logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na ciekawe i kreatywne pliki wsadowe z użyciem komend CMD

infos 29 Wrz 2008 20:59 15130 8
REKLAMA
  • #1 5583473
    infos
    Poziom 10  
    Mam dość duży kłopot mam napisać ciekawy plik wsadowy robiący cokolwiek może być nawet po części destruktywny ale bez przesady. Szczerze mówiąc nie mam żadnego pomysłu dość luźne zadanie a więc może macie jakieś pomysły albo znacie jakieś ciekawe komendy.
    Pomocy bo naprawdę nie wiem co można ciekawego zrobić.
    Piszcie ze wszystkimi pomysłami może wyjdzie z tego coś ciekawego. :)
  • REKLAMA
  • #2 5583537
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Na jakim systemie będą te pliki uruchamiane?
  • #3 5583788
    infos
    Poziom 10  
    na Win xp PRO
    w *.BAT ma to być
  • REKLAMA
  • #4 5583897
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    To, że mają być to pliki wsadowe to zrozumiałem. Moje pytanie odnośnie systemu operacyjnego dotyczy nie działania niektórych komend dosowych właśnie pod XP.
  • Pomocny post
    #5 5585037
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Ja jak byłam w szkole to pisałam dla jaj taki bacik wyświetlający się podczas startu systemu (win95) o wirusie, formatowaniu dysku, zniszczeniu procesora...
    Muszę powiedzieć że było nieźle śmiechu z tego powodu jak niektórzy zaczynali panikować :)
    Może coś takiego tylko odpalanego na całym ekranie przez autostart??
    Jak nie znasz składni to żeby stworzyć coś podobnego potrzebne ci będą w zasadzie tylko komendy:
    echo ""
    pause
    cls
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 5585585
    infos
    Poziom 10  
    Dzięki a może jakieś konkretne fajne przykłady choć nawet fajne jest to Lilith_100
    Ale może ktoś ma jeszcze jakieś fajne pomysły :)
  • #8 5585618
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    mouse,disable - blokada myszki
    user,exitwindows - wyłaczeni WinGrozy
    user,swapmousebutton - zamienia klawisze myszki
    keyboard,disable - blokada klawiatur
    user,setcursorpos - kursor myszki leci w lewy-górny róg
  • #9 5585713
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Są granice których nie powinno się przekraczać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomysłów na ciekawe i kreatywne pliki wsadowe (*.BAT) działające w systemie Windows XP Pro. Użytkownik poszukuje inspiracji na pliki wsadowe, które mogą mieć nawet częściowo destruktywny charakter, ale bez przesady. Wskazano, że niektóre komendy DOS mogą nie działać poprawnie pod XP, co wymaga uwagi przy tworzeniu skryptów. Zaproponowano prosty przykład pliku wyświetlającego fałszywy komunikat o wirusie i formatowaniu dysku podczas startu systemu, wykorzystujący komendy echo, pause i cls. Podano także przykłady komend wpływających na interakcję z urządzeniami wejściowymi, takie jak blokada myszy (mouse,disable), wyłączanie systemu (user,exitwindows), zamiana przycisków myszy (user,swapmousebutton), blokada klawiatury (keyboard,disable) oraz ustawianie pozycji kursora (user,setcursorpos). Zwrócono uwagę na etyczne granice stosowania destruktywnych funkcji w plikach wsadowych. Dodatkowo udostępniono link do artykułu z przykładami i omówieniami komend CMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA