logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega 8 BASCOM "could not open chip with id ffffff&quo

PiotrZabek 30 Wrz 2008 14:38 3789 15
REKLAMA
  • #1 5585235
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam posiadam programator STK200 i płytkę testową. Po uruchomieniu Bascoma podłączeniu kabelków to płytki testowej po naciśnięciu F4 Bascom wypisuje coś takiego "could not open chip with id ffffff". Wcześniej zrobiłem samodzielny kabel pod sample Electronics programmer i to samo wyskakiwało czasem zamiast ffffff 000000. Mam windows XP sprawdzalem też na laptopie to samo. Wiem że przyczyną tego komunikatu jest brak połaczenia miedzy Atmegą 8 a Bascomem. Co robię żle w czym może tkwić dokładniejszy problem. POMÓŻCIE
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5585267
    sylwunia35
    Poziom 18  
    Ocena: 146
    A sprawdzałeś na innym procku może jest zablokowany.Ustawiłeś dobry port LPT i sprawdz jeszcze raz połączenia. MISO, MOSI.......
  • #4 5585817
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Tak podłączyłem jest 5V.
  • REKLAMA
  • #5 5585854
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    nie rozumiem masz 100 tipow co moze byc powodem, zakladasz bez sensu nowy temat. Rozumiem jak bys wszystko sprawdzil.
    Niektore z tych wskazowek:

-czy odblokowales port lpt userportem (tylko jak masz windows xp) jak nie to :
    zainstaluj ten program i zrob wszystko tak jak jest opisane na tej stronie:
    http://www.writelog.com/support/lpt_port_support_on_windows_nt.htm

- jak lutowales programator to:
    sprawdz jeszcze raz czy dobrze polutowales programator
    tutaj masz strony ze schematem:
    http://www.lancos.com/e2p/avrisp-siprog.gif (starsza wersja)
    http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif (nowsza)

-Sprawdz jeszcze raz plytke z procesorem czy wszystko jest ok czy nic nie pokreciles.

-Pozniej sprawdz czy w bascomie wszystko masz dobrze ustawione.

-sprawdz czy napewno dziala tobie procesor.

- czy podlaczyles zasilanie do procka jak i programatora?
  • REKLAMA
  • #6 5585869
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Masa programatora i procka ma być wspólna.
    Sprawdź czy dobrze podłączyłeś linie MISO, MOSI itd.
    Sprawdź PCB.
    Może mega uszkodzona? Spróbuj na innej.
    Masz STK200/300 nie zapomniałeś go zasilić z układu docelowego?
  • #7 5593069
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Dalej nie idzie. Używając userport w lewej kolumnie i w prawej usunąłem wszystko następnie wpisałem do lewej kolumny 378 - 37B. W biosie mam ustawione PARRARELL PORT 378 tryb wybrałem normal. W bascomie ustawiłem 378 port i STK 200 po wciśnieciu F4 dalej nie widzi procka. Układ jest zasilany ma wspólną masę programator też jest zasilany. Czy jak wpisze jakieś wartości do Port Delay to może to pomóc?? Co do Procka to program który był do niego wcześniej wgrany przez kogoś innego to działa więc chyba procek jest okey.
  • #8 5593316
    dawid512
    Poziom 32  
    Cytat:
    Czy jak wpisze jakieś wartości do Port Delay to może to pomóc?? Co do Procka to program który był do niego wcześniej wgrany przez kogoś innego to działa więc chyba procek jest okey.

Możesz spróbować czasem pomaga. Co do drugiej części twojej wypowiedzi to być może że ten ktoś zablokował możliwość zapisu poprzez ISP. Koniecznie spróbuj z innym prockiem. Jeżeli używasz programatora z alledrogo lub dodanego do zestawu uruchomieniowego to licz się z tym że czasem są one wadliwe...
  • #9 5594237
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    To samo dałem mu rózne wartości 100 200 i mniejsze dalej to samo. Zmienilem port w biosie i też dalej to samo. Zainstalować WIN98?? Może tam go bedzie widzieć
  • #10 5594628
    wader_669
    Poziom 28  
    jak odpowiednio zainstalowales userport to chyba bez roznicy
  • #11 5595061
    dawid512
    Poziom 32  
    Sprawdź na innym PC!
    Zbuduj Sample electronics i zobacz co się dzieje.(Pamiętaj ze czasem trzeba przestawić Port delay).

Albo masz uszkodzone LPT w PC albo procka. Programatory z alledrogo czasem też są felerne.
  • #12 5622064
    wader_669
    Poziom 28  
    poradziles sobie juz z tym? bo po update'cie biosu tez mialem problemy ale sobie poradzilem jak chcesz dokladni ci wytlumaczyc co zrobic
  • #13 5763987
    PiotrZabek
    Poziom 14  
    Na sample ELECTRONIC działa :) :):):) natomiast na STK200/300 pojawia sie could not open... .Po wciśnięciu F4 słychać włączenie przekaźników czyli tak jakby komunikacja byla tylko nie pełna. Co mam zrobić ?? Probuje w PONYPROG i BAscomie bez zmian tylko w PONY pokazuje inny komunikat
  • #14 5764514
    wader_669
    Poziom 28  
    yyy jakie przekazniki?

ja ci radze tak: sprawdzic jaki ma adres twoj lpt i odblokowac go za pomoca userporta. Updateowalem windowsa xp do sp3 i przestalim mi programator dzialac okazalo sie ze adres sie zmienil i musialem na nowo go odblokowac
  • #15 5766443
    wojtekgab
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Ja przed chwilą miałem to samo...

Przeinstalowałem BASCOMA i już działa:D

Dziwne ale prawdziwe :wink:
  • #16 6050074
    lopez123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja mam ten sam problem a przed chwilą wszystko działało;/ mój programator to stk200.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "could not open chip with id ffffff" pojawiającego się podczas programowania mikrokontrolera Atmega8 za pomocą programatora STK200 i oprogramowania Bascom na systemie Windows XP. Przyczyną jest brak poprawnej komunikacji między Bascomem a mikrokontrolerem. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia zasilania (5V) i wspólnej masy programatora oraz układu, poprawności połączeń sygnałów MISO, MOSI, oraz ustawień portu LPT (adres 378h) i jego odblokowania w systemie za pomocą userporta. Zalecane jest także sprawdzenie poprawności lutowania programatora, stanu mikrokontrolera (możliwa blokada zapisu ISP), oraz test na innym egzemplarzu procesora lub innym komputerze. Wskazano, że czasami pomocne jest dostosowanie opóźnienia portu (Port Delay). Użytkownik potwierdził działanie programatora na układzie Sample Electronics, co sugeruje problem z kompatybilnością lub uszkodzeniem STK200/300. Pojawiła się sugestia reinstalacji Bascoma oraz aktualizacji i ponownego odblokowania portu LPT po zmianach BIOS-u lub systemu. W niektórych przypadkach programatory zakupione z niepewnych źródeł mogą być wadliwe. Komunikaty w programie PonyProg różnią się, ale problem pozostaje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA