  
    Tylko że żadnego pliku CAB nie mam. Mam zmienić rozszerzenie pobranego ZIP-a na CAB?
  • #10 9027743
    dvd79
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    wladza13 napisał:
    Tylko że żadnego pliku CAB nie mam. Mam zmienić rozszerzenie pobranego ZIP-a na CAB?

tak, pewnie. dzisiaj z ciekawości ściągnąłem archiwum z forum. po rozpakowaniu ukazuje nam się piękna lista plików:
    Changes.txt
    ReadMe_RMVB.txt
    ReadMe_TCPMP.txt
    TCPMP_rmvb.CAB

jak widzisz jest w archiwum plik CAB. i ten ostatni kopiujesz na nawigację i na niej go uruchamiasz. włączy ci się "instalator"
  • #11 9029677
    wladza13
    Poziom 14  
    Ten CAB... u mnie winrar widzi go jako rar bo miałem faktycznie poukrywane rozszerzenia.
    ale już wiem o co chodzi. Dzięki za to łapotologiczne tłumaczenie :) jednak i tak mam problem wyskakuje: RMSPLITER plugin is not compatible with current player version. Please updape!
    klikam ok i :
    RMDECODER plugin is not compatible with current player version. Please updape!
    :?
    czyli to samo gdy ręcznie popisywałem te rozszerzenia
  • #12 9033426
    Regos
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Ja bym ściągnął nowszą wersje playera.
  • #13 9035175
    wladza13
    Poziom 14  
    Regos napisał:
    Ja bym ściągnął nowszą wersje playera.

Łatwo powiedzieć. Mam chyba z 4 wersje i żadna nie czyta RMVB myślałem, że jestem już u celu znajdując ten temat. Po prostu potrzebuje sprawdzonej działającej wersji TCMP z obsługa RMVB.
  • #14 9389737
    robert901
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    szukałem kilka ładnych godzin i znalazłem, miałem ten sam problem co ty, w końcu na anglojęzycznym forum znalazłem TCPMP wraz z codekami RMVB i śmiga jak ta lala. Jest to wersja 6 z tego roku. wystarczy wrzucić to na karte (nie przez program Microsoft ActiveSyns bo nie poleci) i odpalić. aaa najważniejsze to usuń wszystkie poprzednie wersje tego programu, najlepiej w rejestrze. Ja dla spokoju usunąłem także orginalny "WinCE-owski" player ale nie wiem czy to miało jakieś znaczenie.
    Załączniki:
    • TCPMP & Master Codec Pack 6.rar (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 9463205
    buscador
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    A czy u Ciebie ten "TCPMP & Master Codec Pack 6.rar" odtwarza także pliki rmvb, bo u mnie widzi tylko avi (a takich player'ów akurat jest pełno w necie), może coś przeoczyłem? Mam co prawda osobne codeki rmvb pod win ce ale jakoś boję się je instalować bo to ingerencja w rejestry.
  • #16 9465593
    Pontikos
    Poziom 39  
    buscador - skad takie twierdzenie, ze jakakolwiek installka w Windows CE zmienia wpisy w Rejestrze?

Ten odtwarzacz ktory zamiescilem, u mnie na Windows CE odtwarza RMVB. Byc moze jednak efekt zalezy od modelu urzadzenia, tj. od konkretnego Firmware.

Mozesz takze w ustawieniach programu nie miec "zaptaszkowane" przy tym wlasnie typie pliku.
  • #17 9468658
    buscador
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Pontikos napisał:
    buscador - skad takie twierdzenie, ze jakakolwiek installka w Windows CE zmienia wpisy w Rejestrze?

Nie wiem czy to jest instalka ale ten plik prócz codeka ma jeszcze wpis do rejestru (zapewne uaktywnia się po restarcie navi) zresztą sam oceń :) Poniżej ten plik z codekami rmvb. (może komuś się przydadzą)

A tak przy okazji miałbym jeszcze jedno zapytanko, czy po uaktualnieniu firmware (aplikacji) system jest fabrycznie "czysty" tzn. bez starych wpisów w rejestrze itp.
    Poza tym jak dokładnie usunąć w winCe niepotrzebną aplikację czy wystarczy ją ot tak wykasować, czy jest to bardziej skomplikowana operacja (coś wspominał o tym powyżej robert901)

Cytat:
    Ten odtwarzacz ktory zamiescilem, u mnie na Windows CE odtwarza RMVB. Byc moze jednak efekt zalezy od modelu urzadzenia, tj. od konkretnego Firmware.

Mozesz takze w ustawieniach programu nie miec "zaptaszkowane" przy tym wlasnie typie pliku.

No, być może to zależy od firmware, (tego akurat się nie przeskoczy), natomiast w odtwarzaczu (programie) nie zauważyłem aby można było sobie wybrać format rmvb (zresztą żadnego innego także, być może coś przeoczyłem). :)
    Załączniki:
    • Kodeki RMVB WinCE.rar (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 9520731
    Pontikos
    Poziom 39  
    1. OK- byc moze skrypt cos istotnego dopisuje do Rejestru. Oczywiscie wez pod uwage ze wpis zniknie po wylaczeniu urzadzenia.

2. TAK - zmiana Firmware calkowicie przywraca ustawienia fabryczne urzadzenia (w 99% przypadkow ;)

3. poszukaj w:options -> select costam -> file asociations :)
    Jesli nie bedzie RMVB, to mimo kodekow nie zatrybi..

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano odtwarzacza plików RMVB na PDA z systemem Windows CE 5.0. Wskazano, że popularnym rozwiązaniem jest odtwarzacz TCPMP, który obsługuje RMVB po doinstalowaniu odpowiednich wtyczek (rmplugin.zip). Problemem były niekompatybilne wersje pluginów RMSPLITER i RMDECODER z wersją playera, co wymagało pobrania nowszej wersji TCPMP, najlepiej wersji 6 z aktualnymi kodekami RMVB. Instalacja powinna odbywać się bezpośrednio na urządzeniu (nie przez Microsoft ActiveSync), a przed instalacją nowej wersji należy usunąć wszystkie poprzednie wersje, także wpisy w rejestrze systemowym. Warto sprawdzić w ustawieniach playera, czy typ pliku RMVB jest aktywowany w asocjacjach plików. Niektóre problemy mogą wynikać z różnic w firmware urządzenia, które wpływają na działanie odtwarzacza i kodeków. Aktualizacja firmware przywraca ustawienia fabryczne, usuwając stare wpisy rejestru. Usuwanie aplikacji w Windows CE może wymagać więcej niż tylko skasowania plików, gdyż mogą pozostać wpisy w rejestrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA