logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY DCR-TRV270E PAL - szare pasy na nagraniach, komunikaty C:22:00 i C:31:22

janpolo 03 Paź 2008 22:54 3857 3
REKLAMA
  • #1 5596378
    janpolo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Kamera , która w sumie nie nagrała nawet jednej pełnej kasety,na pierwszej kasecie , która nie była do końca nagrana na początku nagrywała dobrze.Po wymianie na inna kasetę tej samej firmy tj. TDK , taki sam typ nagrywała na przemian z poziomymi szarymi pasami.Po "powrocie " na starą kaseta nagrywała z powrotem dobrze.Ale po paru nagrywaniach w sumie może ok 40 min. zaczęła nawet na tej kasecie nagrywac z pasami.W między czasie wyskoczył mi komunikat C:22:00, czasem wyskoczy C:31:22.Czyściłem głowice kaseta czyszczącą, ale bez efektu.W obecnej chwili kamery bez względu jaka dam kasetę nagrywa z szarymi poziomymi pasami.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 5608024
    MNCHH
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam
    ogólnie rzecz biorąc wszelkie kasety czyszczące do kamer robią rzecz całkowicie odwrotną - brudzą głowicę. Jeśli już chcesz to samemu robić to bierzesz kawałek papieru spryskujesz go np preparatem VIDEO (taki w puszcze pod ciśnieniem) i obracając głowicę można ją wyczyścić. Tylko ostrożnie bo można bardzo łatwo uszkodzić głowicę. Jeśli nie masz wprawy zanieś do jakiegoś serwisu a za czyszczenie nie powinni wziąć jakoś dużo pieniędzy. Co do drugiego błędu to jest to błąd talerzyka T w mechanizmie prowadzenia taśmy. Z tym już sam sobie raczej nie poradzisz. Zalecam wizytę w serwisie albo zakup nowszej kamery.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5652220
    Przemek33
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja mam ten sam problem, pojawia się c:31:22, nie rozpoznaje taśmy (wyskakuje błąd taśmy), czy ktoś orientuje sie ile kosztuje wymiana tego elementu, tzn. talerzyka T taśmy?
  • #4 5788052
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    w serisie sony ok 250pln ale to niekoniecznie talerzyk błedy to nie wyrocznia
    janpolo nie czyta(nagrywa) jedna z głowic zabrudzona lub zniszczona stąd te pasy problemem może być też tor taśmy ale do tego potrzebny jest odpowiedni JIG i oscyloskop

raczej serwis
REKLAMA